A Vas megyei duó útja A Dal 30 legjobbja közé

Varga Mátyás 2020-01-25 11:53:00
Közös munkáról, zenéről és sikerekről beszélt tegnap Kóbor Zsóka és Polgár Patrik.

Hetedik szezonjához érkezett a Berzsenyi Dániel Könyvtárban megrendezett Bájoló. A kulturális rendezvény keretében Boros Ferenc, a könyvtár egyik dolgozója beszélget Vas megyei fiatalokkal, akik rendszerint verseket, slam poetry szövegeket, vagy éppenséggel dalokat írnak, esetleg képzőművészettel foglalkoznak. Kóbor Zsóka ugyan már 2016-ban bemutatkozott a programsorozat keretében, ezúttal azonban Polgár Patrikkal kiegészülve mutatták be dalaikat. 


Ferinek rendszerint az az első kérdése a meghívott vendégekhez, hogy hogyan kezdődött el a meghívottak kapcsolata az irodalommal vagy a zenével. Ezt most sem hagyta ki, így megtudtuk, hogy Patriknál ugyan sosem volt zenész a családban, de mindig hallgattak zenét. Később volt egy rocker korszaka, amikor a Tankcsapda, a Lord és az Edda zenéjét hallgatta, de gyerekként a Hupikék törpikék kazetták voltak a kedvencei. A szentgotthárdi Takács Jenő Alapfokú Művészeti Iskolába csak nehezen íratták be a szülei, mert nem támogatták azt az ötletét, hogy gitározni tanuljon.  

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik - Valamiért (A Dal 2020)

Ének: Kóbor Zsóka Zene: Polgár Patrik Dalszöveg: Polgár Patrik Hangszerelés: Polgár Patrik, Czetter Gábor A dal felvételei: BP Sound Stúdió Keverés, master: Bácskay Péter Koncertszervezés: ppmanagementinfo@gmail.com +36307018985 https://www.facebook.com/K%C3%B3bor-Zs%C3%B3ka-%C3%A9s-Polg%C3%A1r-Patrik-1668140743244069/ Videoklip: www.instancinema.hu Rendező: Gerócs Balázs Smink: Vályi Mercédesz Szereplők: Kóbor Zsóka Hegyes Anett Polgár Patrik Hallgasd a dalt itt is: spotify: https://open.spotify.com/album/2wvlPKbTf4Kqgu9ty0Dhi2 Googleplay: https://play.google.com/store/music/album/Kóbor_Zsóka_és_Polgár_Patrik_Valamiért?id=Bzo5wdfejlebwj7gfpp3boavwom Deezer: https://www.deezer.com/album/91497332?utm_source=deezer&utm_content=album-91497332&utm_term=2692166522_1553768795&utm_medium=web itunes: https://itunes.apple.com/hu/album/valami%C3%A9rt-single/1457574651?l=hu Amazon: https://www.amazon.de/dp/B07Q1DJJGN?tag=feiyr-21


Zsóka esetében az apukája és a bátyja indította el nála ezt a folyamatot, mivel ők rengeteg zenét hallgattak. Először magántanárnál tanult gitározni, és a hangjával kísérte magát. Majd a tanára megjegyezte, hogy lehetne folytatni ezt a vonalat. Ez a szerelem körülbelül olyan 2013-14 környékén kezdődött bevallása szerint. 


Kezdetben tehát Zsóka egyedül lépett fel, Patrik pedig 2014-ben kereste meg egy szentgotthárdi tehetségkutatós fellépése után. Valamiért ugyanis úgy érezte, hogy azok a dalok, amiket ír, azok pont illenek Zsóka hangjához. Ezért megbeszéltek egy találkozót, ahol Patrik csak fél óra után tudta magát rávenni, hogy eldúdolja a dalokat, mivel nem szeret énekelni. Pont ezért megfogadta, hogy az idei évben megtanul és fog is vokálozni. Majd Room5 néven alapítottak egy rockzenekart, akikkel 1-1,5 év alatt 30 koncertjük volt. 


Patrik az általa csak kattanásnak nevezi azt, hogy ha megírt egy dalszöveget és a zenével is elkészült, akkor hallja, hogy mindez hogyan szól Zsóka hangjával. Ez azért is érdekes, mert elmondása szerint sok énekessel dolgozott már, de eddig egyiküknél se tapasztalt hasonlót. Ezután eldúdolja a dalt, és közösen eldöntik, hogy  min kellene változtatni. A dalszövegek sose úgy születnek, hogy egy konkrét témáról szeretne írni, hanem egyszerűen csak kipattannak a fejéből a sorok, amit igyekszik telefonjába leírni. 


Bár ketten vannak a formációban Zsóka elmondta, hogy gondolkodnak zenekarban is, mert úgy sokkal többszínűbbek lehetnének és izgalmas is lenne számukra több emberrel együtt dolgozni. Ezt már múlt év végén megtapasztalták Felsőszölnökön (Patrik ugyanis innen származik), ahol az évzáró koncertjüket szokták tartani. Megkerestek  tehetséges kisgyereket, akikből egy kórust alakítottak ki, valamint egy ütős, hegedűs és egy billentyűs is csatlakozott hozzájuk. Nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, ezért ezt egy jelnek tekintik, hogy akár ilyenben is gondolkodhatnak a jövőben. Nyitottak minden hangszerre a bővítés terén, így aki szívesen csatlakozna hozzájuk, bátran keresse Zsókát vagy Patrikot. 


Bár zenével foglalkozik, de Zsóka a Pécsi Tudományegyetemen művészeti karán tanul festészetet. Így emellett megtudta tartani a zenét, ami fordított esetben nem biztos, hogy működött volna. Ugyan 4 éve még csendéleteket szeretett festeni, most a minimalista tájképek és geometrizáló színkeveréses absztrakt festmények felé húz a szíve. Ugyanis a mestere, aki amolyan osztályfőnöke is egyben színkeveréssel foglalkozik és ezért döntötte el, hogy ő is színekkel akar foglalkozni. Geometrizáló festészet alatt pedig azt kell érteni, hogy a lehető legegyszerűbb formákkal ábrázol bizonyos dolgokat.

Kóbor Zsóka és Polgár Patrik - Megannyi kép

Ének: Kóbor Zsóka Zene: Polgár Patrik Dalszöveg: Polgár Patrik Billentyű: Pacsa András A dal felvételei a BP Sound Stúdióban készültek. Keverés,master: Bácskay Péter Koncertszervezés: ppmanagementinfo@gmail.com +36307018985 https://www.facebook.com/K%C3%B3bor-Z... https://www.instagram.com/koborzsoka_polgarpatrik/?hl=hu Videoklip: www.instancinema.hu Rendező: Gerócs Balázs Smink: Háklár Adél Szereplők: Kóbor Zsóka Polgár Patrik A videoklip forgatási helyszíne: 9985 Felsőszölnök, János-Hegy Külön köszönet: Rudolf Lászlónak és Ropos Gábornak a forgatási helyszínért!


A közös munka során már felléptek már az Ördögkatlan és a Strand Fesztiválon, de a Fishing on Orfűn és az Alterábán is adtak már koncertet. Az elmúlt időszak legnagyobb sikere azonban az, hogy bekerültek A Dal 30 legjobbja közé. Mivel 559 formáció indult a megmérettetésen, teljesen esélytelennek érezték azt, hogy beválogatják őket. Egy hétfői napon azonban megcsörrent a telefon, hogy kedden mennek-e a sajtótájékoztatóra. Ez furcsa volt számukra, mert kiderült, hogy nekik erről nem küldtek értesítő e-mailt. Már túl vannak több fotózáson és különféle felvételeken, de még most se teljesen fogták fel, hogy mi zajlik körülöttük. 


Az egyik ilyen forgatás, az idei Dal himnuszának számító, az LGT által jegyzett Zenevonat című dalához forgatott klip volt, amit a Vasúttörténeti Parkban vettek fel. A dalban minden formációnak volt pár sora, majd később megtudták, hogy a refrént is meg kellett volna tanulniuk, amit utólag egy szünetben pótoltak. A videoklipben van egy olyan jelenet, ahol mindenki bulizik a vonaton, de Patriknak valahogy nem sikerült a rendező által kért lelkesedéssel ugrálnia, ezért kitalálták, hogy ő alszik és  később majd Zsóka kelti fel. Az, hogy ezt a kész kisfilmbe bevágták-e még egyelőre nem tudják. 


Zárásul megtudtuk, hogy bár már van egy albumnyi daluk, de eddig nem gondolkodtak azon, hogy ezeket ki is adják. Barátoknak nem biztos, hogy érdemes lenne, de bízunk benne, hogy a februártól kezdődő műsor után nem sokkal már pörgethetjük a dalaikat. A versenyhez ezúttal is sok sikert kívánunk. 
 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.