Jogerős döntésben marasztalta el az ítélőtábla a törvénysértő Szombati Helyi Hírlapot

ugytudjuk.hu 2019-08-28 18:28:00
Törvényt sértett a szombathelyi Fidesz kedvenc propagandaújságja.

A Szombathely nevével visszaélt, ezért a város névhasználatától közgyűlési döntéssel eltiltott fideszes propagandalap, az új nevén Szombati Helyi Hírlap még márciusban közölt címlapon egy olyan fotómontázst, amin különböző ismert, vagy kevésbé ismert szombathelyi emberek, politikusok, újságírókról készült fotók voltak összevágva, alatta ezzel a szöveggel: "A bevándorláspárti Szivárványkoalíció bemutatja: A bolsevik tempó". Az érintett törvénysértő lap rengeteg szombathelyi postaládába eljutott, mi azonban nem szeretnénk jogsértést elkövetni azzal, hogy akár csak illusztrációként is bemutatjuk az ominózus címlapot.

A montázson szereplő szombathelyi újságíró, Kupi Györgyi először meglepődött a kép láttán, majd azzal a lendülettel beperelte a lapot, mivel visszaéltek a képmáshoz való jogával, nem kértek tőle engedélyt a kép felhasználásához.

Az alperesek már első fokú eljárásban is azzal érveltek, hogy Kupi Györgyi újságíróként közszereplőnek számít, és a felhasznált fotó egy tüntetésen készült, ahol felszólalt, ám ezt a bíróság nem fogadta el.

A májusi ítéletében a Szombathelyi Törvényszék első fokon megállapította, hogy a megjelent montázsnak semmi köze ahhoz, hogy 2014-ben az újságíró felszólalt egy tüntetésen. A bíróság megállapította, hogy a Szombathelyi Hírlap (akkor még így hívták) vétett a a személyiségi jog, és a képmással való visszaélés ügyében.

Az alperesek (a lap szerkesztősége és az azt kiadó kft.) fellebbezést nyújtott be.

A Győri Ítélőtábla pedig az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A döntés indoklásában az ítélőtábla szerint az eldöntendő kérdés az volt, hogy a közéleti megnyilvánulások által meghatározott kör fogalmai határai hol húzhatóak meg.

A bíróság szerint "nem támogatandó egy olyan, egyes médiumoknál tapasztalható gyakorlat, amely az általuk helyesnek tartott és követett nézetektől bármely területen eltérő véleményt megfogalmazó személyeket, függetlenül a közéleti megnyilvánulásuk „tartalmi terjedelmétől”, egymással való összefüggésétől, egy annál lényegesen átfogóbb értékítélet logikája mentén – az ellenségkép fölmutatását eredményező hatással – jelenít meg homogén csoportként."

A Győri Ítélőtábla ítélete szerint köteles a II. r. alperes (Pannon Marketing és Média Kft.) 15 napon belül megfizetni a felperesnek 9.525 Ft másodfokú perköltséget, illetve viselnie kell a másodfokú eljárásban felmerült saját költségeit.

Az alperesek jogi képviseletét a dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő lánya, Takáts Eszter látta el, míg a felperes Kupi Györgyiét pro bono vállalta a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Iroda.

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.