Bizonytalan ideig szünetel a szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokság

Farkas Bazsi 2019-05-08 14:54:00
A Sportliget salakos pályáit ugyan átadták, de mégsem lehet használni. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mikor indulhat el a bajnokság.

Tegnap írtunk róla, hogy bár az előzetes beharangozás szerint tökéletes minőségben készültek el a szombathelyi Sportliget salakos focipályái, a hétvégi eső után mégsem tudták azt használni a focisták.

A terület újjáépítésére 1,1 milliárd forintot kapott Szombathely az Európai Uniótól, a kiírt közbeszerzést pedig Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt nyerte el Homlok Építőipari cégével

Hétfőn indult volna a szombathelyi kispályás bajnokság, egy aznap megjelent cikkben a szervezők azt nyilatkozták, hogy megtörtént a pályabejárás és ellenőrizték a villanyvilágítást is. A szervezők végül megállapították, hogy minden megfelel az előírásoknak.

Ehhez képest az esős időjárás után sem hétfőn, sem pedig kedden nem tudták használni a pályákat, pedig aznap már nem is esett az eső. 

Puskás Tivadar and the band looking at things: hogyan építi 1,2 milliárd forintnyi EU pénzből Mészáros Lőrinc veje a Sportligetet

Farkas Bazsi Minden rendben halad - állapították meg a politikusok. Vannak projektek, amiket sikertörténetnek kell eladni, mert, hát vannak más sztorik, amiket meg el kell hallgatni. Valami ilyesmi lehet most a szombathelyi Városháza akcióterve, ami a helyi beruházásokat illeti. Az Európai Uniótól több mindenre kapott pénzt Szombathely.

Ma délután egy órakor a városi vezetők, a tervező, a kivitelező, az üzemeltető is részt vett azon a megbeszélésen, amin a helyzet megoldását beszélték át.

Úgy értesültünk, hogy ennek a megbeszélésnek eredményeképpen arra jutottak, hogy a pályákat ebben az állapotban egészen biztosan nem lehet használni. A városi kispályás labdarúgó bajnokság elindulni nem tud, hogy mikor kaphat a verseny zöld jelzést, nem tudni, mivel az is bizonytalan, hogy a pályák mikor lesznek végső, használható állapotban.

Információnk szerint a szombathelyi városháza közleményben kíván reagálni a történtekre várjuk.

A szombathelyi kispályás labdarúgó bajnokságban 79 csapat érintett, egy csapatban 15 játékos nevezhető, tehát a  mostani helyzet közel 1200 embert érint. Az induláshoz a csapatoknak közel 70 ezer forintot kellett befizetnie a Szövetségnek. 

FRISSÍTÉS 

Május 10-én közleménnyel megkereste szerkesztőségünket a Homlok Építőipari Zrt., a közleményt változtatás nélkül közöljük:

Több, pontatlanságot és valótlan információkat tartalmazó írás jelent meg a médiában az elmúlt napokban a szombathelyi Sportliget rekonstrukciójával kapcsolatban. Így több cikk tévesen állítja, hogy a Homlok Építő Zrt. 1 milliárd 155 millió forintért építheti át a Sportligetet. Ehelyett a valóság az, hogy Szombathely Város Önkormányzatától a Sportliget zöldfelületi fejlesztését és ehhez kapcsolódó ingatlanfejlesztéseket magába foglaló projekt megvalósítására a - Homlok Építő Zrt. és az önkormányzati résztulajdonban lévő PRENOR Kft. alkotta - Sportliget 2018 Konzorcium kapott megbízást, összesen nettó 730,77 millió forint értékben.


A teljes beruházás befejezésének határideje 2019. szeptember 14., a konzorciumi partnerek által megkezdett munkálatok a megrendelővel közösen egyeztetett és rögzített ütemben folynak. A Sportligetben található négy salakos labdarúgó-pálya felújítása a teljes projektnek csak egyetlen eleme, amelynek kivitelezése a szerződés szerint a PRENOR Kft., mint többségi konzorciumi partner feladatkörébe tartozik. 

A négy salakos sportpályán a kivitelezési munkálatokra a tavaszi kispályás labdarúgó bajnokság megkezdése előtt került sor, kifejezetten a megrendelő kérésére. Ennek célja az volt, hogy a labdarúgó-pályákat egy ún. részműszaki átadás keretében – nem teljes funkcionalitásában – már a teljes projekt szerződéses határideje előtt birtokba lehessen adni. Ezzel ugyanis lehetővé válna, hogy a Szombathelyen nagy népszerűségnek örvendő városi kispályás labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit idén tavasszal is -, ha csúsztatva is - meg lehessen tartani. A labdarúgó-pályákat, az ezzel a feladattal megbízott konzorciumi partnerünk, a PRENOR Kft. április 30-án adta át a megrendelő, az üzemeltető, illetve a műszaki ellenőr részvételével megtartott részeljárás alkalmával. A részműszaki átadásról készült jegyzőkönyv szerint az ezzel összefüggő munkák a jogszabályoknak és a szerződésnek megfelelően, az elvárt minőségben elkészültek. Az eljárás során a kivitelező átadta az üzemeltető részére a salakos labdarúgó pályák kezelési és karbantartási dokumentumát is, amely tartalmazza mindazon üzemeltetői feladatokat, amelyeket az első hetekben, azt követően pedig folyamatában el kell végezni.


Tény, hogy a május 4-5-i hétvégén leesett több mint 40 mm csapadék feláztatta a labdarúgó-pályákat, amelyet több cikk kifogásol. Ugyanakkor a frissen megépített és átadott pályák esetében az extrém mennyiségű csapadék nélkül is idő kell ahhoz, hogy a sportpályák anyagának tömörsége elérje az optimális mértéket. A kivitelezők és a megrendelő képviselői május 8-án közös bejárást tartottak a pályák állapotának ellenőrzése céljával. Ennek során a megrendelő és a kivitelező felek között egyetértés volt abban, hogy a sportpályák jó minőségben készültek el, a továbbiakban az üzemeltető feladata a szükséges karbantartási feladatokról gondoskodni.


Tény az is, hogy a labdarúgó-pályák körül munkaterület található. Ennek már említett oka, hogy a sportpályák felújítása csak az egyik eleme a Sportliget rekonstrukciójának. Emellett a Sportliget 2018 Konzorcium kivitelezői megújítják a park teniszpályáit, a meglévő kosárlabdapálya helyére pedig új, korszerű, streetball játékra is alkalmas pályát építenek. Új rekreációs fejlesztésként a területen kialakítanak egy aszfaltozott görkorcsolyapályát, valamint egy 9 street-workout elemből álló szabadtéri fitneszpályáját. Egy új szolgáltató épülettel is bővül a liget, amelyben egy vendéglátó-egység, sporteszköz-kölcsönző és sportöltöző, valamint szociális helyiségek kapnak helyet. Egy raktár-géptároló udvar is épül a karbantartó gépek és eszközök elhelyezésére és több akadálymentesítést szolgáló fejlesztés is megvalósul. Emellett egy közel 1200 négyzetméteres alapterületű üres gyepterületen egy új pihenő- és bemutatókertet alakítanak ki, egy 3500 négyzetméteres területen pedig piknikövezetet hoznak létre, míg a Kalandpark nevű játszótér egy felnőttek és az idősebbek által is használható szabadtéri és asztali társasjátékokkal gazdagodik szeptember közepére.

Homlok Építő Zrt.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.