Együttműködési megállapodást írt alá a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Közút

Nagy Donát 2020-02-20 07:55:00
Azt mondják, egyesítik a tudásbázist, és a gyakorlati helyek választéka is szélesebb lesz a hallgatók számára.

Tegnap tette közzé a Facebook oldalán a Magyar Közút, hogy együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetemmel.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

EGYRE TÖBBET DOLGOZUNK ÉJSZAKA A GYORSFORGALMI UTAKON Társ... aságunk 2017 óta folyamatosan fejleszti az éjszakai munkavégzést gyorsforgalmi úthálózatunkon, mind a tevékenységek körét, mind a géppark bővítését illetően. Tavaly e fejlesztéseknek köszönhetően az éjszaka elvégzett útkarbantartási és fenntartási munkák meghaladták a 13 ezer munkaórát. Az éjszakai munkavégzés célja, hogy a forgalmat kevésbé tartsák fel korlátozásokkal.

A szerződés aláírása kapcsán érdeklődtem a Magyar Közútnál, kérdéseimre Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető küldött kielégítő választ:

A Széchényi István Egyetem és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakmai tapasztalatainak ötvözésével kívánják emelni a mérnökképzés színvonalát. Az együttműködés az oktatás és a mérnök/művezető/informatikus utánpótlás számos területére, például a közösen meghirdetett Közutas ösztöndíjra is kiterjed. A Széchényi István Egyetem fontos partner társaságunk számára, mivel a hazai mérnökképzés kiemelkedő központjának számít.

A Megállapodás célja:

  • Az elméleti és gyakorlati tudásbázis összekapcsolása.
  • A közös oktatási és kutatási programok szervezése, szakmai gyakorlóhelyek biztosítása.
  • A Társaság a tevékenységi körét érintő tantárgyakhoz kapcsolódóan szakmai konzultációt, valamint diplomatervek témavezetését biztosítja.
  • Együttműködés közös TDK dolgozat, közös kutatások, illetve közös kutatás-fejlesztési pályázatok keretében.
  • A Társaság szakértői vendégelőadóként megosztják szakmai tapasztalatainak a hallgatókkal.
  • A mérnök hallgatók, megfelelő kiválasztási eljárást követően, a Magyar Közút humán-erőforrás terveinek megfelelően ösztöndíjhoz jussanak – illetve a képzés befejeztével Társaságunknál munkába álljanak.
  • Az Egyetem figyelemmel kíséri a Magyar Közút munkaerő-piaci igényeit és segítséget nyújt a Magyar Közút munkaerő toborzáshoz kapcsolódó humánpolitikai feladatainak végzéséhez.

A gyakorlati szakmai ismeretek, tapasztalatok megosztása a mérnöki tanulmányok hatékonysága növelésének legfontosabb eszköze.  A felsőfokú műszaki képzés elengedhetetlen része a gyakorlat centrikusság és az ehhez szükséges erőforrások biztosítása. Ehhez nyújt szakmai segítséget a Magyar Közút. Ugyanakkor az együttműködés során megismert és kiválasztott hallgatókkal hosszú távon biztosítja a magasan képzett munkaerő utánpótlását. Cél, hogy az együttműködési megállapodás által megteremtett kereteket a jövőben mindkét fél számára értékes tartalommal töltsék meg.

A Társaságunknál 2016-ban vezettük be a „közutas életpálya modellt”, melynek kiemelt területe a mérnök/informatikus utánpótlási program. Az egyetemekkel kötött együttműködési megállapodások keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. évente meghirdeti ösztöndíjpályázatát. Idén 22 ösztöndíjasunk lesz, ebből a Széchenyi István Egyetemről 4 közutas ösztöndíjast köszönthettünk: 2 fő közlekedésmérnök, 1 fő építőmérnök és 1 fő gépészmérnök hallgatót.

Az egyetemekkel kötött együttműködési megállapodások célja, hogy a hallgatók ne csak elméleti, hanem gyakorlati szinten is minél sokrétűbb ismeretet szerezzenek a Magyar Közút tevékenységi köreiről. Lehetőséget biztosítunk szakdolgozat/diplomamunka készítésére, üzem-, illetve telephely látogatásokra, nyári (kötelező) szakmai gyakorlat eltöltésére, valamint az ösztöndíj-programban történő részvételre.


Közutas Életpálya Modellt vezettünk be 2016-ban, melynek keretében az Ösztöndíjprogram célja a fiatal, motivált mérnökök bevonzása társaságunkhoz. A pályázat benyújtásakor a hallgatóktól kérjük a preferált leendő munkavégzési hely megadását, melyhez a 94 mérnökség, 19 megyei igazgatóság, és a Társaság budapesti központja széleskörű választási lehetőséget nyújt. Az ösztöndíj összegének leendő munkavégzési hely szerint történő differenciálása előnybe helyezi a vidéki munkahelyet választó hallgatóknak az ösztöndíjprogramba való felvételét. A rotációs rendszernek köszönhetően az ösztöndíjasok, mérnök-gyakornokok megismerhetik egy nagyvállalat belső működését, kipróbálhatják magukat több szakterületen is.

Szólj hozzá!

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.