Jövőre csúszhat a vádemelés a Czeglédy-ügyben

ugytudjuk.hu 2018-12-13 12:12:00
Ha az ügyészség betartja a törvényt, akkor idén már nem tud vádat emelni.

„A tudomásunkra jutott, hogy újabb nyomozati iratokat kaptak az ügy más gyanúsítottjai. Az eljárási szabályok alapján ezekre 30 napon belül joguk van indítványokat, észrevételeket tenni, és addig nem lehet vádat emelni. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha betartják a törvényt, akkor idén mégsem kerül sor a vádemelésre” – közölte csütörtökön a hvg.hu-val Hankó Faragó Miklós, Czeglédy Csaba ügyvédje.

Amikor legutúbb meghosszabbították Czeglédy letartóztatását, a Csongrád Megyei Főügyészség azt állította, hogy „a törvény biztosította legrövidebb határidőn belül vádat emelnek”. Ha ezt tartják, akkor az ügyvéd szerint a 30 napos határidő miatt már csak 2019-ben nyújthatják be a vádiratot.

„Az ügyészségnek nincs mérlegelési jogköre, hogy betartja-e a törvényi határidőket. Ha viszont mégsem tartják be, és így nyújtják be a vádat, akkor az a védelem jogainak súlyos megsértése, és felveti a hivatali visszaélés gyanúját” – magyarázta a lapnak Hankó Faragó.

A hvg.hu hozzáteszi, a kormányszócsőként funkcionáló Magyar Idők szerdán szerint a védelemnek december 17-ig van lehetősége a büntetőeljárásról szóló törvény szerint az eléje tárt iratokkal kapcsolatban észrevételt, kérdéseket tenni. A vádemelés ezután a határidő után, legkorábban december 18-án lehetséges.

Czeglédy ügyvédje is ezt a határidőt említette korábban, mert valóban ekkor telik le a 30 napos határidő a korábbi nyomozati iratok megismerésétől számítva. Ha igaz, hogy újabb iratok vannak, amiket a gyanúsítottak mostanság kaptak meg, akkor a határidő újraindult.

Czeglédy Csaba ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és gazdasági csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Az utóbbi időben nem ez az első furcsaság az ügyben. Hétfőn mi is beszámoltunk róla, hogy egy ügyészi dokumentumban Czeglédy Csaba váratlanul felbujtóként szerepel. Ez azt jelenti, hogy az ellene felhozott legsúlyosabb bűncselekményekben az ügyészség szerint nem is tettes, hanem felbujtóként mást vett rá erre. A baloldali politikust azért is megfenyítették már, mert túl sok könyv volt a zárkájában, majd hosszasan vizsgálták a borostáját...

... vagy a szakállát?

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.