Kizárták az újságírókat a Haladás Sportkomplexum peréről

Farkas Bazsi
2019. április 15. hétfő, 15:19
A stadion üzemeltetője nem akarja kiadni a létesítmény üzleti tervét, azt mondja ez üzleti titok. Közben az épület közpénzből épült, és abból is üzemeltetik.

Februárban írtunk már róla, hogy bíróságon próbálja kiperelni a szombathelyi Haladás Sportkomplexum üzemeltetési tervét a Transzparency International. A jogvédő szervezet ugyanis közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, hogy 15,6 milliárd forintnyi közpénzből felépült, és évente közel 500 millió forintnyi közpénzből üzemeltetett létesítménynek milyen számok szerepelnek az üzleti tervében.

 

A Transparency azt szeretné elérni, hogy a hatástanulmány megismerésével átlátható legyen a Haladás Sportkomplexum működése. A tanulmány három évet 2017, 2018 és 2019-et öleli fel, továbbá 20 évre előre kalkulál a kiadásokkal és a bevételekkel. 

 

Mivel azonban a Haladás Sportkomplexum ügyvezetője, Gál Sándor ezt megtagadta, így a közérdekű adatigénylés eredménytelen volt. Most a Szombathelyi Járásbíróságon perel a Transparency. Az első tárgyalás február 14-én volt, a második tárgyalást mára, április 15. délután 1 órára tűzte ki az ügyben eljáró bíró.

 

Szombathelyi stadion: Sikertörténnet, kudarctörténet? Döntsd el te!

ugytudjuk.hu A Jézuskától kapta Szombathely a Haladás Sportkomplexumot, most a Fidesz helyi alelnöke vette irányítása alá. Tavaly novemberben adták át Szombathelyen a Haladás Sportkomlexumot. Azonban már az építkezés során sok vihart kavart a beruházás. Az építkezés 9,6 milliárdos költségvetéssel indult, aztán az idő haladtával ez az összeg 15,4 milliárdra rúgott.

 

Az alperes Haladás Sportkomplexum Nonprofit Kft. ügyvédje azonban azt kérte, hogy ez eredetileg nyílt tárgyalást tegye zárttá a bírónő. Ez esetben ugyanis a hallgatóságnak, vagyis a sajtó ma megjelent képviselőnek el kell hagynia a termet. 

 

A Haladás ügyvédje a kérelmet azzal magyarázta, hogy a per tárgya az, hogy üzleti titoknak minősülnek e a Sportkomplexum bevételei és kiadásai, ezek az adatok pedig ezelőtt hangzanak el a tárgyalás alatt, mielőtt még a bíró döntene az ügyben. Ezáltal a sajtón keresztül az olvasók is értesülhetnének az adatokról.

 

A bíró utat engedett a kérésnek, így újabb furcsa fordulattal folytatódik a Haladás Sportkomplexum ügye. 

 

A tanúk között egyébként ott volt Károlyi Ákos jegyző, Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester és Ár János korábbi ügyvezető is.

 

Az már csak külön érdekesség, hogy az áprilisi közgyűlésen nyílt ülésen hallgatják meg Gál üzleti beszámolóját a Haladás Sportkomplexum 2018-as eredményeiről. Ott a közgyűlést helyben és online követők is tájékozódhatnak a Haladás számairól. 

 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás