A szombathelyi városháza tőlünk vár segítséget, hogy kiderüljön, valóban került-e versenyelőnybe cég a közbeszerzéseknél

Farkas Bazsi 2019-07-10 14:18:00
Felmerült a gyanú, hogy egy a közbeszerzéseket sorra nyerő helyi vállalkozás vezetőinek feleségei az önkormányzatban dolgoznak.

Korábban írtunk már róla, hogy van egy cég Szombathelyen amelyik sorra nyeri el a közbeszerzéseket. Csak idén több, mint egymilliárd forintért végezhetnek munkát a városban, közte nem egy Európai Uniós beruházást. Több helyről is arról értesültünk, hogy a vállalkozás vezető beosztásban lévő dolgozóinak feleségei, élettársai a szombathelyi Városházán dolgoznak.

Felmerült a gyanú, hogy ezzel nem került-e a vállalkozás versenyelőnybe a közbeszerzési pályázatok kiírásánál. A családtagok ugyanis könnyen belsős információkat adhattak ki a férjeken keresztül a vállalkozásnak.

Tegnap kaptunk választ a Közbeszerzési Bíráló Bizottság elnökétől, Dr. Telek Miklóstól. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

A Kbt. 25. § (1) bekezdése szerint az ajánlatkérő köteles minden szükséges intézkedést megtenni annak érdekében, hogy elkerülje az összeférhetetlenséget és a verseny tisztaságának sérelmét eredményező helyzetek kialakulását. E kötelezettségeknek az Önkormányzatunk eleget tett azzal, hogy
 
-    a Közbeszerzési Szabályzatában  – a Kbt-vel összhangban – meghatározta az összeférhetetlenséget eredményező azon körülményeket és azok kezelésének  eljárásrendjét, felhívja az eljárások előkészítésében, lebonyolításában, az ajánlatok értékelésében és elbírálásában, illetve az eljárással kapcsolatos döntések meghozatalában résztvevő személyek (szervezetek) figyelmét, hogy nem vehet részt az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személy vagy szervezet, amely funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására bármely okból, így különösen gazdasági vagy más érdek vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek miatt nem képes.

-    beszerezte ezen személyek összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozatát.
 
-     a Kbt. 25. § (2) bekezdése az eljárás előkészítésében és lefolytatásában az ajánlatkérő nevében olyan személyekkel szemben azt a követelményt támasztja, hogy funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására képes legyen, azaz ne álljon fel különösen gazdasági vagy más érdek vagy az eljárásban részt vevő gazdasági szereplővel fennálló más közös érdek. Erről az eljárás előkészítésében és lefolytatásában résztvevő személy köteles nyilatkozni, ennek részeként maga mérlegeli, hogy képes-e funkcióinak pártatlan és tárgyilagos gyakorlására, illetőleg nyilatkozik, hogy áll-e fenn gazdasági vagy más érdeke vagy az eljárásban részt vevő bármely gazdasági szereplővel más közös érdeke.  Az Önkormányzatnak az összeférhetetlenségi nyilatkozatok „valóságtartalmának ellenőrzése” nem feladata, csak annyiban, ha az összeférhetetlenségi körülmény nyilvános adatbázisból vagy az Önkormányzat számára egyébként rendelkezésre álló adatokból nyilvánvalóan megállapítható.
 
-    a  Kbt. 25. § (3) bekezdése a gazdasági szereplők oldaláról felmerülő, az eljárásban való részvétel lehetőségét kizáró összeférhetetlenségi eseteket nevesíti. Amennyiben az ajánlatkérő által az eljárással vagy annak előkészítésével kapcsolatos tevékenységbe bevont személy nem vesz részt az eljárásban ajánlattevőként, részvételre jelentkezőként, alvállalkozóként vagy az alkalmasság igazolásában részt vevő szervezetként, továbbá az ilyen szervezetnek nem vezető tisztségviselője vagy felügyelőbizottságának tagja vagy tulajdonosa vagy ezen személyek közös háztartásban élő hozzátartozója, akkor az eljárásban résztvevő gazdasági szereplő oldaláról összeférhetetlenség nem merül fel.
 
-    Önkormányzatunk a közbeszerzési törvényben rögzített fent részletezett kötelezettségének valamennyi eljárásában eleget tett.
 
Nincsen tudomásunk arról, hogy a XXXXX
(A cég nevét innen kitöröltük.) által elnyert, TOP-os pályázati forrásból finanszírozott útfelújítási projekt közbeszerzési eljárásában ajánlatkérői részről olyan dolgozó vett volna részt, akinek „családtagjai a cégnél vezető beosztásban dolgoznak”. 
Kérem ezért, amennyiben összeférhetetlenségi gyanú bejelentésével kíván élni, nevezze meg az összeférhetetlenséggel érintett személy nevét, hogy az adott személy konkrét közbeszerzési eljárásban történő közreműködésére kiterjedő válaszunkat megadhassuk.

Telek Miklóstól továbbra is arra kértük, hogy mivel ő a Közbeszerzési Bíráló Bizottságnak elnöke, és végigkíséri az előkészítést, a közbeszerzés kiírását és annak eredményhirdetését is, és mivel ebből kifolyólag neki van teljes rálátása minden folyamatra, valamint egy vizsgálat lefolytatáshoz szükséges jogosítványokat csakis ő rendelkezik. Így teljes alapossággal vizsgálja ki az ügyet. 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.