Csak nőnek és nőnek a szombathelyi uszoda veszteségei

Farkas Bazsi 2018-10-29 09:28:00
31 millió forintos veszteséget termelt tavaly decemberi átadása óta a Hende Csaba szerint gazdaságos új medence a szombathelyi Fedett Uszodában.

Elsőként júniusban írt róla az atlatszo.hu a szombathelyi Fedett Uszoda új medencéjéről, illetve arról, hogy a működésével megnövekedett fenntartói költségek miatt veszélybe került a Vízmű SC. Az uszoda vesztesége az új medencerész megépítésével csak nőtt, a terhet pedig az úszókra is rátolták, akik összeroppantak ezalatt a teher alatt.


A Vízmű ugyanis csak úgy tudott volna életben maradni, ha a fizetnivalókat még tovább hárítja a náluk sportoló gyerekek szüleire. Ez 25 ezer forintos havi bérletárakat jelentett volna. A klub megsegítésére a Magyar Úszószövetség kezdett tárgyalásokat az önkormányzattal, végül arra jutottak, hogy a klubnak meg kell szűnnie, az úszók és edzőik pedig a Szombathelyi Sportiskolában folytatják a munkát.

Az új medencerészt nem is az úszók, hanem a vízilabdások építették, és ők is használják. a TAO-ból megvalósult bővítés átadásánál pedig Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője azt mondta, az új, korszerű létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt

Október 25-én rendes havi közgyűlését tartotta a szombathelyi képviselőtestület. Ismét téma volt az uszoda. Most amiatt kellett tárgyalnia a politikusoknak a létesítmény ügyét, mert további fejlesztéseket akarnak végrehajtani, a pályázati feltételek teljesítéséhez pedig az kell, hogy az uszoda az önkormányzati érdekeltségű VasiVíztől, átkerüljön a szombathelyi önkormányzathoz. Ezt egy egyszerű ajándékozással oldják meg a felek. A napirendi pont tárgyalása több más érdekességet is tartalmazott. 

31 millió forint az új medence vesztesége, csak amióta átadták - ez abból a beszámolóból derül ki, amit az uszoda vezetősége készített a háttér anyaghoz. Az uszoda összvesztesége pedig 212 millió forint volt a 2017 november-december és a 2018 január - szeptemberi időszakban összesen. Ez volt az a tétel, amin az létesítmény vezetői úgy próbáltak meg faragni, hogy az úszókra még több terhet róttak. 

De volt egy másik érdekes hozzászólás is. Molnár Miklós (Pro-Savaria) alpolgármester vetette fel, hogy a jövőre változó TAO támogatási rendszer miatt a vállalkozók címkézett adója alkalmas lesz arra, hogy a látványsportoknak helyet adó létesítmények fenntartására fordítsák, vagyis az uszoda fenntartásában is segítség lehet. Ehhez azonban az kell, hogy a létesítmény a sportegyesület fenntartásában legyen. Így a most, a városhoz került épületet akár a vízilabdások is működtethetik majd. 

Ez azért lényeges mert ha a törvénytervezetet elfogadják, és a vízilabdásoknak épített uszodarész fenntartása a vízilabdások feladata lesz, akkor az úszóklub megszüntetése alig egy fél év múlva értelmetlenné válik, hiszen, a  legkésőbb februártól ismét jöhetne a TAO-pénz. Mindössze pár hónapra kellett volna az önkormányzatnak a zsebébe nyúlni és megmenekül a több évtizede működő sportegyesület. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.