Csak nem megy a levesbe a Szombathelyi Képtár felújítása is?

ugytudjuk.hu 2019-07-10 11:21:00
Hiába az aláírt szerződés, az épület felújításának még mindig nem álltak neki, pedig 2020 márciusban már az újban kellene kiállítást szervezni.

Rögtön a cikk elején ugorjunk egyet vissza az időben. 2015 novemberét írjuk, Orbán Viktor Szombathelyre látogatott.

Orbán Viktor és Puskás Tivadar a Modern Városok Programja szombathelyi szerződésének aláírásakor - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

Akkori országjáró turnéjának Vas megyei állomásán aláírta Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), polgármesterrel a Modern Városok Program szombathelyi szerződését. Ennek keretében Orbán Viktor megígérte, hogy másfél milliárd forintos állami támogatásból megújulhat a Szombathelyi Képtár, valamint további 600 millió forintból létrehozzák az egykori Éva-malom épületében a Schrammel Imre életművét bemutató kiállítóteret. A tervek grandiózusak voltak, Puskás azonnal Szombathely múzeumi negyedének kezdte nevezni a Rákóczi Ferenc utca első szakaszát.

Erre a bejelentésre nagy szükség volt, ugyanis az 1985-ben átadott épület meglehetősen rossz állapotban van.

A miniszterelnöki bejelentés után három hónappal, a 2016 februári közgyűlésen tárgyalták a képtár ügyét. Addigra kész javaslat volt már a Szombathelyi Képtár felújítására és a Schrammel-életmű elhelyezésére. A koncepció tartalmazta az épület állapotfelmérését is, ami szerint az elmúlt 30 évben csak a legszükségesebb karbantartási munkákat végezték el a Képtár épületében, így az épületszerkezetek, a beépített berendezések elavultak, korszerűtlenné váltak, így azok teljes felújítása szükséges.

Az akkori javaslat szerint a felújítás az alábbi munkákat tartalmazza:

  • gazdaságilag optimalizált megoldások kialakítása, különös tekintettel az energetikai paraméterekre
  • tetőfelújítás: hő- és vízszigetelések cseréje csapadékvíz-elvezető rendszer felülvizsgálata
  • homlokzat-felújítás: homlokzati nyílászárók és homlokzatburkolatok, valamint homlokzati hőszigetelések felmérésről függő felújítása, illetve cseréje
  • teljes belsőépítészeti felújítás padlóburkolatok, falburkolatok, felületképzések javítása, szükség esetén cseréje
  • épületgépészeti rendszerek felújítása: az elavult, rossz üzembiztonsággal és hatásfokkal működő fűtés és szellőzési rendszereknek előreláthatólag a teljes cseréje szükséges
  • az erősáramú rendszerek felújítása: várhatóan a kábelezések és a szerelvények teljes cseréje szükséges (a világítási rendszer elavult, korszerűtlen, a villamos vételi helyek felülvizsgálatra szorulnak)
  • a gyengeáramú rendszerek (biztonságtechnika, tűzjelző rendszer, hangosítás, struktúrált hálózat) felújítása: a meglévő rendszereknek előreláthatólag teljes cseréje, illetve új rendszerek kiépítése szükséges, a biztonságtechnikai megoldások az épület jellegéből adódóan különösen fontosak)
  • villámvédelmi rendszer felülvizsgálata: a jelenlegi rendszer sem műszakilag, sem a jogszabályok követelményeinek nem felel meg, pedig ez hasonlóan a biztonságtechnikai megoldásokhoz, a nagy értékű kiállítások szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír
  • a Képtárnak régóta raktározási problémákkal kell szembenéznie, az ezzel kapcsolatos feladatok nap, mint nap egyre több nehézséget okoznak. A legszükségesebb területek saját telken történő bővítéssel kialakítható.
Ha a Szombathelyi Képtár egy számítógép lenne, akkor most azt mondanánk, ezt bizony újra kéne telepíteni.

Közben megint eltelt egy kis idő, a kormány változtatott néhány Modern Városok Programot érintő projekten, így a Szombathelyi Képtár felújítása átkerült az EU-s támogatásból készülő beruházások közé. Ekkor még mindig úgy tűnt, hogy csak egy másik pénztárcából fizetik majd.

2017. december 6-án a Mikulás 1,4 milliárdos támogatási szerződést hozott a szombathelyi városházára, ahol Puskás Tivadar aláírta Magyarné Vadász Irénnel, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának igazgatójával azt a bizonyos kontarktust.

A Szombathelyi Képtár felújításáról szóló támogatási szerződés aláírása - Fotó: Benkő Sándor / szombathely.hu

Az akkor kötött megállapodás műszaki tartalma gyakorlatilag megegyezett a fenti felsorolással. A TOP-os projekt fizikai befejezésének határidejét 2020. március 31-ét jelölték meg.

Azóta is telt, múlt az idő, ám egy kapavágás sem történt eddig. Józan ésszel beláthatjuk, hogy ha holnap reggel 8-kor elkezdenének dolgozni a felújításon, akkor sem valószínű, hogy határidőre végeznének vele.

Néhány hete ezért elkezdtünk utánajárni, hogy áll a képtár ügye, esetleg történt-e olyan módosítás, amiről eddig nem tudtunk. A Szombathelyi Képtár anyaintézményéhez, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeumhoz fordultunk.

Csapláros Andrea múzeumigazgató válaszában arról tájékoztatott, hogy "a Szombathelyi Képtár felújítását is tartalmazó programban a fenntartó, azaz Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a projektgazda, így a felújítással kapcsolatos dokumentumok és aktuális információk birtokosa is."

Majd hozzátette, hogy a fejlesztési terveket nagy örömmel fogadták, a várható munkákkal kapcsolatban minden tekintetben együttműködnek az önkormányzattal.

Tíz napja feltettük a kérdést az önkormányzatnak is, egyelőre nem kaptunk választ a kérdésekre.

Így nem lehet tudni, mikor indulhat meg a kivitelezés. Ha lesz egyáltalán. Egyelőre csak bízni tudunk abban, hogy nem esett áldozatául annak, hogy a kormány visszakérte tavaly szeptemberben a korábban megítélt 2200 milliárd forintnyi kifizetések több mint felét.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.