Ezért ragyogott kéken este a szombathelyi Emlékmű

BZ 2019-04-03 07:23:00
És borult kék szívbe a Fő tér.

2007 óta az ENSZ döntése alapján április 2-a az autizmus világnapja, ilyenkor világszerte felhívják a figyelmet az autizmussla élőkre. A világnap alkalmából kék fényfestést kapnak ismert épületek, hidak, de akár természeti képződmények is. Korábbi években a Niagara-vízeséstől a Sydney-i operaházon át a budapesti parlamentig számos helyen borult kékbe a világ. Szombathelyen hagyományosan az Emlékmű kapta meg a kéket.

Vasidrón Légifotó-Videó

Ma van az autizmus világnapja, ez alkalomból, kék fényfestéssel lett megvilágítva az emlékmű. :) #autizmus #világnap #szombathely #ensz

A fényfestésen túl Szombathelyen több programot is szerveztek az autizmussal kapcsolatban, illetve azért, hogy felhívják a külvilág figyelmét az autizmussal élőkre.

Az elmúlt héten szakmai fórumot tartottak az autizmussal élők oktatásáról, de a hétvégén rendezték a Kék Futást a Csónakázótónál, a Kék Mozit az AGORA Savaria Filmszínházban.

Idén hetedik alkalommal tartották meg a Kék Sétát az Aranyhídiskolától a városházára.

A lufik elengedésének pillanata

A Fő téren felléptek a Weöres Sándor színház művészei, az Aranyhíd EGYMI énekkara és a Micimackó kórus. A programsorozat a Mágikus Mintha koncertjével és a hagyományos kék lufizással zárult.

Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurológiai és fejlődési zavar, ami általában az első három életév során kezdődik. Az autista gyermek a saját világában él, kevéssé kötődik más emberekhez (beleértve saját szüleit is), viselkedése rutinszerű, időnként bizarr elemekkel tarkított, melyeket gyakran ismétel. Az autista gyermek kerüli a szemkontatktust és gyakran kommunikációs problémái vannak, bizonyos tárgyakhoz szokatlanul erősen kötődik. Némely autista gyermek kifejezetten tehetséges zenei téren, vagy igen jó memóriája van, esetleg nagyon jó fejszámoló.

Mi okozza az autizmust?

Az autizmus kiváltó oka jelenleg nem ismert. Egyes kutatások szerint a betegség genetikai kórkép, melyben számos gén szerepet játszik. Autizmusban többféle strukturális és biokémiai eltérés kimutatható az agyban, ugyanakkor ezek az eltérések nem minden esetben fordulnak elő. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az autizmus egy viselkedési szindróma, amely több különböző állapotot takarhat. A szülői magatartás, nevelés nem befolyásolja a betegség kialakulását.

Kiket érint az autizmus?

Statisztikai adatok szerint minden tízezer újszülöttből 2-13 lesz autista. A fiúk között gyakoribb az autizmus.

Az autizmus kezelése

A komplex kezelés lényeges eleme a viselkedés-terápia, mely során intenzíven fejlesztik a gyermek szociális készségeit. A legjobb eredményeket azok a képzési programok adják, amikbe a szülőket is bevonják. Gyógyszeres kezeléssel egyelőre sem a betegség meggyógyítására, sem a megelőzésére nincs mód.

Forrás: cardiobaby.hu

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.