Élősködés, mint proletár fegyver

ugytudjuk.hu 2020-02-18 14:02:00
Négy Oscart ért a dél-koreai, fekete humorú thriller.

Megelőzte a híre, sokan váltottak jegyet az Élősködők című dél-koreai mozira. Ami nemrég 4 Oscart söpört be és igazi meglepetés a filmes piacon. Látszólag egy átlagos szöuli családról szól, valójában bárhol lejátszható társadalmi dráma.

A Kim család a nagyváros lerobbant részén, egy szuterénben él. A vécé és a spájz összeér, a konyha az utca szintje alatt, a részegek az ablakra vizelnek. E nem éppen felemelő perspektívát tovább szűkíti, hogy a családfőnek és nejének éppen úgy nincs munkája, mint két huszonéves gyereküknek. Pizzás dobozokat hajtogatnak össze, ebből éldegélnek. Egész nap az okostelefonon lógnak, hátha valami megcsillan. De csak a fenti lakó csillog, amint kódolja a wifijét, így ez a kis öröm is odavész.   

Ez a dél-koreai film szó szerint rajtunk élősködik

Varga Mátyás Megnéztük hogyan teljesít az Arany Pálmával jutalmazott Élősködők. Múlt heti filmajánlónk ban már ajánlottuk a dél-koreai rendező, Bong Joon Ho legújabb filmjét, az Élősködők et. Mint sokan én is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet az a koreai alkotás ami elnyerte a rangos fesztivál fődíját, az Arany Pálmát.

A dobozolás sem megy. Sok a selejt, a tulaj pénzlevonásokkal fenyeget. Gidzsong, a család lánykája, aki színésznő lenne, de nincs pénz a tanulásra, megvillantja képességeit. Az internet világában bárki lehet sztár, ha megfelelő hozzá a gépi és az agyi memóriája. A lány úgy megfőzi a telóról levett és betanult szövegével a reklamáló pizzást, hogy az zavarában még plusz pénzt is ad neki. A virtuális valóság „dumája" a valóságosban is nagyot szólhat.   

A Kim család tipikus városi proletár, közelebb a lumpen életmódhoz, mint a munka világához. Itt nem az a kérdés, hogy miként találjunk munkát, hanem az, hogy miként élhetnénk jól munka nélkül? Hogyan élhetnénk úgy, mint a gazdagok? Milyen minták mentén érhetjük et el?  Aztán eljön a nagy lehetőség. A család fiú tagja, Giu, egy ajánlás révén dúsgazdag családhoz kerül angoltanárnak. Ehhez persze kell egy diploma Amerikából, de ez semmiség a nővérnek. Mármint az okmány „hiteles" hamisítása.   

Giu tehát oda kerül, ahova mindig is szeretett volna: a gazdagok csillogó világába. Ha ez neki sikerült, akkor miért ne sikerülne a famíliának? Beindul a gépezet: az új áltanár a család bizalmába férkőzik, tinédzser tanítványát magába bolondítja, így már ő ajánl új munkaerőt. Egy festőművész-szakpszichológust, aki az újgazdag család legkisebb gyerekének amúgy nem létező problémáira derít fényt. A szakember nem más, mint Gidzson. Aki aztán maga fűzi tovább a lehetőségek szálát. A családfő Mercédeszében utazva lehúzza bugyiját, elrejti. Másnap a családfő megtalálja és kirúgja a sofőrt. Máris jön a tuti ajánlat – Kim apuka.

Már csak Kim anyuka hiányzik, hogy ő is a luxusvilla személyzetéhez csatlakozhasson. Ehhez el kell takarítani az útból az újgazdag család körében nagy tiszteletnek örvendő házvezetőnőt. Kemény dió, de feltörik. Így amikor a háziak pár napra elutaznak, a négytagú Kim család valóságos tort ül a villában. És filozofálnak: megérdemlik simlis jólétüket, hiszen újgazdagék is éppen olyan élősködők, mint ők. Amíg ők  a mások által megszerzett javakra hajtanak, újgazdagék ezeket a javakat éppen előlük veszik el. A féktelenné váló ivászatot aztán a csengőszó löki józanságba... Innentől indul be igazán Bong Dzsun Ho rendező mozija. Az utolsó bő félórában kapkodjuk a fejünket a váratlan fordulatok láttán, egyfajta fordított skandináv horror dúl a vásznon.

És még ennek is van üzenete. Amikor a már jólétbe kóstolt család visszakényszerül a szuterénbe, azt elönti a hirtelen jött ár. A szennyvíz java a vécéből tör fel, rá kell ülni, hogy valami megmaradjon a lakásból.  Erős és abszurd kép, de pontosan illeszkedik a többihez. Igazából nincs átmenet a szegény világból a gazdagba, ha van is, időleges, mert megérzik a „szagodat" (a szag-szimbolika a film egyik kulcseleme).

Az Élősködők tarolt az idei Oscaron

Varga Mátyás Bátran kijelenthetjük, hogy Dél-Korea mától szó szerint rajta élősködik Hollywoodon. Először nyerte meg ugyanaz a film az idegen nyelvű filmnek, és a legjobb filmnek járó Oscart. Magyar idő szerint hajnali kettőtől fél 6-ig tartott a 92. Oscar-gála. Az est legnagyobb nyertese egyértelműen a dél-koreai , ami 4 fő kategóriában dialmaskodott.

Ebben a világban már nem számít a tudás, a hit, az erkölcs. A nagyotmondás, a propaganda, a hamisítás és a hazugság lett az új értékrend – ezért is játszódhatna bárhol a cselekmény. A dráma 135 perces és készült belőle egy fekete-fehér verzió is. A négy Oscar-díj sokak számára meglepő, pedig kijárt a dél-koreai filmeseknek. Akik immár nem csak jó terepjárókat gyártanak, de fontos szellemi terepekre is elvisznek minket.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.