Fotó: Pixabay

Idén is elindul Szombathelyről a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba

Fehér Buda
2019. március 13. szerda, 08:16
A zarándokvonat június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza.

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, írja az MTI. A zarándokvonat június 7-én indul és 10-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza - közölték a szervezők szerdán Budapesten. A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. 

 

Mező Tibor, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz az előző évekhez hasonlóan Szombathelyről indul, és a Sopron, Győr, Komárom, Tatabánya útvonalon érkezik Budapestre. A Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal összekapcsolva, 16 kocsiból álló "össznemzeti zarándokvonatként" indul tovább Erdélybe. 


A zarándokok szombaton a csíksomlyói Mária-kegyhelyen részt vesznek a búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Itt szintén szentmisén vesznek részt - mondta. A vonatúton Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtenek. Vasárnap a zarándokok egy része az ezeréves határról az alcsíki Csíkszentsimonba megy, ahol átadják a gyűjtött adományokat az ottani otthon lakóinak. A program  lovasbemutatóval, sörkóstolóval, majd Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertjével fejeződik be - ismertette.

 

A zarándokok másik fele Madéfalvára megy, ahol részt vesznek a madéfalvi "pünkösdi forgatagon". Kerékgyártó József, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, a zarándokvonatot idén a Szent István király tiszteletére felmatricázott Bobardier Traxx mozdony húzza majd. A kocsik modernek, a vonaton lesz hangosítás és büfékocsi. Kitért arra is: a zarándokvonat kiemelten fontos a MÁV-Startnak, és a jövőben is mindent meg fognak tenni a 2008-ban elindult együttműködésért. 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás