Dézsi: A maszkosztogatás látszatintézkedés

Pintér Bence 2020-04-03 18:37:00
Karanténba vonult a győri polgármester, miután szerdán kiderült: elkapta a koronavírust. Nem csak ő ráadásul, hanem az egyik alpolgármestere is kiesett. Hogy lehet így irányítani a várost? Kell-e maszkot viselni? Megkérdeztük! Interjú.

Hogy érzi most magát?

Köszönöm, most jól, reggel általában jól szoktam magam érezni. Tegnap este kicsit nyomott a mellkasom, a hátam, fájt a torkom, de reggelre semmi panaszom nincs. Lázam sincs.

Egyszerre esett ki ön és Radnóti Ákos alpolgármester is fizikailag a munkából. Menni fog távmunkában a város vezetése?

Ahogy mi most tudunk telefonon beszélni, úgy tudjuk az ügyeket is intézni telefonon vagy Skype-on. Kiadtam a feladatokat, mert abból van elég. A járvány miatti kiesés jelentősen befolyásolni fogja a költségvetési bevételeinket, emellett át kell tekintenünk azt, hogy az eddigi intézkedéseken túl mivel tudunk még segíteni a győrieknek, illetve a győri vállalkozásoknak a túléléshez.

Át kell gondolni mindent, sok intézménynél nincsenek bevételek – például nem jár senki állatkertbe –, de kevesebb a kiadás is, hiszen sok rendezvény, fesztivál nem valósul meg.

Azért mondom így, mert például az Öt Templom Fesztivált megpróbáljuk televíziós közvetítéssel eljuttatni az emberekhez. Itt is, más területen is alternatív megoldásokban gondolkozunk.

Hány embernek lett pozitív a tesztje a városházán?

Engem is beleszámolva nyolc ember kapta el a vírust, amiről tudunk. A városháza nem egy tágas üzemcsarnok, zárt irodákban dolgozunk, amelyek viszonylag szűkösek, és hiába hordtunk maszkot, tartottuk a távolságot és szellőztettünk gyakran, nem tudtuk megúszni a dolgot.

Került valaki kórházba?

Nem, mindenki más is tünetmentes.

Kis zavart okozott, hogy miközben szerda este ön, Radnóti Ákos és Hajtó Péter képviselő is bejelentette betegségét, a hivatalos megyei statisztika csak két fővel bővült.

A sajtó szerepe nagyon fontos ebben, mert az emberek ilyenkor mindenféle összeesküvés-elméleteket gyártanak. Az ellenzéki képviselők is bizalmatlanságot keltenek ebben az ügyben – ez nagyon felelőtlen dolog. Ahelyett, hogy azt néznék, hogy hol segíthetnek az embereknek, vagy hogy hol nyugtathatnák a le kedélyeket. Pont úgy járnak el, mint amikor a kampányban idejött az a Korózs Lajos nevű szerencsétlen balfácán Budapestről, és azt állította, hogy a győri onkológia egyik orvosa rákos beteg.

Pollreisz Balázs tulajdonképpen kiteszi a Facebook-oldalára, hogy örül annak, hogy beteg vagyok. Kicsit hányingerkeltő, amit ezek az emberek művelnek,

mert politikusoknak azért nem nevezném őket.

Visszatérve a kérdésre: én úgy tudom, hogy azok a tesztek, amiket mi elvégeztünk, bekerülnek a rendszerbe, tehát teljesen hivatalos, akkreditált magánlaborokról beszélünk. Már volt egyébként egy idióta, aki azt kérte, hogy mutassam meg a számlát. Ez ilyenkor azért rosszul esik.

Amikor megkaptam az eredményemet, akkor a többieké még nem volt kész, ezek később, este nyolc után lettek meg, ezért elképzelhető, hogy ők már a másnap reggeli statisztikába nem kerültek be. Előttem volt még egy pozitív eredmény Győrben, aki nem önkormányzati dolgozó volt.

De engem például felhívott a megyei tisztifőorvos a betegségem miatt, aki már Budapestről értesült a pozitív tesztemről, tehát a magánlabor is le kell, hogy jelentse ezt a hatóságnak. Szóval szerintem nem biztos, hogy itt van ellentmondás.

(Mi az Operatív Törzs nyomán úgy tudjuk, hogy a magánellátásban készített tesztek eredményei nem kerülnek bele az összesítésbe: jól jelzi ezt, hogy Győr-Moson-Sopron megyében még pénteken is 28 beteget jelez a hivatalos térkép – a szerk.)

Nagy vita van a maszkokról mostanság. Mit tanácsol a győrieknek: hordjanak maszkot?

Az attól függ. Ha megnézi a videót, amelyen bejelentettem az ötpontos gazdasági intézkedéscsomagot, ott nem viseltem maszkot, de az újságírók három méterre álltak tőlem. Akkor, amikor egyéni interjút adtam, akkor viseltem maszkot.

Megvan az, hogy mikor kell, és mikor nem kell viselni maszkot.

Ha valaki sétálni megy az utcára, annak teljesen felesleges maszkot viselni, csak a légzését nehezíti vele. Ha valaki társaságba, zárt térbe megy, akkor javasolt a maszk viselése.

Több városban, például Szombathelyen és Székesfehérváron osztottak maszkot a lakosságnak. Győr tervez ilyet?

Szerintem ez egy kiváló PR-, vagy politikai kampányfogás. Ha már maszkot adunk valakinek, akkor olyannak adjuk, aki veszélyben van, és olyat adjunk neki, ami valójában véd a veszélytől. A sima sebészi maszkok, amit Szombathelyen is osztottak, megvédik azt, aki velünk szembenáll, de a viselőt nem védi. Ráadásul mondjuk egy négy tagú család is csak két maszkot kapott Szombathelyen. Ennek mi értelme van?

Ezek a maszkok négy órán keresztül védenek egyébként is. A maszkosztogatás látszatintézkedés.

Nyilvánvalóan el lehet költeni százmilliókat arra a költségvetésből, hogy a Dézsi Csaba András is faszagyerek legyen, és kiküldjön maszkokat postán. Elgondolkodtunk ezen, átszámítottuk az egészet, de nem fogjuk ezt meglépni.

De azt gondolom, hogy ez a fajta mentalitás, hogy mindig azt várjuk, hogy kapjunk valamit, és semmit ne tegyünk azért, hogy megvédjük magunkat, az nem jó hozzáállás. Én arra biztatok mindenkit, hogy legyünk kreatívak: ki is raktam egy szabásmintát a Facebookra, ami alapján otthon egy rossz pólóból lehet, többrétegű, mosható maszkot készíteni – szerintem ennek több értelme van.

Az FFP2-FFP3 maszkokat pedig azoknak kell fenntartani, akik a frontvonalban küzdenek. Ilyeneket juttattunk is a kórháznak, erre sokkal fontosabb pénzt költeni, mint arra, hogy ideig-óráig használható maszkot küldjünk az embereknek.

Annak idején az asszonyok hordtak kendőt, ezeket most elő lehet venni a szekrényből. Duff McKagan, a Guns N' Roses-ból ismert basszusgitáros is kirakott egy videót, amin a felesége szája elé kötötte a fejkendőjét. Ez tökéletes védekezés.

Szóval maszkot osztani felesleges?

A lényeg az: maszkügyben lehet politikai feszültséget kelteni akár lokálisan, akár országosan, de azért az legyen világos, hogy egy világjárványról van szó. 

A Győr összefog csoporton keresztül, és attól függetlenül is egy csomó háztartási kis- és nagygép érkezett a kórházhoz. Az önkormányzat mivel segítette a kórházat? Normális az, hogy mindezt az állampolgároknak kellett elintézni?

Az, hogy valaki adományt ad, és hogy megmozdult, összefogott a város, ez fantasztikus dolog. Ebből látszik, hogy Győrben a társadalom egészséges: amikor baj van, akkor segítünk egymásnak. Ezen nem lepődtem meg, a Szívcentrum is a győriek összefogásából épült. Büszke vagyok a győriekre: nem csak azokra, akik a frontvonalban küzdenek, hanem azokra is, akik a muníciót biztosítják.

Az önkormányzat ott segít, ahol tud, ezért hoztuk létre a segélyalapot, amelyen keresztül jelenleg is zajlik két lélegeztetőgép beszerzése.

Emellett profi maszkok beszerzésén dolgozunk, mint egy tízezer darabot fogunk vinni a kórháznak. Más dolgokat is koordinálunk: az egyetemről fiatalok megkerestek minket, hogy fejlesztenének arcvédő plexit, többször kipróbáltuk, mire a végleges verzió megszületett. Azt vittünk, amit kértek. Most is éppen hívnak a kórházból.

És hogy miért kell az állampolgároknak megvenni a mosógépet? Ezt nem tudom megmondani, normál ügymenetben nem szokták az osztályokon mosni a dolgokat. Szóval szép dolog, ha mikrót és mosógépet viszünk háttérosztályoknak, de ezek kényelmi eszközök, nem a frontvonalban történő betegellátás munkaeszközei.

Amikor az emberek ételt, vagy bármilyen adományt visznek a kórházba, akkor azért el kell gondolkodni, hogy ennek mennyi köze van a konkrét járványügyi helyzethez, mennyiben oda megy az adomány, ahol azok az emberek dolgoznak, akik valójában keményen kiveszik a részüket a fertőzöttek ellátásból. A kórházban vannak olyan osztályok, amelyek nagyon keményen találkoznak a veszéllyel, és vannak olyan osztályok, amelyeknek csökkent a betegforgalma.

Én orvos vagyok, és a választás idején többször felmerült, hogy egy orvos miért akar polgármester lenni. Szerintem most világos, hogy nem baj, hogy egy orvos lett Győr polgármestere, mert félszavakból megértjük egymást a kórházvezetéssel – így a támogatásunkat is leginkább a frontvonalban dolgozó kollégák megsegítésére tudjuk fordítani.

Megfordítanám a kérdést: a városnak jó, hogy orvos a polgármestere, de a kórháznak jó, hogy hiányzik egy orvos?

Nem hiányzik az orvos: azért nem, mert az osztály, aminek a vezetője vagyok, nélkülem is jól működik.

Eddig ugye szabadságon voltam, április elsején tértem volna vissza. Nyilván komfortosabb lenne a kollégáknak, ha ott lennék, mert aránylag sok ügyeletet el szoktam vinni. De jól felépítettem ezt a csapatot. Annak idején, amikor elkezdtük a szívkatéterezést, volt olyan nap, hogy 13-14 műtétet végeztem. Ez az utóbbi időben már 1-2 volt. Ezt a műtéti számot meg tudják csinálni a kollégáim. A vezetésbe besegítek home office üzemmódban, de ott is kiváló helyetteseim vannak egyébként, akik megállják a helyüket.

Lát valami pozitívumot a mostani helyzetben?

Igyekszem abban is meglátni a jót, hogy elkaptuk a vírust: ha most túlleszünk rajta, akkor minden jel szerint immunitást szerzünk, és stabil egészségi állapotban vezethetjük a várost. Másrészről pedig azért érdekes egészségügyi dolgozóként, orvosként látni ezt az egészet, mert az egészségügy megítélése borzasztóan negatív volt az utóbbi időben.

És lám lám, ez az egészségügy állja a sarat Európában egyelőre legjobban, amit mindenki annyit szidott.

Nem csak az egészségügyi ellátórendszer, de a szociális ellátás is: Győrben közel ötszáz embernek nyújtunk ellátást az otthonában – meleg étellel, bevásárlással segítünk. A sokat szidott egészségügyi rendszer eddig jól vizsgázik, mindenki ott próbál segíteni, ahol tud. Mi győriek büszkék lehetünk magunkra!

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.