Az egyre trendibbé váló fekete ételek veszélyeire figyelmeztet a Nébih

Vágvölgyi Bálint
2018. október 19. péntek, 17:53
Mert az csak egy dolog, hogy jól néznek ki.

Az utóbbi időszak egyik divatos élelmiszerpiaci trendje a fekete élelmiszerek (pl. fekete fagylalt, fekete pizza) megjelenése. Színük többnyire aktív szén vagy ritkábban más élelmiszer-színezékek hozzáadásával érhető el. Aktív széntartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak (pl. fekete smoothie-k). A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését: egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet vált ki.

 

Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat (pl. fogamzásgátlók, szívgyógyszerek hatóanyagai) is.

 

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.

 

Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelykehez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el az élelmiszernek a fogyasztó számára kedvezőtlen tulajdonságait (pl. romlás).

 

A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja  a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás