Olvasói fotó

Nemrég írtunk róla, hogy a szombathelyi Kresz-park mennyire lepusztult az évek során, szeméthegyek, szétrohadt épületek, rozsdásodó játszótér és természetesen a szénné égett kaszinó, mellyel három év alatt sem sikerült kezdeni semmit, holott életveszélyes. 

 

Cikkünkön felbuzdulva egyik olvasónk - aki ráadásul szabadidejében sokat fényképez - minden bátorságát összeszedve bement az épület belsejébe és megörökítette a benti állapotokat. Szerencsénkre az exkluzív képeket eljutatta szerkesztőségünkbe így most először láthatja a "nagyvilág", mi rejtőzik a romok alatt. Egészen medöbbentő az a látvány, amely elénk tárul. Ha nem tudja az ember, pontosan mit is lát, simán azt hihetné, hogy egy horror vagy apokalipszissel foglalkozó film helyszíne.

 

Szó szerint a hideg futkosott a hátamon, miközben néztem a romokat, az ott heverő kabátokat, fél pár női cipőket, a piálásra, drogozásra és alvásra kialakított zugokat, ahol hegyekben állnak az üres koccintós flakonok. A sarkokat mellékhelyiségnek használták és használják a mai napig, a falak tele vannak trágár firkálmányokkal és náci szimbólumokkal és jól látható, hogy kamaszok és gyerekek is rendszeresen bejárnak az épületbe, amelynek gontolatába szó szerint beleszédülök. Elvégre bármikor összeomolhat a város hírhedt 'szellemkastélya'. 

 

Ezredszer is felmerülnek a már annyiszor hallott kérdések: Meddig hagyják ezt így? Mikor bontják el az életveszélyes épületet? Mi a fenére várnak, hogy tragédia történjen? 

 

És most jöjjenek a fotók:

 

 

 
 


 
 

Az épület története:

A Szombathely belvárosában, a Puskin (Kresz) parkban lévő épület még a 19. században épült, eredetileg a Batthyány család tulajdona volt, tőlük vette meg aztán Brenner János építész és családja, aki saját elképzelései alapján neoreneszánsz jellegű, historizáló épületté alakította át, amelynek teljes berendezése is a 19. század utolsó harmadának ízlését tükrözte. 1935-ben a város tulajdonába került, így a Brenner család volt az utolsó nemesi származású tulajdonosa a villának.

Az épület ezután volt minden. Tankerületi igazgatóság, a második világháború után úttörőház és az Orlay-Fürst Szakiskola is használta. A rendszerváltás után a kisbefektetői botrányokkal övezett Radius Hungaricus Rt. székháza volt és csak ezután, 1993-ban vásárolta meg a Kretschmer Casino Szombathely Kft., akik végül megnyitották a kaszinót, aminek üzemeltetésére 10 éves koncessziót kaptak, mivel a műemlék épületet (mely a szocializmus alatt rendesen lepukkant) teljesen felújították.

A megnyitó '93 májusában volt és nagy eseménynek számított. Legemlékezetesebb pillanata kétségkívül az akkori polgármester, Wagner András nyitó pörgetése volt, mellyel nem kevesebb, mint 14 ezer schillinget nyert, amit a városban élő beteg gyermekek javára ajánlott fel.

A kaszinó működését hamarosan sötét fellegek kezdték el beárnyékolni. A lakók egyre dühösebbek lettek az éjszakai élettel járó kellemetlenségek miatt és a felügyeleti szervek is egyre többször kezdeményeztek vizsgálatot. 1997 októberében a vizsgálatok után a Szerencsejáték Zrt. megállapította, hogy a fenntartó rengeteg pénzzel tartozik az államnak, de fizetni nem hajlandó. Végül a kaszinót 6 év működés után, 1999-ben zárták be, az éttermet és szórakozóhelyet pedig a kétezres évek elején.

Nem sokra rá vandál behatolók feltörték az épületek, összetörték a berendezést, a tető a folyamatos beázások miatt több helyen is leszakadt és hajláktalanok foglalták el a helységeket. 2016 áprilisában tűz ütött ki és a kaszinó tetőszerkezete teljesen leégett. Azóta sem csináltak vele semmit, életveszélyes és még mindig ott áll a Kresz park végében.


comments powered by Disqus

Az MTVA székházához igyekeznek.

A hatos lottó eheti nyerőszámai.

Csak gyalog tudták megközelíteni a gyermekeket.

A magyarok számára véget ért a rövid pályás úszó-világbajnokság.

Több mint 1 millió családhoz érkezik korábban a támogatás.

Véget ért az RTL Klub zenei tehetségkutatója.

Az épület lakhatatlanná vált.

A címvédő Szolnok magabiztosan, 95-79-re győzte le a Körmendet a férfi kosárlabda NB I szombati játéknapjának rangadóján.

Ezzel talán boldogabb lesz a karácsony.

Van pályafűtés, de gondot okoz, hogy traktorral nem lehet a gyepre hajtani.

Kigyulladt egy családi ház.

És a szél még az útra is hordhatja.

Árokba borult egy autó Gersekarát és Vasvár között.

Két mentős, egy mentőautó, rengeteg karácsonyi dal.

Előtte 15 percig várt, hogy sorra kerüljön.

Twitter megosztás Google+ megosztás