Fotó: Vágvölgyi Bálint

Donáth Anna: Közös európai gondolkodás kell!

Farkas Bazsi
2019. április 24. szerda, 17:41
A Momentum közös határvédelmet, az Európai Ügyészséghez csatlakozást, és felzárkóztatást szeretne elérni.

Tegnap érkezett meg a Momentum Mozgalom országjáró plakátautója Szombathelyre, bár egy utcafórumot is meghirdetett a párt, a szaharai homokkal érkező áprilisi eső ezt végül elmosta. A csapat pedig az Uránia borozóba húzódott be. Kockás abrosz mellett beszélgettünk Donáth Annával, a Momentum alelnökével, aki a párt EP-listájának második helyére került fel.

 

 

Miért plakátautó és miért nem plakátkampány?

 

Két éve folyamatosan járjuk az országot. Az elmúlt két hónapban most intenzívebbek vagyunk, az elmúlt három hétben pedig az autó is az országot járja. A válasz egyébként roppant egyszerű: több reklámügynökséggel is tárgyaltunk, a Momentum plakátjait senki sem akarta megjelentetni, így maradt ez az alternatív megoldás. Hozzánk egyébként is az a fajta politizálás áll közel, hogy az utcán, az embereket megkeresve találjuk meg a problémákat és próbáljunk meg közösen tenni ellenük. Ami pedig a mostani üzenetet illeti, a plakátra az került fel, ami szerintünk a legfontosabb, vagyis az, hogy az elmúlt 15 évben napi 2 milliárd forintot kapott Magyarország az Európai Uniótól és nem sok látszata van. 40 centis kilátók épületek és ellepett minket a térkő, közben pedig a Mészáros és Mészáros, vagyis az Orbán család gazdagodott belőle és nem oda jutott, ahol tényleg szükség lenne rá: kórházak, iskolák vagy éppen munkahelyek fejlesztésére. 

 

Egy Marshall-segélynyi pénz az elmúlt 7 évben, és ugyanennyi lenne a következő hét évben.

 

Majdnem. Ne felejtsük el, hogy készült Magyarországgal kapcsolatban egy Sargentini-jelentés, ami vizsgálja a jogállamiságot. A kifizetések pedig bizony ehhez vannak kötve. Arról nem is beszélve, ha megvalósul a Brexit, akkor egy befizetővel kevesebb lesz, így kevesebb pénz kerül majd a költségvetésbe is. Magyarország nem tagja az eurózónának, így komolyan beleszólni a költségvetésbe nem tudunk. Mi a párt családunkon, az ALDÉN keresztül azt szeretnénk elérni, hogy nem kormányokon és minisztériumokon keresztül juttassák el a pénzt, hanem a civil szervezetek akár közvetlen tudjanak pályázni, vagy legyenek meg azok a lehetőségek, hogy iskolák, kórházak, munkahelyek közvetlenül pályázhassanak EU-s forrásokra.

 


Van közvélemény kutatása a Momentumnak, mérte magát, hogy mekkora esélye van bejutni a Európai Parlamentbe a választáson?

 

Saját pénzt nem költöttünk, de nagyon sok kutatási eredmény jött ki a közelmúltban. Nagyon költeni sem tudnánk, hiszen a lehető legkevesebb pénzből működünk, mint a legkisebb ellenzéki párt. Amit lehet, azt országjárásra, politikai akciókra költünk. Közben pedig folyamatosan növünk. Egy éve a választásokon, 3%-on álltunk, az elmúlt 3 hónapban pedig masszívan 5% fölé mértek minket, Ez hol 5,5, hol 6,2, de a lényeg, hogy biztosan bejutnánk a Parlamentbe.

 
Mi a párt népszerűségének oka?

 

A Momentum egy olyan párt, ami kifejezetten a rendszer ellen jött létre. Mi nem foglalkozunk a többi ellenzéki párttal, hanem azért próbálunk meg tenni, hogy a jelenlegi hatalmat lebontsuk. A mi táborunkban nagyon sok olyan szavazó van, aki mondjuk első szavazó volt az ősszel és ránk húzta be az X-et, de voltak olyanok is, akiknek ugyan lett volna lehetősége de nem mentek el szavazni, most miattunk elmentek. Ennek mi nagyon örülünk, hiszen nem az ellenzéki tortát akarjuk tovább szeletelni, hanem új és eddig nem létező alternatívát mutatunk. Mindezt tesszük olyan egyszerű eszközökkel, mint az utcafórum, vagy a kopogtatás. Hiszen azt gondoljuk, hogy az emberek elidegenedtek a politikától, a politikusoktól, pedig a közélet éppen a hétköznapi emberek problémáinak megoldásáról kellene, hogy szóljon.

 

 

Milyen eredménnyel lennétek elégedettek az EP-választáson?

 

A minimum célunk átlépni az 5%-os küszöböt és egy képviselővel bejutni az Európai Parlamentbe.

 

Akkor viszont pont kimaradnál.

 

Itt igazából nem rólam van szó, de ha én is mandátumot kapok akkor az azt mutatná, hogy a Momentum egy év alatt megháromszorozta a támogatottságát és az komoly erőt mutatna. Persze azt sem utasítanánk vissza, ha 21 embert küldenénk a Európai Parlamentbe. 

 


Sok mindenről beszéltünk, összefoglalnád, hogy ha bejuttok az EP-be, akkor mik lennének a legfontosabb ügyek, amiket napirendre vennétek?

 

Mi úgy látjuk, hogy egy kicsit megakadt az EU lendülete. Ami párt családunk az ALDE progresszív módon próbál meg újhullámos dolgokkal választ adni a modern világ problémáira. A klímaváltozás, a robotizáció ezek mind globális európai megoldásokért kiáltanak, ezeket nem lehet nemzetállami szinten kezelni. Azt is szeretnénk, hogy ha Magyarország felzárkózna Európához, ezt leginkább az oktatáson keresztül tehetjük meg. Európai oktatási projektek elősegítése, kiterjesztése, különböző szintekre hozása, az egyik elsődleges pontunk. És, hát az az üzenet is, ami a plakát autónkra is felkerült. Az EU-s források folyósításával kapcsolatban szeretnénk dolgozni és azt szeretnénk, hogyha nem elzárnák előlünk csapokat, hanem, hogy ha minél hamarabb felzárkózhatnánk.

 


Európai Ügyészség?

Persze! A mi programunkban nagyon sok szakpolitikai törekvés is van. Többek között az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, hiszen elemi érdekünk kell, hogy legyen, hogy az EU-s pénzekkel való visszaéléseket ki kell vizsgálni. De ugyanúgy hiszünk a közös határvédelemben, és abban is, hogy akár közös pénzügyminiszter is lehetne, de azt is szeretnénk, ha az európai identitás eljutna odáig, hogy a következő EP-választásnál már nem nemzeti pártokra, hanem az EP-ben ülő pártcsoportosulásokra, hogy ezzel is jobban érezzék a választók, hogy ők is a nagy európai döntéshozásnak a részei. 

 

De azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy a közszolgálati csatornákon a hír blokkokban helyet kapjanak az EU tagállamokban történt fontosabb események. Ezzel is erősítve az együvé tartozásunk tudatát. 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás