Fotó: Vágvölgyi Bálint

Ezt a beszédet nem engedte elmondani Puskás polgármester a mai közgyűlésen

Farkas Bazsi
2019. január 8. kedd, 17:59
A szabály, az szabály - hivatkozott akkor a város első embere.

Talán már mindenkihez eljutott a hír, de azért ismétlésként gyorsan leírom, hogy ma az Éljen Szombathely! frakció és a Jobbik által összehívott rendkívüli közgyűlésen Szombathely elutasította a rabszolgatörvényt. 

 

A közgyűlésen nem egy közjáték is volt. Elsőként talán azon hördültek fel a terembe ülők, hogy Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester nem adott szót egy felszólalni kívánó szombathelyi polgárnak, Balogh Tibornak. Balogh sok éven át volt gyári munkás, eddigi élettapasztalat szerette volna elmondani. 


Puskás azonban azzal hárított, hogy mivel Balogh időn túl adta be felszólalási kérését, így annak nem tud helyet adni. Az ellenzék szerint a polgármesternek olyan jogai vannak, ami megengedi, hogy bármikor felszólalási lehetőséget adjon bárkinek. Puskás ezt azzal hárította, hogy a szabály, az szabály, nem tud mit tenni.

 

Az Ugytudjuk.hu megkapta Balogh beszédének írott változatát, amit most változtatás nélkül közlünk is. 

 

Tisztelt polgármester, képviselők és vendégek! 

 

Életkoromnál fogva emlékszem még arra az időre, amikor a 70-es években minden szombaton dolgoznunk kellett. Elkezdtük a harcot, hogy ezen változtasson az ország vezetése. Elértük, hogy minden második szombat szabad lett, de nem elégedtünk meg ezzel, tovább küzdöttünk, hogy elmondhassuk, ...minden szombat szabad lett, a családok együtt lehettek. Azután a hétvégén mégis dolgozni akarók kérésére jöttek a GMK-k. 
Természetesen ez teljesen önkéntes alapon valósult meg, s bizony nagyon kellemes keresetet tett lehetővé. Mindezek közben a szakszervezetek odafigyeltek a dolgozókra, s évente lehetőséget biztosítottak aktív pihenésre, nyaralásra is.

 

Most pedig aki azt gondolná, hogy minden rendben van, hát nagyot téved. A rabszolgatörvénnyel kötelezik a dolgozót, hogy heti 6 napot dolgozzon. Nem érdekes a család, a pihenés.
Sajnos a gyakorlatban tapasztaltam meg 2011-2018 között amikor egy multinál dolgoztam folyamatos műszakban, hogy mit megtehettek a munkaadók a munkavállalókkal.


 " Főnök a dolgozóhoz szerdán:  - Vasárnap túlóra! Felírhatlak ugye?
   Dolgozó: - Nem tudok jönni sajnos.
   Főnök:  - ...s hétfőn még szeretnél jönni dolgozni?"

 

Ekkor még szó sem volt a rabszolga törvényről. Az ilyen beszélgetések rendszeresen fordultak elő. Én tavaly nyugdíjba mentem, de ezek az emlékek velem vannak. 


Ezzel a törvénnyel a dolgozók teljes mértékben kiszolgáltatottá válnak. 
Ezért kérem a döntéshozókat, hogy ennek bevezetésétől, alkalmazásától zárkózzanak el.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás