Három olyan város vezetői programot is találtunk a múlt hétről, amiről valamiért nem kaptunk meghívót

Farkas Bazsi 2019-03-18 13:56:00
Aranypatak beruházás indítóról és ünnepi megemlékezések maradt ki a az előzetesen megküldött programokról.

Régóta döcög a kapcsolat Szombathelyen a polgármesteri kabinetiroda sajtóosztálya és a helyi sajtó között. A városházi kollégák ugyanis vagy egyáltalán nem, vagy csak hosszú idő elteltével hajlandóak válaszolni olyan kérdésekre, ami a városvezetésnek kényes lehet. A korábbi gyakorlattal ellentétben pedig megszüntették annak a heti városvezetői programnak a kiküldését, amiből a sajtó előre tájékozódhatott, hogy a polgármester és az alpolgármesterek az adott héten milyen programokon vesznek részt. Ez egyrészt a szerkesztőségek munkáját segítette, hiszen előre tervezhető volt, hogy melyik nap milyen sajtóesemény van, másrészt pedig a közpénzből fizetett politikusok munkáját tette átláthatóvá.

Ez akkor változott meg, amikor Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester megvonta Molnár Miklós jogköreit, ezzel együtt városházi kabinetiroda egy köremailben tudatta, eztán nem küldenek heti programot. 

Egy sajtótájékoztató előtt, a kabinetiroda egyik tisztségviselője - akinek, egyébként felesége nemrégen bejelentkezett, hogy Szombathelyi Hírlap néven hetilapot indít a városban - azt mondta, hogy túlságosan sok munkájuk volt a programok összeállításával, ez máshonnan vitte el az időt és energiát, így eztán külön meghívókat küldenek a városvezetők részvételével zajló sajtóeseményekre.  

Hiába vártuk a meghívókat, azok elég ritkán landoltak a postaládánkban.

Közben pedig a szombathely.hu és a Vas Népe is sorra számolt be olyan eseményekről, amikről mi nem is tudtunk. Jó példa erre a Szent Flórián körúton épülő parkolók, amelynek bejelentésére, sem mi, sem pedig a városvezetéssel szintén kritikus hangot megütő nyugat.hu sem kapott meghívót.

De úgy látszik nem csak mi, újságírók éreztük ezt úgy, hogy nem teljesen helyénvaló ez a működés hiszen a február 28-i közgyűlésen az immár többségben működő ellenzék is azt javasolta, hogy határozatban rögzítsék, a polgármester és alpolgármesterek sajtónyilvános programját bizony közzé kell tenni a sajtónak. A többség döntött is, így most már arra kötelezték a kabinetet, hogy legkésőbb minden hét előtti pénteken a szombathely.hu-ra fel kell tölteni programot.

Február 28-án hozták a döntést, a kihirdetés után, március 8-án pénteken kellett az első kötelezővé tett programot kiposztolni. Igaz ekkor még volt kötelező jellege a dolognak, de elég beszédes, hogy pont a Szombathelyi Tévébe hirdetett, EU-s pályázat megnyerése apropóján rendezett sajtótájékoztatóra nem hívtak meg minket.

A múlt héten azonban már élesben ment a régi-új rendszer. Csakis a szombathely.hu-ra tudunk hagyatkozni, hogy milyen események nem kerültek be a heti programba. A rövid, négynapos munkahéten hármat is találtunk.

A többek között az átláthatóság érdekében hozott határozatban van gumi szabály is. Mivel abban az szerepel, hogy a városvezetők sajtónyilvános eseményeit kell előre, programba szedve közzétenni. A kérdés pedig adott, ha az évi közel 6 millió forint közpénzből üzemeltetett szombathely.hu-n fényképes tudósítás jelenik meg egy eseményről, akkor az sajtónyilvánosnak minősül e? Ennek eldöntését már olvasóinkra bízzuk.

Ennek a hétnek a programja, a határozatban foglaltak szerint pénteken felkerült a város honlapjára. Mindössze három eseményt tartalmaz. 

  • Állampolgári eskü
  • Az ivóvíz megszerettetése az iskolásokkal 
  • Pályázatok utolsó nagy rohama

Kíváncsian várjuk, hogy időközben mi egyéb “esik még be”, amiről a kabinet irodának már nem lesz ideje tájékoztatni a sajtót.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.