A világ legveszélyesebb tárgya még mindig Csernobilban van

Fehér Buda 2019-07-22 16:45:00
11 tonna, furcsán szürke, és marhára radioaktív.

Habár már több mint harminc éve történt a csernobili atomkatasztrófa, a megsemmisült reaktorban lévő anyagok még évezredekig fogják szennyezni a földünket. A világ egyik legveszélyesebb tárgya is itt található: egy hatalmasra duzzadt kórium massza.

A kórium maga a világ egyik legritkább anyaga, mindössze ötször hozták létre a laboratóriumokon kívül. Egyszer a Three Mile Island-i reaktorbaleset idején, háromszor a fukushimai reaktor felrobbanásakor, és egyszer, amikor megsemmisült a csernobili erőmű négyes reaktora. Mindezek közül csak egy masszának sikerült megszöknie a reaktorból, ez pedig Csernobilban van. 

Kórium akkor keletkezik, amikor egy atomreaktor magja valahogyan levegővel, vízzel, vagy gőzzel érintkezik, ezután pedig összeolvad az azt körülvevő anyagokkal. Ez történt Csernobilban is, az atomreaktor üzemanyagaként használt urán a végzetes éjszakán úgy felhevült, hogy lávaként olvadt át a reaktor padlóján, végül az épület pincéjében állt meg, majd ott is hűlt ki. A veszély azonban ennyivel nem hárult el, a kórium azóta is ott csücsül, és akkora sugárzást bocsájt ki magából, hogy lassan, de biztosan áteszi magát a betonon is.

Magát a kórium masszát a csernobili katasztrófa után nagyjából nyolc hónappal fedezték fel a kutatók, akkorra már 11 tonnát nyomott. Ekkor kapta meg az elefántláb becenevet is, hiszen a képződmény hatalmas mérete és furcsán szürke színe erre emlékeztette a szakértőket. Évekig csak kevesen tudták, hogy egyáltalán hogy néz ki, majd 2013-ban felkerült róla egy elég rémisztő kép az internetre. Ez ni:

A képet véletlenül találta meg egy újságíró, amikor az atomkatasztrófáról készült felvételeket kutatta. Később a kép leírását is felfedezték, amiből kiderült, hogy a képen Arthur Korneev látható, aki a csernobili atomerőmű első szarkofágján dolgozott. Arra is fény derült, hogy tíz évvel a katasztrófa után, 1996-ban készült a felvétel.

A tudósok azóta azt is felmérték, hogy az elefántláb 10 ezer röntgennyi sugárzást bocsájtott ki magából, amikor létrejött. Ekkora sugárzás már bőven halálos, hiszen ehhez elegendő lenne 1000 röntgen is. A tudósok szerint a sugárzás mára ugyan csökkent, de még mindig olyan erős lehet az elefántláb közelében, hogy egy óra alatt egy ember vesztét okozhatja.  

Az újságírók később annak próbáltak utána járni, hogy miként készült a kép, hiszen senki sem volt hajlandó az életét kockáztatni egy fotóért cserébe. Végül arra jutottak, hogy a csernobili szarkofágon dolgozó ukránok egy távolról irányítható járművet küldtek le a pincébe, és ez készítette a felvételeket.

Ez viszont nem magyarázza meg, hogy mit keresett Korneev az elefántláb mellett. Sokak szerint Korneev egyáltalán nem volt ott, amikor a kép készült. Szerintük az elefántláb mellett akkora volt a sugárzás, hogy egy több képet összeolvasztott, így szakember alakja egy másik képről kerülhetett át a massza mellé. 

Az elefántlábról tíz évvel később is készültek felvételek. Ezen jól látszik, hogy az 1996-os fotókhoz képest, a massza már nyugodtabb állapotban van, nincsenek rajta friss repedések, és gőz sem tör elő belőle:

Habár az elefántláb már korántsem olyan veszélyes, mint amikor létrejött, azért így is komoly pusztításra lehet képes. A csernobili sugárzást megállító szarkofágok ugyanis a négyes reaktor fölé épültek, míg az elefántláb lefelé próbál szökni. Ha sikerül magát átennie az őt körülvevő betonon és földön, akkor akár a talajvíz szintjéig is eljuthat. Ott aztán megmérgezheti a vizet, ami a közvetlenül a Pripjaty folyóba szivároghat. A Pripjaty vize a Fekete-tengernél ér célba, az odáig vezető úton végig mérgezheti az élőlényeket, és a tengerben is hatalmas kárt tehet. A tudósok szerint azonban az is elképzelhető, hogy ha a kórium újból vízhez ér, akkor egy újabb robbanást idézhetne elő, ami az 1986-os szennyezéshez hasonlót produkálhat.

(Forrás: Wikipédia, Youtube, Nautilius)

 

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.