Egymilliárdos lyukat ütnek Győr költségvetésén a kormány intézkedései

Pintér Bence 2020-04-07 11:09:00
Csak a gépjárműadó elvonása és a parkolás ingyenessé tétele egymilliárdot vesz el a város költségvetéséből – nagyságrendileg akkora összeg ez, amiből a város bölcsődéi egy évig működnek.

A koronavírus miatti leállás által okozott várható gazdasági válság enyhítésére mind önkormányzati, mind kormányzati szinten hoztak már intézkedéseket.

Győrben például múlt szerdán Dézsi Csaba András polgármester – még karanténba vonulása előtt – ötpontos intézkedéscsomagot jelentett be, mutatjuk:

  1. Az önkormányzati tulajdonú helyiségek albérletbe adása esetén az albérleti díj nem haladhatja meg a bérleti díjat.
  2. Az önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások bérleti díját elengedik, 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.
  3. 50%-kal csökkentik az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díját 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig. A rendelkezés alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok, sorsolásos játék, fogadások, távszerencsejáték és lottójáték értékesítésével foglalkozó üzletek, bankok, biztosítók, pénzügyi szolgáltatók. A bérleti díj mérséklésének igényléséhez kérelmet szükséges benyújtani a Győr-Szol Zrt.-hez.
  4. Az idegenforgalmi adó mértéke 2020. április 1. – augusztus 31. között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig személyenként és vendégéjszakánként 0,- Ft.
  5. Polgármesteri kérésre a Győr-Szol Zrt. 50%-kal csökkenti a bérleti díjakat a Herman Ottó utcai Vásárcsarnokban 2020. április 1. – augusztus 31-e között, illetve a veszélyhelyzet megszűnéséig.

Már ezeknek az intézkedéseknek a finanszírozása is fejfájást okozhat, főleg ha azt vesszük alapul, hogy az idei egyébként is egy olyan költségvetés volt, ahol a nadrágszíj meghúzását helyezte előtérbe a város új vezetése. Arról nem számolt be a polgármester aznap, hogy ezek az intézkedések mennyibe fognak kerülni pontosan a városnak, így csak becsülni lehet. (Megkérdeztük a Polgármesteri Hivatalt a pontos számokról, amint megkapjuk őket, frissítjük majd a cikket.)

Az idegenforgalmi adóből érkező bevétel egész évre 200 millióra rúg, ennek nagyobb része folyhatott volna be a kérdéses tavaszi-nyári időszak alatt. A bérleti díjakkal kapcsolatban a költségvetésben „Önkorm.i tulajdonú lakásokkal, nem lakáscélú bérleményekkel összefüggő bev.-kiad. beépítése (GYŐR-SZOL Zrt., technikai tétel)” címszó alatt 1,9 milliárd forint szerepel, nyilván ennek az összegnek egy jelentős része esik ki. Ugyanígy nem tudni egyelőre, hogy a várható gazdasági válsággal hogyan alakul majd az iparűzési adó összege.

Közben persze – ahogy azt a polgármester a nekünk adott interjúban is megjegyezte – a kiadások csökkennek valamelyest, hiszen egy sor rendezvény elmarad, vagy más formában valósul meg, de pontos számokat egyelőre erről az oldalról sem tudunk.

A kormány intézkedései egymilliárdot biztos elvonnak

Nem csak az önkormányzat, de a kormány is válságkezelő üzemmódban van, a sok döntés között pedig akad pár olyan, amely szintén negatívan érinti az önkormányzatok költségvetését. A kormány ugyanis a koronavírus elleni harc ellen létrehozott egyik alapot az önkormányzatokhoz befolyó gépjárműadóból finanszírozza, miközben a parkolás is ingyenessé tette az egész országban.

A gépjárműadó elvonása Győrben 550 millió forintos, parkolás ingyenessé tétele pedig közel 350-400 millió forintos kiesést jelent a városnak. Nagyságrendileg ez az összeg például a város bölcsődéinek egész éves működését fedezné.

(A parkolás esetében nyilván az év első három hónapjában fizetett parkolási díjakat le kell vonni a költségvetésben jelzett összegből.)

Kérdeztük a polgármestert arról, hogy mi a véleménye a kormány intézkedéseiről, mennyire okoz ez gondot a városnak, amint kapunk választ, jelentkezünk.

FRISSÍTÉS: A polgármester korábban egy kommentben már reagált erre a témára, miután valaki Facebookon az önkormányzatokat ért „újabb megszorításról” kérdezte. Ott azt írta: „Nem értem, hogy milyen megszorításról tetszik beszélni?! Mi is történt? Elengedték a súlyadót. Ezt elég furcsa megszorításnak mondani. Talán inkább adókedvezmény az embereknek. Eltörölték a felszíni parkolási díjat. Furcsa számomra, hogy ez ellen tiltakozik, hiszen ezzel is a lakosság pénzügyi terheit csökkentették. Tehát, megszorítás semmilyen formában nem történt. Önt félrevezette, aki ezt mondta.”

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.