Greenpeace-aktivistákat vettek őrizetbe, mert meg akarták akadályozni egy szenet szállító hajó kikötését

ugytudjuk.hu 2019-09-10 19:58:00
18 embert vittek el a rendőrök.

Őrizetbe vett a lengyel határőrség tizennyolc Greenpeace-aktivistát keddre virradó éjjel Gdanskban, amiért megakadályozták egy mozambiki szenet szállító hajó kikötését - közölték a lengyel hatóságok.

    


A határőrség közleménye szerint éjfél körül hajtottak végre beavatkozást a Greenpeace környezetvédő szervezet Rainbow Warrior nevű vitorlás hajóján, és 18 aktivistát kihallgatásra vittek el a határőrség helyi kirendeltségére. A Greenpeace sajtóközleménye szerint "álarcos, gépfegyveres határőrök betörtek" a vitorlásra.
    


A határőrség szerint a Greenpeace-aktivisták hétfőn, néhány órával a beavatkozás előtt három csónakban megközelítették a gdanski kikötőbe tartó, az afrikai Mozambikból szenet szállító hajót, hatásos kísérletet téve kikötésének megakadályozására, közben pedig nem reagáltak a határőrség felszólításaira.
    


A Greenpeace képviselőinek sajtónyilatkozatai szerint a tiltakozás során "Stop szén" feliratot festettek a szénszállítóra. Az aktivisták békésnek minősítették akciójukat, amelynek célja szerintük az volt, hogy felhívják a lengyel kormány figyelmét a klímavédelmi intézkedések szükségességére. Azt szorgalmazták, hogy 2030-ig tegyék szénmentessé a lengyel energiaellátást. Egyúttal tiltakoztak a növekvő lengyelországi szénbehozatal ellen is.
    


A biznesalert.pl lengyel gazdasági hírportál szerint a mozambiki kőszenet nem energiatermelés céljára, hanem az acélgyártás segédanyagaként importálják Lengyelországba.
    


Lengyelországban az utóbbi években részben leállították a szénkitermelést, a gazdaság szénszükségleteinek mintegy negyedét ezért jelenleg behozatalból fedezik. Az import többsége Oroszországból származik, de importálnak szenet az Egyesült Államokból, Kolumbiából és Mozambikból is.
    


A tavaly bejelentett energiapolitikai kormánystratégia szerint Lengyelország a jelenlegi 80 százalékról 2040-re 30 százalék alá csökkenti a szénalapú energia részesedését az energiapalettán, emellett az üzemek korszerűsítésével csökkentik a szén-dioxid (CO2) kibocsátását, és intézkedéseket tesznek a kibocsátott CO2 megkötésére vagy környezetbarát felhasználására. (MTI)

Szólj hozzá!

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.