Az elmúlt 9 évben nem sok minden történt turisztikai szempontból Szombathelyen, DE a Fidesz éppen most mutatná meg nagyon, hogy mit is kell a területtel csinálni

Farkas Bazsi 2019-09-18 20:15:00
1,5 éve tepsiben fekvő római mozaik, a 4 éve meg nem épülő családi wellness és 14 éve gazdátlanul álló Nagyszálló.

Turisztikai témájú sajtótájékoztatót tartott szerda délután a Fidesz Szombathelyen. Csak úgy pörögtek a statisztikai adatok a növekvő vendégéjszakákról, GDP-hozadékokról, meg a világot bepörgető nemzetközi utazásokról. De, nehogy túl távoli vidékekre kalandozzunk, inkább maradjunk csak Szombathelyen.

A város turisztikai fejlesztései kerültek szóba, ami meglehetősen érdekes volt, ugyanis turisztikai fejlesztésként út- és járdafelújítás, a Nagyszálló-ügye és új szálloda építése került szóba.

A Nagyszálló 14 éve áll üresen. Az elmúlt 9 évben semmit sem tett vele a fideszes városvezetés. Még három hónapja sincs, hogy maga Kövér László, fideszes országgyűlési házelnök utasította vissza azt a kérdést, hogy miként tudna a kormány segíteni abban, hogy az épület visszakapja régi állapotát. Kövér akkor azt hangsúlyozta, hogy a szombathelyi önkormányzatnak elővásárlási joga volt, de ezzel nem élt. Így a kérdés se nem kormányzati, se nem önkormányzati ügy, egyben visszautasította azt.

A jelenlévő fideszes polgármesterjelölttől, Balázsy Pétertől így hát azt kérdeztük, hogy mi lehet az oka annak, hogy pár hónapja Kövér még visszautasította a Nagyszállóról feltett kérdést, most pedig a kormány segítségét emlegetve mentené meg azt a helyi Fidesz?

Az utóbbi hetekben olyan koncepció merült fel, hogy az épület önkormányzati tulajdonba kerülne, az állam pedig támogatná annak felújítását

- mondta Balázsy.

De előhoztuk a 4 éve beígért, azóta pedig csak apró lépésekkel haladó családi fürdő és wellness központot is. Ezt még 2015-ben maga Orbán Viktor ígérte meg a Modern Városok Program keretében. A Fedett Uszodát bővítenék úgy, hogy:

  • Családi fürdőt terveznek, amiben elsősorban a 3 hónapos és 14 éves kor közötti gyerekeknek nyújtanának szórakozást. 
  • Lenne új tanmedence. 
  • A fürdőben játszóház.
  • Szaunavilág. 
  • Étterem.


Az elmúlt ciklusban azonban ebből sem valósult meg semmi. Erre egyébként májusban kérdeztünk rá a minisztréiumnál, akkor azt kaptuk válaszként, hogy még a tervezésre sem írták ki a közbeszerzési pályázatot, nemhogy a kivitelezésre.

Balázsy most azt mondta, hogy készen vannak az engedélyes tervek az uszoda fejlesztéséhez. Kerestük a Közbeszerzési Hatóság oldalán a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázatot, de nem találtuk. Minden esetre, ha a megvannak a tervek az megnyugtató, hiszen ez azt jelenti, hogy a folyamat elindult, így a polgármester személyétől függetlenül megvalósulhat a beruházás. 

De volt itt más is, ami beárnyékolta az elmúlt 9 év turisztikai ügyeit. Méghozzá az, hogy bár Szombathely büszke római múltjára, a legnagyobb római kori leletet másfél éve nem látogathatja a közönség. Ugyanis egy raktárban van az a római mozaik, aminek sorsra továbbra is lóg a levegőben. Történt ugyanis, hogy egy TOP-os, tehát EU-s pályázati forrásból akart Szombathely egy új látogatóközpontot építeni a beázó helyére. A terület azonban az egyházé. A fideszes városvezetés pedig olyan terveket készíttetett, amik nem egyeztek meg a korábban az egyházzal leegyeztetettekkel.

Balázsy azt mondta, fontos kérdés, foglalkozni kell vele. 


Az időközben meglett Hende Csaba azzal egészítette ki, hogy: 

“A mozaik 2000 éves, néhány hónapot ki fog bírni, úgymond, a tepsiben is.”

Amúgy úgy néz ki, hogy az elmúlt évek sok-sok kudarcba fulladt projektje miatt a Fidesznek nagy tervei nincsenek a területtel. A polgármesterjelölt ugyanis azzal zárt:


“Ne áltassuk magunkat azzal, hogy Szombathelyen 1 millió vendégéjszaka lesz, miért lenne?”

Szólj hozzá!

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.