Jönnek a mások, közben sárkányok szelik át az eget

Farkas Bazsi 2019-04-08 11:00:00
Képbe akarsz kerülni a Trónok harcával? Segítünk, hogy a vasárnapi premierre minden lényeges részletet tudjál.

Kétségtelen, hogy az utóbbi években a Trónok harcán kívül más tévésorozat nem tudott még akkora világ körüli hisztit kirobbantani, mint a mások, sárkányok és rabszolgák övezte fantasy világ. De mi is ez az egész? - teheti fel a kérdést az, aki eddig csak a sorozat címével találkozott, viszont a vasárnap érkező nyolcadik évadnál szívesen bekapcsoldóna a sorozat nézésébe. Hát most megpróbáljuk összefoglalni az elmúlt 7 évad lényegi részeit, és képbe kerülni a Trónok harcával. 

Vigyázat spoileres lesz!

A Trónok harca Westeroson játszódik, ez egy kitalált világ kontinense, ahol 7 királyság egyesült, akkor amikor a Targaryenek sárkányaik hátán lovagolva leigázták az egész kontinenst. 

A történetben 4 család tagjain keresztül láthatjuk Westeros történetét. 

Az északi Starkok, a gazdag Lannisterek, a trónbitorló Baratheonok, és Westeros egykori urai, a trónuk visszerzése után ácsingózó Targaryenek. 

Westerost ugyanis a Targaryenek uralták egészen addig, amíg az Őrült király - ahogy a neve is mutatja - meg nem zakkant és egy népfelkelés, amit Ned Stark és Robert Baratheon vezetett, le nem győzte a családot. Az őrült király lánya Daenerys Targaryen, és fia Viserys Targaryen még időben tudott dobbantani Westerosból, így őket nem ölték meg. 

A harmadik testvér, Reagan Targaryen már nem volt ilyen szerencsés. Azonban mielőtt megölték volna, még titokban összeházasodott Lyanna Starkkal, akitől Havas Joh született. Róla azonban egészen a hetedik évad utolsó epizódjáig nem lehetett tudni, hogy ki is ő valójában. Ám mivel most már tudjuk, így ki lehet jelenteni, hogy ő a jogos örököse a Vastrónnak, ami ugye azt jelenti, hogy neki kellene uralkodnia a 7 királyág felett. Na, de amíg eddig eljutunk, az nem ennyire egyszerű.


Szóval ott kapcsolódunk be a sztoriba, hogy a király Robert Baratheon, Észak őrzője vagyis királya pedig Ned Stark. Egy gyilkossággal veszi kezdetét, a sorozat, amikor a király segítőjét megöli Kisujj, a sztori egyik, ha nem a legnagyobb sz*r keverője. Ned Starknak a délre vagyis Királyvárba kell mennie, hogy ő legyen a segítő.


Robert Baratheon felesége Cersei Lannister, aki szült is három gyereket az urának, ám a gyerekek apja nem Robert, hanem Cersei ikertestvére Jamie. Ned Stark kezd rájönni, hogy a Lannisterek bizony saját malmukra akarják hajtani a vizet, rá is cseszik, mert fejét veszik miatta. Közben Robert meghal, elteszik láb alól egy vadászat alatt. Annak testvérei pedig egymással, na meg a Starkokkal is háborúzni kezdenek a trónért a Lannisterekkel.

Az idősebb Barathneon a fiatalabbat, a Lannisterek meg egy csellel a Starkokat végzik ki, nagyon csúnyán.

A Lannisterek viszik tovább az ipart, de közben Keleten és Északon is történnek a dolgok.

Keleten Daenerys Targaryen hozzámegy egy khaalhoz, aki közben meghal, a kiscsaj meg szinte magára marad. Ám nászajándékba kapott három megkövesedett sárkánytojást, amiket addig melengetett a tűznél, hogy végül kikeltek. A sárkányok szépen nőttek, Daenerys meg egymás után foglalta el a Rabszolga-öböl városait, felszabadítva a rabszolgákat, meg komoly hadsereget szerevze. A lány átkelt a tengeren és immár három felnőtt sárkánnyal jelenti be trónkövetelését. 

Északon Havas Jon beállt a fekete várba, hogy védje a falat, ami egy bazi nagy - hát, fal - jégből és hóból, hókuszpókkal keverve, ami arra szolgál, hogy északon tartsa a Másokat. A másokat még nagyon-nagyon régen az elsők - az első ember a kontinensen - ellen hozták létre az erdő gyermekei. A mások emberfeletti erővel bírnak, például fel tudják támasztani és irányítani tudják a halottakat, de nem csak embereket, hanem állatokat is, ami azért elég para. 

Havas sima katonából a Fekete vár kapitánya lesz, aztán megölik, mert engedi bejönni a vadakat , vagyis azokat az embereket, akik a Faltól északra élnek. De hát Havas nem hülye tudta, ha a vadakat elkapják a mások, azzal csak az ő seregük nő. Jon azonban nem sokáig marad halott, mert feltámasztják, már nem a mások, hanem egy vörös papnő. Jon így ugyanaz marad, aki volt. 


Ott tartunk tehát, hogy három pólus van. A Lannisterek Westerost akarják uralni, a Baratheonok kihaltak, a Targaryen lány vissza akarja kapni a trónját, Havas Jon meg a birodalmat mentené meg a zombiktól.


Havas beszél a Targaryen lánnyal. Amire megállapodnak abban, hogy oké a trón most másodlagos, így a zombik ellen mennek. De ez ugye eléggé nehéz akkor, amikor Délről a Lannisterek továbbra is tolják a háborút. 

Havas elmegy a falon túlra, hogy elhozzon egy zombit, hogy megmutassa Cersei Lannisternek, hogy mi is a valódi fenyegetés. Az akció közben Danny egyik sárkánya a háromból oda veszik és az Éjkirály, vagyis a mások vezetője éleszti fel, így már neki is van egy sárkánya. 

Cersei meglátja a zombit, látszólag áll a deal, ám közben zsoldosokért küldet, hogy velük felduzzasztott seregével komolyan elkaphassa a Targaryen sereget. Danny és Jon meg egymásba szeret és hát a Havas meg is adja a sárkányok anyjának azt, amit....hát, amit ilyenkor kell.

A dolog azért furcsa, mert Daenerys végül is Jon anyjának a testvére, vagyis a nagynénje.

A folytatást most innen várjuk. Vasárnap érkezik. 

A sztorit tényleg nagyon lecsupaszítottam, tuctanyi mellékszál és karakter maradt ki, érdemes ezért elejétől végig nézni a sorozatot. 


 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”