Fotó: Balkan Insight Twitter-oldal

Horogkereszteket rajzoltak a belgrádi magyar nagykövetség bejáratára

Vágvölgyi Bálint
2019. április 23. kedd, 19:34
Ezek mellett fasisztának nevezték a magyarokat.

Horogkeresztekkel firkálták össze Magyarország belgrádi nagykövetségének épületét kedd éjszaka, a diplomáciai képviselet dolgozói a falfirkát már letakarították, és feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen.

 

Az önkényuralmi jelek mellett a "Tünés az utcámból" és a "fasiszták" felirat volt olvasható.

 

A belgrádi magyar nagykövetség épülete Belgrád központjának egy forgalmas utcájában található. Egyelőre nem lehet tudni, ki volt a firkáló, a tett kiváltó oka lehet viszont az, hogy a közelmúltban Sergej Trifunovic színész, az ellenzéki Szabad Polgárok Mozgalmának elnöke sértő megjegyzéseket tett a magyarokra. Azt mondta: a szerb nép elhagyja az országot, Aleksandar Vucic elnök pedig arabokat és magyarokat telepít be Szerbiába. Később azt állította, csak rosszul fogalmazott, nem akarta megsérteni a magyarokat, és bocsánatot kért.

 

Balkan Insight on Twitter

Unknown perpetrators graffitied swastikas and insulting messages calling Hungarians "fascists" on the plaques outside of the consular section of Hungary's Embassy in Serbia. The Belgrade police had been seen in front of the building this morning.


Szerbiában a legutóbbi népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, főként a Vajdaságban, de mintegy 1800-an Belgrádban is magyarnak vallották magukat. Magyarország és Szerbia kormánya között a politikai vezetők elmondása szerint soha nem volt még olyan jó a kapcsolat, mint az utóbbi években.

 

(via MTI)

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás