Egyre kevésbé basztatják a kalauzokat

BZ
2019. május 15. szerda, 16:13
Korábban volt olyan, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szerzett csak azért, mert a munkáját végezte.

Idén április végéig 24 alkalommal ért inzultus ellenőrt az egy évvel korábbi 33 esethez képest.

 

Bár csökkent a támadások száma, de még így is számos szóbeli inzultus és fizikai atrocitás éri a munkájukat végző jegyvizsgálókat, főleg a bliccelő vagy szabálysértő utasok részéről - tájékoztatott a MÁV.

 

Idén május elejéig összesen 24 jegyvizsgáló szenvedett el valamilyen támadást annak ellenére is, hogy alapesetben öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el.

 

Ebből 11-szer tettlegességig fajult, volt, hogy megütötték, meglökték a kallert, de karmolás és rúgás is előfordult. Egy esetben nyolc napon túli sérüléssel járt a bántalmazás.

 

Hétszer tettleges becsületsértés történt, hat alkalommal "csak" megfenyegették a jegyvizsgálókat. Bántalmazások legtöbbször Cegléd és Szolnok között történtek (5 alkalommal), de 3-3 eset történt a szobi, az újszászi és a Cegléd-Szeged közti vonalakon, a veresegyházi szakaszon 2, más szakaszokon egy-egy eset történt.

 

A MÁV vonalain évente 80 ezer vonatot vagyonőrök, 14 ezret pedig rendőrök kísérnek.

 

 

A MÁV tájékoztatása szerint pozitív eredményt hoztak, hogy a pályaudvarokon hangos figyelemfelhívások hangzanak el arról, hogy a jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadásokat a BTK szigorúan bünteti.

 

A vasúttársaság jegyvizsgálói védelmében a jegyellenőrző készülék segélykérő (S.O.S.) funkcióval bővült, aminek segítségével az adott vonaton szolgálatot teljesítő kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, a mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.

 

Sőt, március végétől testkamerát viselnek a Mátészalkát érintő vasútvonalakon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók, további testkamerák beszerzése pedig folyamatban van, melyeket várhatóan ősztől vehetnek használatba a jegyvizsgálók Budapest elővárosaiban és országszerte több vasútvonalon.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás