Felmentette a bíróság a mosonmagyaróvári üzemvezetőt, akinek beosztottja meghalt a rázuhanó gabonazsákoktól

Papp László Tamás 2020-12-14 19:25:31
A Győri Törvényszék – az elsőfokú döntést megváltoztatva – felmentő ítéletet hozott a vezető ügyében, akinek irányítása alatt álló dolgozóra munkavégzés közben úgynevezett big-bag zsákokban tárolt gabona zuhant, és ennek következtében elhunyt.

A vádlott üzemvezetőként, míg a sértett az ő irányítása alatt is álló targoncavezetői munkakörben dolgozott egy mosonmagyaróvári üzemcsarnokban. A csarnok mellett raklapokon, tömbös formában, két sorban egymáson tárolták azokat a 600-1000 kg közötti súlyú big-bag zsákokat, amelyekben megtisztított vetőmag (köles) volt, és amely zsákok közül három ledőlt, egy közvetlenül a sértettre zuhant, a másik kettő pedig a már ledőlt zsákra borult. Ez a nagy erejű, tompa erőbehatás pedig a sértett halálát okozta – közli a Győri Törvényszék.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek találta foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében, és őt 1 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, amelyet három évi próbaidőre felfüggesztett. Az elsőfokú bíróság azért állapította meg a vádlott felelősségét, mert munkaköri leírása tartalmazta, hogy feladatát képezi a munkavégzés során észlelt hiányosságok feltárása, a biztonságos munkavégzés körülményeinek megvalósítása, és bár a sértettnek a baleset napján a zsákok közelében nem volt munkafeladata, a vádlott nem tett semmit az instabillá vált zsákok tárolásában rejlő veszélyforrás megszüntetése és a baleset elkerülése érdekében.

A Győri Törvényszék másodfokú bíróságként eljárva ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett az elsőfokú eljárásban beszerzett szakértői vélemények értékelésével, hogy a baleset kizárólag akkor lett volna megakadályozható, amennyiben az üzemben nem két sorban tárolják a zsákokat, ami, bár nem szabálytalan tárolási mód, de már önmagában is veszélyforrást jelent, hanem a zsákok lecsúszása, ledőlése megakadályozása érdekében piramis alakzatban. Mivel a balesetet okozó rakat szélein tárolt zsákok ledőlése, lezuhanása nem minden esetben látható előre, az történhetett akár hirtelen, váratlanul, néhány másodperc alatt is, az üzemvezető – aki egyébként a baleset bekövetkezésekor már nem volt műszakban, és aki minden előírást betartott – nem tehető felelőssé a sajnálatos, ám de véletlenszerűen bekövetkezett baleset miatt – szól a felmentő ítélet.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.