Figyelmeztet a Közút: megint jön a hó

BZ
2019. január 7. hétfő, 15:36
Hahó! Hó!

Holnap újabb országos havazás várható, ezért a Közút arra figyelmeztet, hogy téliesebb útviszonyokra számítsanak a közlekedők.

 

Azt ígérik, 0-24-ben 12 órás műszakokban dolgoznak majd a hóeltakarításban és a síkosságmentesítésben, ennek ellenére lassabb haladásra és havas utakra kell számítani.

 

A Közút a meteorológiai előrejelzésekre hivatkozva azt írja, az ország déli felén akár 5, az északi felén ennél is több friss hó hullhat. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén körülbelül 5-10 centiméterre lehet számítani. Míg Komárom-Esztergom, Pest megye északi részén és Nógrád megyében 10-15 centiméter fölötti friss hóréteg valószínű kedd éjfélig, a Dunazug-hegységben és a Börzsönyben pedig akár 15 centiméter fölötti is várható. Tapadó hóra elsősorban Komárom-Esztergom megyében lehet számítani.

 

A megerősödő déli, délnyugati szél az Alföldön, azon belül is legfőképpen a Tiszántúlon okozhat hófúvást kedd délutántól. Szerdán még folytatódhat a havazás, elsősorban a Dunántúlon. Csütörtökön és pénteken pedig már csak helyenként várható kisebb hószállingózás, de többfelé megerősödhet a szél, így hófúvásos szakaszokra is lehet majd számítani.

 

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint ütemezetten végzik Magyar Közút munkatársai, először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a településeket összekötő mellékutakon, végül az alacsony forgalmú bekötőutakon végzik el.

 

A lehetséges helyszíneken a megelőző, úgynevezett preventív sószórási munkákról is gondoskodnak a szakemberek.

 

A társaság a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra mintegy 800 munkagéppel rendelkezik a téli időszakban. Egy-egy munkagépre körülbelül 40-50 kilométernyi jut, ekkora útszakaszon a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák a beavatkozástól és az időjárási helyzettől függően 2-5 órát vesznek igénybe.

 

Ennyi idő alatt folyamatos havazás esetén újra téliesebb útviszonyok alakulhatnak ki, ami újabb és újabb beavatkozásokat igényel mindaddig, amíg a havazás nem áll el.

 

Vagyis a társaság folyamatos és ütemezett munkavégzése mellett is fel kell készülniük az autósoknak arra, hogy intenzívebb havazás esetén téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak az országos közúthálózaton is,

 

így egyes esetekben szükségük lesz a nyári időjárási viszonyok között megszokott utazási sebességük mérséklésére.

 

Tájékozódj!

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről is folyamatosan friss információkhoz juthatnak a közlekedők. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el. Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként ide kattintva az országos, átfogó összesítéseket is olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útviszonyokról. 

 

Készülj fel!

 

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre alkalmas abroncsokkal induljanak útnak.

 

A téli gumik tapadása nagyságrendekkel jobb, mint a nyári vagy akár a négyévszakos gumiké, a téli időszakban ezzel a féktávok hossza is érdemben csökkenthető.

 

Kizárólag tele üzemanyagtartállyal induljanak útnak és ellenőrizzék az ablakmosó folyadékot, a gépjármű világítását és az akkumulátor állapotát is, töltsék fel telefonjukat vagy használjanak autós töltőt.

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás