A szombathelyi közgyűlés összetétele 2019 októberétől

BZ 2019-10-14 20:08:00
Új nevek, távozók, minden, amit tudni szeretnél, összefoglalva.

Ahogy arról vasárnap este percről percre beszámoltunk, az önkormányzati választás óriási érdeklődés mellett zajlott, estére pedig kialakult az új szombathelyi városvezetés.

Szombathely új polgármestere Nemény András lett, aki 16762 voksot kapott, mindössze 399-cel megelőzve fideszes riválisát, Balázsy Pétert. A függetlenként induló Koczka Tibor 1206 szavazatot kapott, így azt is biztosra vehetjük már, hogy balhéja Hende Csabával és a polgármesteri címért való indulása döntőnek bizonyult. Azt egyébként megjósoltuk, hogy minimális lesz a különbség, és tényleg. Egy utcányi ember eldöntötte a polgármesterválasztás kimenetelét.

Hogy is alakultak a körzetek?

Az 1-es számú választókörzetben a Gothard-kastélyt lebontani kívánó Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) győzött. 1528 szavazattal több mint 52 %-ot ért el, verve így György István Pétert és Koczka Tibort. A kastélyért nem kell aggódni, a közgyűlési többségnek ahhoz még lesz egy két szava.

A 2-es számú választókörzetben az öt éve épphogy alulmaradó Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely!) győzött, kétszer annyi szavazatot szerezve, mint 2014-ben. Illés Károly elbukott.

A 3-as számú körzetben, Oladon indult a Falco KC egyik legnagyobb ellendrukkere, Büki Zoltán (Fidesz-KDNP), ám dr. Horváth Attila (Éljen Szombathely!), a körzet eddigi képviselője az öt évvel ezelőttihez képest jelentősen több szavazatot gyűjtve 58 %-os eredménnyel őrizte meg képviselői pozícióját.

A 4-es számú körzetben Horváth Soma (Éljen Szombathely!) elképesztően nagyot ment, közel 1000 szavazatot vert a fideszes Janzsó Zoltánra. A körzetben szavazók több mint 69 %-a szerette volna képviselőjét újraválasztani.

Az 5-ös számú választókörzetben szoros csatában, de magabiztosan, több mint 46 %-kal győzött a függetlenként induló dr. Czeglédy Csaba. Érdekesség, hogy ellenfele, dr. Melega Miklós több szavazatot szerzett, mint az őt korábban színtelen-szagtalannak nevező, egyébként párttársa, Janzsó Zoltán.

A 6-os választókörzetben Kopcsándi József (Éljen Szombathely!) megőrizte képviselői helyét, több mint 50%-kal kiütve a szombathelyi közgyűlésből a Fidesz eddigi frakcióvezetőjét, az utazgatni szerető Lendvai Ferencet. Lendvai ugyanis listán sem jutott be.

A 7-es választókörzetben az újonc Putz Attila (Éljen Szombathely!) szoros küzdelemben, de 71 szavazattal verte Kántás Zoltánt (Fidesz-KDNP).

A 8-as körzetben a legfiatalabb képviselőjelölt, Lukács Dániel (Éljen Szombathely!) megszorongatta ugyan dr. Takátsné dr. Tenki Máriát (Fidesz-KDNP), de a képviselőasszony megtartotta helyét a közgyűlésben. Ebben a körzetben mindössze 108 szavazat döntött.

A 9-esben Kelemen Krisztián (Éljen Szombathely!) is nagyot alakított, több mint 58 %-ot ért el Polgár Líviával (Fidesz-KDNP) szemben, ezzel megtartotta körzetét.

A 10-es választókörzetben is óriási csata dúlt, ám a vandalizmust üdvözlő Sátory Károly (Fidesz-KDNP) végül 70 szavazattal ugyan, de legyőzte Nagy Donátot (Éljen Szombathely!).

A 11-es választókörzetben dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) viszonylag simán, közel 48 %-kal megtartotta pozícióját, Gömböcz Zoltánt (Éljen Szombathely!) és Molnár Miklóst (Pro Savaria) tudta maga mögött.

A 12-es választókörzetben Ágh Ernő (Fidesz-KDNP) 290 szavazattal legyőzte Gálffy Áront (Éljen Szombathely!). Ágh Péter apukája azon kevés fideszes képviselők közé tartozik, akik meg tudták tartani állásukat.

A 13-as választókörzetben hasonlóan magabiztos győzelem született, Németh Ákos (Éljen Szombathely!) 52%-kal verte Horváth Csabát (Fidesz-KDNP)

Izgulni valója a 14-es választókörzetben induló Tóth Kálmánnak (Éljen Szombathely!) sem volt, több mint 300 szavazattal győzött a fideszes Rettegi Attilával szemben.

Kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP három képviselőt juttathat be a közgyűlésbe, a sorrend szerint dr. Balázsy Péter, Illés Károly, valamint dr. Melega Miklós kapott mandátumot. Balázsy Péterről egyelőre nem tudni, él-e a lehetőséggel, vagy visszaül megyei főjegyzői székébe. Hétfőn egyébként egy régi Berzsenyi téri képre cserélte borítóképét a Facebookon, ez azért beszédes lehet.

Szintén listáról jutott be a közgyűlésbe dr. László Győző (Éljen Szombathely!) és Szuhai Viktor (Éljen Szombathely!), valamint Molnár Miklós (Pro Savaria) is.

Így az Éljen Szombathely! 11, a Fidesz-KDNP 8, a Pro Savaria, valamint a független 1-1 képviselő alkotják 2019 októberétől a szombathelyi közgyűléset.

Az Éljen Szombathely! minden eddigi képviselője újra lehetőséget kapott a következő öt évre.

A távozók névsora: Balassa Péter (Jobbik), Rettegi Attila (Fidesz-KDNP), Kántás Zoltán (Fidesz-KDNP), Lendvai Ferenc (Fidesz-KDNP), Koczka Tibor (Fidesz-KDNP).

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.