Fotó: Pixabay

A tavalyi hatalmas méhpusztulás után idén is felmérik, hogy a gazdák betartják-e a méhvédelmi előírásokat

Fehér Buda
2019. április 15. hétfő, 11:18
Azt figyelik, hogy melyik növényeket permetezik a méhekre is veszélyes anyagokkal.

A tavalyi nagy számú méhpusztulásos eset miatt idén emelt mintaszámmal folytatódik a méhkockázati monitoring program az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésében - írja a Nébih információi alapján az MTI. 

 

Az elmúlt években országos szinten 50-100 növényi mintát vizsgált a hatóság, idén 123 mintavételt céloztak be. A szakemberek azt ellenőrzik, hogy a növényvédő szerek kijuttatásakor a termelők a méhvédelmi előírásokat betartották-e. Ha a szakemberek szabálytalanságot tárnak fel, eljárást indítanak az előírásokat megszegőkkel szemben. A mintákat a megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői veszik le, és a Nébih laboratóriumai vizsgálják. 

 

A Nébih arra kérte a termelőket, hogy tartsák be az előírásokat, és ne csak a virágzó kultúrnövénynél legyenek tekintettel a méhekre, hanem akkor is, ha a területet a méhek egyéb okból látogatják, például virágzó gyomnövények vannak a területen, levéltetvek, kabócák miatt mézharmat - édesharmat - található a növényeken, vagy ha a kezelni kívánt tábla a méhek napi gyűjtésének útvonalába esik.  

 

A monitoring program független a méhmérgezés gyanújáról tett bejelentéseket vizsgáló eljárásoktól - hívta fel a figyelmet a hivatal.
 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás