Rendhagyó előadás Csáth Gézáról: meglepő dolgokat mondott a szombathelyi újságíró

BZ 2019-09-06 13:57:00
A méltatlanul elfeledett író halálának 100. évfordulójára emlékeztek Oroszlányban, ahová meghívták Kéner Balázs Csáth-szakértőt is. Mi pedig elkísértük.

Különleges és rendhagyó előadásnak lehettek részesei az érdeklődők Oroszlányban, ahol a Rákóczi Szövetség egy megemlékezést szervezett Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából. Az eseményen Kéner Balázs, szombathelyi újságíró beszélt Csáth-kutatásairól, az íróról, életének utolsó napjáról és a mai megítéléséről, utóéletéről.

Kéner kiemelte: sajnos a mai napig Csáth benne van a morfinista, feleséggyilkos kategóriában, miközben a szakemberek szerint is a modern magyar irodalom első képviselőinek és a hazai pszichoanalízis megteremtőinek egyike.

Csáth Géza (született Brenner József) Kosztolányi unokatestvére volt, kiválóan festett, zenélt és írt zenei műveket, emellett író volt és tagja a Nyugat nemzedékének, nem utolsó sorban pedig orvosként dolgozott.

A Borzongató irodalom címet viselő előadáson megtudhattuk: az író-orvos 1910 áprilisában fecskendezte magába az első adag morfiumot, aminek használata végig kísérte életét és befolyásolta jellemét és művészetét is.

Azért ezt a bulváros címet adtam a mai eseménynek, mert bíztam benne, hogy így többen eljönnek és megismertethetem az érdeklődőkkel Csáth másik arcát is. De, ha már borzongás, akkor ez az írónál nem jelentett mást, mint a valóságot, az életet, ami elől vagy homokba dugjuk a fejünket, vagy bátran szembe nézünk vele. Csáth az utóbbit tette, gondoljunk csak A kis Emma című novellára, amiben a gyerekek az állatok kínzása után társukat akasztják fel. A század elején bizony ez a borzongás volt a valóság

- hangsúlyozta a 17 éves kora óta Csáth Gézával foglalkozó szombathelyi újságíró.

A szakember rávilágított: ha Csáth a morfinista, öngyilkos író, akkor ugyanilyen megvilágításban beszéljünk a gyönyörű verseket író, öngyilkos hajlamú Juhász Gyuláról is, az alkoholista, szifiliszes Adyról vagy Vörösmartyról, "aki amikor leírta, hogy borongott, tulajdonképpen berúgott, mint az állat".

Az előadás végén Kéner Balázs mindenkit a szövegközpontú, szövegcentrikus irodalomértelmezésre biztatott. "Ne azzal foglalkozzunk, hogy a művet ki, mikor írta, milyen állapotban vagy környezetben, és erről az irodalmi kánonnak mi az álláspontja, hanem higgyünk magunknak. Ha tetszik, akkor az jó, ha nem akkor nem".

A közönség számos kérdést is feltett a Csáth-szakértőnek, az egyik hölgy megjegyezte, hogy épp most olvasta az Ópium című novellát és mennyire megfogta, ahogy az író a szer hatásairól beszél. Itt jegyezte meg Kéner: ez a mű még akkor keletkezett, amikor Csáth nem használt semmilyen tudatmódosítót.

Látja? Itt a bizonyíték a szövegcentrikus irodalomértelmezésre

- zárta Kéner Balázs, aki még 2005-ben állíttatott emléktáblát Csáth Gézának az író-orvos egykori munkahelyén, a budapesti pszichiátria épületének kertjében.

Az Ugytujduk.hu-nak az újságíró elárulta: tervben van, hogy Szombathelyen, egy nagyszabású városi programsorozat keretében is megemlékezzenek az 1919. szeptember 11-én elhunyt Csáth Gézáról, de miután ez még szervezés alatt van, így részleteket nem akart elárulni.

Minden esetre, mi biztosan leemelünk a polcról egy Csáth-kötetet és immáron teljesen más megvilágításban olvassuk a műveit.

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.