Fotó: Ugytudjuk.hu

Hiába köti minden szál Szombathelyhez, a bíróság akkor is Szegeden akarja tárgyalni a Czeglédy-ügyet

Farkas Bazsi
2019. június 12. szerda, 07:56
Pedig a jogszabályok alapján illetékessége sincsen. 

Kedden adtunk hírt róla, hogy az MTI-n keresztül a bíróság azt jelezte: június 24-én kezdődik meg a Humán Operátor előkészítő tárgyalása, ami várhatóan 4 napig tart majd. 

 

A vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően a diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

 

Az ügyben 21 gyanúsított van, zömében szombathelyiek. A per során várhatóan a vád és a védelem közel 200 tanú meghallgatását fogja kezdeményezni, akiknek több mint 80%-a Vas megyei lakos.

 

Czeglédy már korábban kérte a bíróságot, hogy mivel az ügyben a Szegedi Törvényszéknek nincsen illetékessége - hiszen a szóban forgó cég, a Humán Operátor szombathelyi bejegyzésű és a vádirat szerint is a feltételezett bűncselekményeket a vasi megyeszékhelyen követték el -, így az ügyet a Szombathelyi Törvényszéken tárgyalják.

 

Czeglédy azt is kifogásolta, hogy mivel jelenleg is perben áll a Szegedi Törvényszékkel, így nem várható hogy az ottani bírák elfogulatlanok lesznek vele szemben. A HVG nemrég egy bírósági iratból idézve azt írta, hogy nem Szegeden kellene tárgyalni a Czeglédy-ügyet, mert ott gyakorlatilag nem akad olyan bíró, aki a vonatkozó törvények alapján pártatlan lenne.

 

A politikus többször is jelezte ezeket, legutóbb áprilisban írt a jogi képviselője a Törvényszéknek indítványt az ügy áthelyezésére, ám az indítvány elbírálása nélkül végül kedden kihirdette a bíróság, hogy mégis Szegeden tárgyalják ügyüket. 

 

A vádlottak helyzetét nem csak a földrajzi távolság nehezíti majd: szállásról is kell majd gondoskodniuk, a négy napra kiírt tárgyalássorozat miatt. Sőt, alig két hét van a bírósági eljárás kitűzött napjáig, így a vádlottaknak nehéz lesz megoldaniuk, hogy munkahelyükről elengedjék őket. 

 

Lapunknak Czeglédy elmondta, mihelyst megint vádlott lesz, több jogi lépést fog tenni a törvényes eljárás érdekében. Álláspontja szerint biztosítania kell a bíróságnak a tisztességes eljárást, ami elképzelhetetlen a korábban már eljárt bírák kizárása és az ügy áthelyezése nélkül.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás