Reklámkiadások: Két, ugyanarra az adatra érkező kérdésre, két különböző választ küldött a szombathelyi erdészet

Farkas Bazsi 2019-01-22 11:52:00
Lehet, hogy maguk sem tudják, hogy éppen melyik Fidesz közeli médiát tömik ki pénzzel?

Az állami erdők mindenkinek nyitva állnak - ehhez hasonló spotokat lehetett hallani a Rádió 1 Szombathelyen, nem is egyszer, sokszor. A Rádió 1 2017 szeptemberétől érhető el Szombathelyen, a korábbi Frisss Rádió egy megállapodás értelmében átadta a frekvenciát Andy Vajna országos hálózatának. 

De mit is kell reklámozni az erdők nyitva tartásán? - teheti fel a kérdést az olvasó. Gyakorlatilag semmit. Az erdészet egy jól működő iparág, az Opten adatai szerint a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2017-ben 5 milliárd 386 millió forintos bevételt könyvelt el, amiből 154 millió forint tiszta nyeresége volt a cégnek. 2016-ban 179 millió, 2015-ben pedig 182 millió forintos nyereséggel zárt. Tényleg stabilan nyereséges cégről van szó.

Az állami cégnek nem is kell igazából reklám, a megjelenéseik inkább egy-egy akcióhoz, képzéshez kötöttek, na meg péládul, mint az a rádiós példa is mutatja, sokkal inkább szponzorációs jellegűek. 

Ezt mutatja alátámasztani az a jó néhány 2018-ban megjelent cikk is, ami a Fidesz közeli frisss.hu-ra, mint szponzorált tartalom került ki. 

Ősszel újra elindul a pedagógusoknak szóló gyalogos vándortábor-vezető továbbképzés”, “A kirándulók igényeit szolgáló fejlesztések valósulnak meg a Parkerdőben”, “Évzáróra készülnek az erdészek” - csak néhány cím a megjelenés szerinti szponzorált tartalomból. 

Ezért is voltunk kíváncsiak arra, hogy mennyi pénzt költött el reklám megjelenésre a szombathelyi erdészet, és mindezt milyen médiumnál tette meg. Közérdekű adatigényléssel fordultunk hát, a közpénzből működő ZRt.-hez, ami a következő listát küldte el nekünk:


Ebből a táblázatból az kiderül, hogy az Erdészet közel 2,5 millió forintot költött el, ebből a legtöbbet a kormányközeli Vas Népe, és a Rádió 1 kapta. 

A csavar azonban most következik, ugyanis velünk párhuzamosan Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője is benyújtott egy közérdekű adatigénylést, ugyan ezekre az adatokra. Csak, hogy pontosak legyünk a mi kérdésünk úgy szólt, hogy:

2018-ban mely sajtótermékekben (rádió, tv, nyomtatott és internetes lap), és mekkora összegben jelentek meg fizetett hirdetéseik?

Ungár pedig úgy kérdezett, hogy:

Kérem szíveskedjen megküldeni számomra, táblázatos formában, a Szombathelyi Erdészeti Zrt.  2018-as évi reklámokra költött kiadásait, illetve azon cégek listáját, melyekkel e célból a társaság szerződést kötött!


A nekünk küldött választ már mutattam, most jöjjön a parlamenti képviselőnek küldött válasz:


Valahogy sehogy sem jön ki a matek. Még ha úgy is vesszük, hogy mondjuk a Vas Népe esetében az erdészeti reklámokat nem közvetlen egy az egyben a lapot kiadó cégnek fizette ki az erdészet, a végösszegnek egyezni kellene. 

Míg egyik táblázatban a Vasi Frisss Rádió Kft. (amely cég jelenleg a Frisss.hu-t adja ki) 1,5 millió forinttal van jelen, mint reklámpartner, addig a másik oszlopban egy betűvel sem szerepel. Ez már csak azért is érdekes, mivel, mint ahogy az előbb írtam, a Frisss.hu-n jó néhány cikk jelent meg “Szponzorált tartalom” szerzővel 2018 év végén. A Fidesz közeli portál cikkei azonban a hozzánk eljuttatott válaszban nem szerepelnek.


Ami azonban biztos és mindkét táblázatból látszik, hogy egyetlen olyan médium sem kapott támogatást az állami cégtől, amely nyíltan ellenzéki lenne. 


Az erdészet reklám költéseinek van egy másik oldala is. Tavaly novemberben írtunk egy cikket a szombathelyi Parkerdőben uralkodó áldatlan állapotokról. A környéket folyton ellepi a szemét, illegális szemétlerakók tömkelege várja, hogy felszámolják. Lelkes civilek egy csoportja próbált változtatni a helyzeten. A terület kezelője a Szombathelyi Erdészet, így annak tisztántartása is az ő dolgak lenne. Ezzel ellentétben azonban már ott tart az ügy, hogyha a civilek nem szedik össze a szemetet, akkor gyakorlatilag senki. Az erdészet egy “szponzorált tartalomként” megjelent cikkében azt közölte, hogy Vas megyében milliókat költ a hulladék kezelésre, ebből kifejezetten a Parkerdő a teendőktől függően 5-10 millió forintba kerül, aminek sajnos nagy része az illegális szemétlerakók felszámolása. 

Ha valaki sétál egyet a szombathelyi Parkerdőben, akkor láthatja, hogy ennek azonban alig-alig van látszata. 

A kérdés pedig itt lesz érdekes, hogy nem lenne e célszerűbb évi 2 millió 464 ezer 543, vagy 2 millió 672 ezer 245 forint (ezt ugye egyelőre maga a cég sem tudja) reklám/szponzorációs költséget inkább az illegális szemét elleni harcra fordítani, mint a Rádió 1-et és/vagy a Vas Népét kitömni belőle?

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.