Ad-e pénzt a Hali Sportkomplexumnak a város?

Farkas Bazsi 2019-05-16 09:59:00
Ez a mai nap egyik kérdése, de lesz bőven más finomság is. Közgyűlési blog az Ugytudjukon.

14:57 Itt a vége

Hát igen, ma ennyi volt a közgyűlés. A képviselőknek még van tennivalója, hiszen zárt ülésen folytatják. Én meg elköszönök egy klassz Frank Sinatrával! 

Frank Sinatra I Love You Baby

Lyrics : You're just too good to be true can't take my eyes off of you You'd be like heaven to touch I wanna hold you so much And long last love has arrived and I thank God I'm alive You're just too good to be true can't take my

 

14:53 Képviselői keretek elköltéséről szavaznak

Sorra mondja mindenki, hogy mire költené el a saját képviselői keretét.

Kántás Zoltán 2 millió forintot költene el kátyúzásra.

Kopcsándi József a Pontmás Alapítványnak és a Művészeti Szakgimnáziumnak adna 250-250 ezer forintot.

Takátsné a körzetében található Múzeum parkba szervezett programok finanszírozására, és járda felújításra.

Balassa Péter pedig a SZOESE sportolóinak utaztatására költ.

A testület megszavazza. 

 

14:43 Szavazás

Elsőként a módosításokról.

Elfogadják Nemény módosítását. 

Azt is elfogadják, hogy ezentúl a felügyelő bizottság tagjainak szignója kell majd az utalásokra. 

A focisták támogatását újra kell tárgyalnia a Jogi Bizottságnak, ezt is megszavazzák.

Tárgyalnia kell az EMMI-vel és a HVSE-vel az önkormányzatnak.

Fennálló tartozások átütemezését is elfogadják. 

Egyelőre 30 millió forintot kap a Sportkomplexum az önkormányzattól tagi kölcsönként. 

 

14:38 29 millió forint tartozása van a Sportkomplexumnak

Ebben a pillanatban - erről számol be Gál Sándor a Sportkomplexum ügyvezetője. 

Nemény azt mondja, fizessenek ki most 30 milliót a Komplexumnak, a Jogi Bizottság pedig tárgyalja meg, hogy a folytatásban hogyan ütemezzék a támogatást. 

14:29 Hallgassuk már meg végre az ügyvezetőt

Tóth Kálmán mondja el újra a fennálló problémát: három egyesület használja a Sportkomplexumot, egy kapja az összes pénzt.

Nemény András újra azt javasolja, hogy hallgassák meg az ügyvezetőt. 

 

14:10 Balassa nem bízik Puskás megérzéseiben

A Jobbik képviselője azt mondja, hogy ő nem bízna annyira Puskás megérzéseiben, a polgármester azt mondta 2015-ben, hogy a SZOVA szállodával kapcsolatban jó megérzései vannak, a szálloda a mai napig nem épült meg, de a jégcsarnok építés is hónapok óta áll.

Balassa Gált hívná ki a mikrofonhoz, mert korábban azt lehetett hallani, hogy 10 millió forintos nyereséggel zárt, közben pedig a bizottsági ülésen azt lehetett hallani, hogy 40 millió forintos hiánnyal küzdenek, most akkor, hogy is van ez?

Ipkovich folytatja nosztalgiával, azt mondja ő igaz, hogy annak idején  kérte Orbán Viktort, hogy legyen egy új stadionja a városnak, na de 16 milliárdért épített, aztán több száz millióért fenntartott  létesítményt ő sosem kért. Emlékeztetett, hogy annak idején náluk is volt sportberuházás, az Aréna Savariát hozza fel, aminek megépülése után bajnok lett a Falco kosárlabda csapat. Most a Haladásnál az a helyzet, hogy a focicsapat kiesett az NBI-ből, miközben a klub 100 éves. Ipkovich azt mondta, hogy azt is újra kellene tárgyalni, hogy mennyi városi támogatást adjanak a focistáknak, mivel a szerződésben az van, hogy évi 50 millió forintot adnak a csapatnak, ám osztálykülönbség után ezt újra kell tárgyalni. 

13:51 Folytatjuk

Hát pénzt kapunk na, mi ezzel a baj? - folytatja Puskás Tivadar. 

Molnár végre szót kap, nekiáll elmagyarázni, hogy lehetnek jogi problémák a pénz elszámolásával. A pénzt ugyanis a Haladás VSE sportegyesület kapja, tavaly a 297 millió töredékét kapta. Hogy fogja a másik két, a stadiont és a csarnokot használó, egyesület a Haladás Labdarúgó Kft. és a HVSE Sport Kft. ebből fizetni a bérleti díjat. Molnár azt mondja, hogy el kell menni az EMMI-be és egyeztetni kell, mert szerinte ez így nem lesz rendben. A támogatói okirat megszületése előtt azt gyorsan tisztázni kell. Módosítói javaslattal él.

Puskás azt mondja, hogy elkezdődött az egyeztetés. 

Molnár azt mondja, hogy megjött a pénz a HVSE-hez, közben pedig nincs támogatói okirat, ez azt mutatja, hogy a szombathelyi városvezetés nem ért az okirat megkötéséhez. 

 

13:41 Közleményt kaptunk, live!

Úgy látszik a Fidesz-frakció gondoskodik arról, hogy a szünet alatt se unatkozzunk. Egyébként érdekes,  hogy az Ugytudjuk.hu nevét kimondani nem hajlandóak, de legalább a központi emailcímünket tudják. No, de nézzük mit kaptunk, változtatás nélkül közöljük:

Az MSZP-s Ipkovich György 2010-ben, még Szombathely polgármestereként  azzal fordult írásban Orbán Viktorhoz, hogy a Haladás is megérdemel  egy szép, új stadiont. A kérését annyival egészítette ki, hogy a  felépülő stadionnak helyet adó MÁV-ingatlanok kedvező áron történő  megvásárlásában a kormány nyújtson segítséget Szombathelynek. Az állam  pedig vállalja magára a beruházás költségeinek egy részét.

Magyarország miniszterelnöke nemcsak meghallgatta Ipkovich György  kérését, hanem még túl is teljesítette azt. A MÁV tulajdonában lévő  telkeket ugyanis a város ingyen megkapta, valamint a stadion teljes  építési költségét a magyar állam fizette.

Így épülhetett meg a Haladás Építőipari Nívó- és Tierney Clark-díjjal  is kitüntetett sportkomplexuma. A létesítmény 15 szakosztálynak ad  otthont, és több mint 1000 szombathelyi sportoló – köztük sok száz  gyermek – készülhet a 21. század elvárásainak megfelelő körülmények  között.

Az MSZP fedőszervezeteként szolgáló Éljen Szombathely! szórólapján a  következő olvasható: a „sport sem kap kevesebb pénzt, mint egy évvel  ezelőtt”. Ezzel szemben a valóság az, hogy a bevándorláspárti átmeneti  többség által elfogadott költségvetés 2018-hoz képest a felére  csökkentette a sportkomplexum támogatását.

Szombathely országgyűlési képviselője, dr. Hende Csaba elérte a  kormánynál, hogy az elvonás pótlására 298 millió forint támogatás  érkezzen a sportkomplexum működtetésére. Az állami segítségnyújtás nem  csak a mostani évre szól: a kormány a 2020-as költségvetésben is  előirányozta ugyanezt az összeget. Ezt követően döntött úgy a  bevándorláspárti átmeneti többség, hogy a lecsökkentett városi  támogatást is megvonják a teljes egészében önkormányzati tulajdonban  lévő intézménytől. A Nemény András vezette átmeneti többséggel szemben  tehát Magyarország kormánya az, aki tiszteli a Haladás 100 éves  hagyományát, és megbecsüli a szombathelyi sportszerető embereket.

Az átmeneti többség teljes forrásmegvonását csakis úgy tudjuk  értelmezni, hogy Nemény András minden erejével és eszközével tönkre  akarja tenni Szombathely sportéletét. Azokat a mozogni vágyó  gyerekeket és szombathelyi sportolókat bünteti értelmetlenül, akiknek  semmi közük nincsen a politikához. Csak nyugodt, kiszámítható  körülmények között szeretnének készülni, hogy eredményeikkel  gazdagítsák az idén 100 éves Haladást.

Nemény András kijelentette: „leveszik a kezüket” a Haladás  Sportkomplexumról. Mi pedig azt kérjük, hogy ha már a kezüket  leveszik, a lábukat se tegyék be oda.  Különös tekintettel arra a  Balassa Péterre és Molnár Miklósra, akik döntő szavazataikkal szintén  támogatták a sportkomplexum bedöntésére tett kísérletet. Semmi közük  ezentúl a Haladáshoz. Szégyenteljes ugyanis, ahogy a bevándorláspárti  Nemény András és társai elveszik az utolsó fillért is a Haladástól.

Elkeseredni azonban nincs okunk. A szombathelyi emberek a magyar  kormány segítségével úgyis úrrá lesznek a Neményék által aljas  politikai szándékkal, mesterségesen létrehozott válságon. Ők elveszik  az utolsó fillért is, mert tönkre akarják tenni a fennállásának  századik évét ünneplő Haladást. Nem érdekli őket sem az ott sportoló  fiatalok, sem pedig az ott dolgozó edzők és munkatársak sorsa. Mi  azonban – bármilyen újabb botrányos lépésre is szánják el magukat  Neményék – a magyar kormánnyal szövetségben akkor is megmentjük a  Haladást.

Fidesz-KDNP szombathelyi közgyűlési frakciója

 

13:13 Haladás Sportkomplexum

168 millió 200 ezer forint tagi kölcsönt adna a polgármester a Sportkomplexum üzemeltetésére. A dolog kicsit kaotikus, mivel a stadiont kisegítve a magyar kormány 297 millió forintot utalt, azt azonban nem jól osztotta le. A létesítményt három egyesület használja, de közülük csupán egynek utalta az egész összeget. 

Gál Sándor a Sportkomplexum vezetője

Illés Károly alpolgármester azt mondja, hogy annak idején még Ipkovich még polgármesterként kérte azt, hogy Szombathelynek legyen egy stadionja.  

1000 sportoló használja a Sportkomplexumot - mondja Illés. Ez közel pont annyi, ahányan most nem tudnak sportolni a Sportliget használhatatlan focipályáin. 

Nemény azt mondja, szép történet volt, de Illés miért nem hozta elő a SZOMHULL történetét. Ott miért nem futottak a kormányhoz? Pedig ott több száz millió forinttal tartozik az állam, veszélyeztetve munkahelyeket és cégeket. Nemény is azt mondja, hogy a kormány rosszul küldte a pénzt.

Nemény tiszta viszonyokat kér, hozza be a Sportkomplexum vezetője az üzleti tervet, mutassa meg a könyvelést, és akkor tudnak ezzel érdemben foglalkozni. Ha most nincs itt, akkor a következő közgyűlésre hozzák be a számokat. A kormány pedig párszor már megmutatta, hogy mennyire lehet számítani rá, akkor amikor pénzt kell adni. A Gotthard-kastély esetében még csak választ sem kaptak, pedig a Modern Városok Program keretében ígéretet kaptak a felújításra. 

Illés azt mondja, hogy az NHKV jelezte, hogy hamarosan utalni fog a SZOMHULL-nak. Így legyen!

Molnár azt mondja elfogyott a bizalom a Sportkomplexum vezetője felé és azt is felhozza, hogy a Jogi Bizottságban tárgyalták volna az létesítmény üzemeltetését, ám annak napirendjét a fideszes delegáltak nem szavazták meg, így ne tudtak vele érdemben foglalkozni. El akarja mondani a kormányhatározat buktatóit, ám Puskás elveszi tőle a szót, Molnár azonban csak mondja tovább.

A polgármester 10 perces szünetet rendel el. 

13:12 Visszavonják a névhasználatot 

A Szombathelyi Hírlap nem használhatja a város nevét. Valamint a továbbiakban a névhasználati engedély kiadása a közgyűlés hatáskörébe kerül. 

 

13:04 Folytatjuk

Molnár Miklós pirít oda Puskásnak, aki ma többször elmondta, hogy Szent Márton konferencián volt reggel. Molnár azt mondja, hogy a közgyűlési hangulat, viselkedés mennyire függ össze Szent Márton örökségével. 

Puskás azt mondja reméli összefügg. 

Horváth Attila egy példán keresztül mutatja be, hogy mennyire furcsa tud az lenni az, amikor politikusok névhasználatról vitatkoznak. Horváth egyébként az időt húzta, mivel Ipkovich még nem volt a teremben. Megjött, szavaznak. 

 

12:33 13 óráig szünet

Puskás kitolta a szünetet, mindenkinek jó étvágyat! 

 

11:59 Gazdák

Ez most kiverte a biztosítékot. Kecskés képviselő azt mondta, hogy igenis bolsevik tempó az, amit a tévében csinálnak. Kirúgták ugyanis Horváth Zoltánt a városszerte elismert sportriportert - mondja Kecskés. (Horváth eddigi munkája erősen megosztó, úgy tudjuk, hogy jelenleg is több per folyik ellene, mivel vezetésével készülő médiumokban személyiségi jogokat sértő cikkek jelentek meg.)

Kecskés azt mondja, hogy a Médiacentrum vezetője, Halmágyi Miklós csupán megrendelést teljesített, a gazdái parancsait hajtja végre. Ez nagy felháborodást kelt az ellenzéknél.

A hangzavart Puskás 10 perc szünettel próbálja meg oldani. Mi meg addig szórakozzunk egy klasszikus Mr. Bean résszel. 

The Curse Of Mr Bean

Mr Bean tries out the high dive at the swimming pool where he is petrified and won't jump. He then tries to get out of paying for parking but can't find a way of doing it.

 

11:52 Nézhetetlen volt a Péntektől péntekig?

Ez az a műsor, ami a Szombathelyi Tévén ment és Puskás polgármester heti eredményeit mondta el. Nézhetetlen volt! - kiabálja be valaki. Lehet, hogy az volt, szex sem volt benne - mondja Puskás.

Sátory Károly (Fidesz-KDNP) képviselő folytatja, azt mondja, hogy milyen jó, hogy van végre egy lap, ami az ő eredményeiket is bemutatja. 

 

11:44 12 ezer 500 vs. 16 ezer

Nemény tesz pontot a számmisztikai vitára. 2014-ben Puskás 12 ezer 500 szavazatot kapott, míg a többi polgármester jelölt 16 ezer szavazatot kapott. A fideszes képviselőjelöltek 11 ezer 156 voksot kapott, az ellenzékiek 16 ezer 200-at kaptak. 

11:25 Nem kell óvodás szinten viselkedni

Molnár Miklós (Pro Savaria) reagál Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP) intelmére, aki azt mondta, hogy adják meg egymásnak a tiszteletet. Molnár azt mondja a polgármesternek, hogy az rá is vonatkozik, ne viselkedjen óvodás módjára.

László Győző (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő kér szót. Lendületes beszédben mondja el, hogy a polgármestert azért választották meg, hogy képviselje a szombathelyi polgárokat és védje meg Szombathelyt. Ebben a kérdésben miért áll azoknak az oldalán, akik megsértik a város lakóit. Lászlót beszéde után meg is tapsolták. 

Puskás a számokban veszik el. Szerinte többen szavaztak rájuk, mint az ellenzékre. (Amúgy akkor hogyan van többségben most az ellenzék, ha kevesebben szavaztak rájuk, mint a Fideszre?)

László Győző válaszol, azt mondja, hogy hagyja már a számokat a polgármester. Itt arról van szó, hogy ő minden szombathelyi polgármestere. 

 

11:09 Puskás továbbra is foggal, körömmel védi a Szombathelyi Hírlapot

Nemény emlékeztet arra, hogy a bíróság kimondta, hogy a lap személyiségi jogot sértett. 

Puskás polgármester továbbra is védi a lapot. Ez egyébként azért érdekes, mert a bíróság kimondta, hogy a lap megsértett egy szombathelyi polgárt, Puskás mégis védi a lapot.

Rettegi Attila (Fidesz-KDNP) az mondja, hogy az újságnak joga van véleményt formálnia. Ha elveszik a névhasználatot, akkor az a szólásszabadság megsértése lesz, így a határozatot könnyen meg tudják támadni.

10:59 Bolsevik tempó

Illés Károly (Fidesz-KDNP) alpolgármester azt mondja, hogy az új többség folytatja a tisztogatást és a cenzúrázni akar egy magán lapot. 

Arról van szó, hogy elsősorban a Szombathelyi Hírlap-tól vennék el a szombathelyi nevet. A lap többször a jogi kereteket feszegetve közöl cikkeket. Nemrég a bíróság mondta ki, hogy jogot sértett. Az ellenzéki többség azt akarja elérni, hogy Szombathely ehhez ne adja a nevét. 

 

10:55 Ne tessék sok felszólalással húzni az időt

Ezt mondja Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) képviselő, mert szerinte az SZMSZ módosítás azt is hozná, hogy a közgyűlések első napirendi pontja lenne a két közgyűlés közötti beszámoló. Szerinte ez a sok felszólalás miatt ellehetetlenítené a munkát. (Érdekes, hogy pont ő mondja akkor, amikor a Fidesz-frakció trollkodja szét már jó ideje a közgyűlést.)

Marad az SZMSZ módosítás. Helyben hagyják.

Jöhet a névhasználatról szóló vita. 

 

10:48 Azért a víz az úr

Komoly egyetértés van, ami pedig összehozta az oldalakat, az a csapvíz. Ipkovich azt tolmácsolja, hogy a bizottság azt javasolta, a közgyűlés is cserélje a cukros üdítőket csapvízre. Egészségügyi, gazdasági okokat sorol, na meg azt, hogy ezzel is elismernék a Vasivíz kiváló munkáját.

Nemény azt mondja, hogy azért lenne fontos az SZMSZ módosítás, hogy minden hónapban össze tudjon ülni a közgyűlés. Ez kell a munkához.

Puskás végre tol egy bevándorláspártit. Érdekes, hogy ő mondja akkor, amikor a minap egy ukrán vendégmunkásoknak szánt munkásszálló avatásán vett részt. A polgármester a tevénél lyukad ki. Ha akarnak egy lovat, akkor abból lehet teve lesz.

 

 

10:31 Jönnek a napirendek

Elsőként az SZMSZ módosításról vitáznak. Ez a határozat csökkentené a polgármesteri kabinetet, visszavett a bizottságoktól számtalan jogosítványt. A közgyűlés egyszer ezt már elfogadta, de Puskás polgármester visszadobta újratárgyalásra. 

Horváth Attila (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) képviselő azt javasolta szedjék szét a határozatot, hogy tudják külön tárgyalni és szavazni. Ez azonban nem lehetséges - mondja a jegyző.

Ipkovich György (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke elmondja, hogy a bizottsági ülésen megköszönték a korábbi bizottsági tagok munkáját, csapvízre cserélték az üdítőket, a napirendet azonban nem szavazták meg, így nem tudtak dolgozni. 

 

10:20 Sportliget! 

Nemény folytatja. Azt mondja Kecskésnek, hogy a Sportligetet EU-s forrásokból újította fel Homlok Zsolt cége, a munkát pedig úgy végezték el, hogy több, mint 1000 ember nem tudja űzni a kedvenc hobbiját, mivel a pályákat átadták, de használhatatlanok.

Jól elvitatkoznak azon, hogy mi készült el EU-s pénzből és mi nem. 

 

10:09 Kis reggeli évődés

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) kezdi, köszönt mindenkit, felhívja a figyelmet arra, hogy május 26-án EP-választás lesz, mindenki menjen el szavazni - mondja.

Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselő folytatja, médiaügyi tanulmányát adja elő. Nemény András (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezetőjének és Tóth Bertalan (MSZP-Együtt) EP-listavezető sajtótájékoztatójának tudósításaival kapcsolatban bírálja a sajtót, mert szerinte rosszul használta a titulusokat. Az Éljen Szombathely illegálisan működik, Tóth Kálmán illegitim elnök és sorozza az ellenzéket. 

Nemény András válaszol. Azt mondja az Éljen Szombathely egyesületet bejegyezte a bíróság jó lenne, ha abbahagynák az egyesület macerálását. 

Tóth Kálmán (Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt) megint nyom egy bazári majmot. Kecskésnek azt mondja, ők dolgoznak helyette a körzetében. 

 

9:58 Mindjárt kezdődök

A polgármester kényelmesen 10 órára hirdette meg a mai rendkívüli közgyűlést. Két korábbi határozatot dobott vissza újratárgyalásra, köztük az egyik a városnév használata. De szó lesz a Haladás Sportkomplexumról is, ami pénzt remél a városi költségvetésből. 

Tartsanak velünk, és a zenebohóccal.

Van másik! (Eötvös Gábor - Érdemes művész)

Uploaded by Kisfecske Retró- és humorcsatorna on 2019-04-27.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.