Akkora a forróság Németországban, hogy le kell állítani egy atomerőművet

ugytudjuk.hu 2019-07-26 06:32:00
Az ország nagy részét a hőség mellett az aszály is sújtja.

Megdőlt a melegrekord Németországban, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek - jelentette csütörtökön a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió. A hőség miatt leállítanak egy atomerőművet.
    


Az új melegrekord a Bajorország tartományi Kitzingenben 2015 nyarán regisztrált 40,3 Celsius fokos történelmi csúcsot váltja le, még szerdán regisztrálták a német hadsereg (Bundeswehr) geilenkircheni légi támaszpontján működő mérőállomáson. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) csütörtökön ismerte el a mérés hitelességét, így 40,5 Celsius fok az új hivatalos melegrekord Németországban.
    


Meglehet, hogy a rekord rövid életű lesz, mert a DWD előrejelzése szerint a következő napokban még nagyobb lesz a kánikula. Az ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a legmagasabb napi hőmérséklet, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre pedig csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.
    


A hőség miatt leállítják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser folyó vize, amelyet a reaktor hűtésére használnak. 
    

Pusztító hőség tombol Párizsban, 70 éves melegrekord dőlt meg

ugytudjuk.hu Hétfő óta sújtja erős hőhullám Franciaországot. Párizsban megdőlt csütörtökön 13 óra 42 perckor a több mint hetvenéves abszolút melegrekord 41 fokkal, de a hőmérséklet a délután folyamán még tovább emelkedik - közölte a francia meteorológiai szolgálat. Az eddigi 40,4 fokos melegrekordot 1947.


A tartományi környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint a termelést várhatóan péntek dél körül függesztik fel. Akkorra várják, hogy a víz hőmérséklete meghaladja a 26 Celsius fokos határértéket. A hőség és a víz felmelegedése ugyan önmagában nem hátráltatná az erőmű működését, de a folyó élővilágának védelmében nem szabad még melegebb vizet a folyóba ereszteni. Az erőművet akkor indítják be ismét, amikor a Weser vize tartósan a kritikus határ alá süllyed, ami vasárnapra várható.
    


A Duna bajorországi szakaszán a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.
    


Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegedik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

A holnapi nap lehet Anglia történelmének legmelegebbike

Fehér Buda Sosem látott hőség tart a szigetország felé. 39 fokot ígérnek holnapra az angol időjósok, ezzel pedig megdőlhet az ország abszolút meleg rekordja. Anglia történelmének eddigi legforróbb napja 2003 augusztusában volt, akkor 38,5 fokot kértek Londontól nem messze. Most azonnal ennél is melegebb lehet, 39 fokkal tetőzhet a szigetország felé közelítő hőhullám.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.