Így akadályozná meg a Momentum két EP-képviselője, hogy Orbán húzza az időt a jogállamisági mechanizmus ügyében

Pintér Bence 2020-12-11 14:32:51
El akarják érni, hogy az Európai Parlament alperesként gyorsított eljárást kérjen az ügyben.

Közös közleményt írt a Momentum két EP-képviselője, Cseh Katalin és Donáth Anna, miután mind az ellenzék, mind a kormánypárt győzelemként értékelte azt, hogy megállapodott az EU-s költségvetés vétójáról Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterenök, valamint Angela Merkel német kancellár. A megállapodás lényege, hogy marad az a mechanizmus, ami jogállamisági problémák esetén megvonhatja az EU-s pénzek kifizetését, de a gyakorlatban csak 2022, tehát a magyar választás után tudják majd azt érdemben használni.

Ezt akarja most megakadályozni a Momentum két EP-képviselője. Közleményükben ezt írták:

„A jogállamisági feltételről szóló rendelet három hét múlva hatályba lép. Orbán Viktor annyit tehet, hogy kormánya nevében megsemmisítési eljárást kezdeményez ellene az Európai Bíróságon. Az elmúlt napokban született győzelmi jelentések alapja csupán az, hogy neki informálisan, egy semmin nem változtató papírfecnin megígérték: amíg nem születik döntés a megsemmisítésről, addig nem alkalmazzák a jogállamisági rendeletet sem. A probléma az, hogy egy hatályos jogszabály alkalmazásától nem lehet csak úgy eltekinteni holmi papírfecnik miatt. Ezt az Európai Parlament nem fogja hagyni! Ráadásul a bíróság gyakran lassan hoz döntést, akár két évig is elhúzódhat egy ilyen eljárás.

Kivéve, ha az alperes gyorsított eljárást kér. És ki az alperes? Többek között az Európai Parlament. Épp ezért első lépésként jövő héten közös javaslatunkra az EP dönt is arról, hogy amint Orbán Viktor megsemmisítési eljárást kezdeményez, mi állunk elébe, sőt, azt kérjük, hogy minél hamarabb, gyorsított eljárásban döntsenek is erről.

Nézzük-olvassuk a kormányfő macsónak szánt nyilatkozatait „férfimunkáról" meg rablóultiról. A valóság egyáltalán nem ilyen tesztoszteron-dús: Orbán egyszerűen ki akarja bekkelni, el akarja sunnyogni az igazságszolgáltatást a 2022-es választásokig. De nem hagyjuk. Tessék beleállni, rendesen bemondani a durchmarschot. Tudjuk, hogy a miniszterelnök azt szeretné, ha ő mondaná meg, mikor van vége a partinak. Az a rossz hírem van számára, hogy nálunk még elég sok ütőkártya maradt. Álljon bele, miniszterelnök úr! Nézzük meg egy gyorsított eljárásban, ki nyert valójában!”

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.