A szombathelyi ételmérgezés ügyében adott választ az EMMI: A Calici vírus okozta fertőzés piszkos kézzel vagy koszos tárgyakkal terjedt

Farkas Bazsi 2018-11-09 09:34:00

Szeptember 25-én tört ki pánik a szombathelyi szülőknél, mivel több száz gyerek fertőződött meg. A diákok hányással és hasmenéssel járó megbetegedést kaptak, hogy végül hányan szendetek a tünetektől nem tudni, mert sok családban a gyerekek a szülőknek is átadták a fertőzést. 

Elsőként az Elamen Zrt. konyháin készült ételekre gyanakodtak, a feltételezés szerint a közös konyhán készült ebédtől fertőződtek meg a diákok. A fertőzés kitörése után a cég be is zárta az érintett főzőkonyhát. 

Nyomozni kezdtek az ügyben és az ilyenkor kötelezően tárolandó ételmintákat is bekérte a hatóság. A több napig tartó vizsgálat után az derült ki, hogy az ételminták nem voltak fertőzőek. A hatóság így a betegek széklet mintáját vizsgálta meg, 115 betegtől érkezett székletminta során 32-ből kimutatták, hogy Calicivel fertőzöttek. Így a hivatalos értesítés szerint a gyerekek Calici-fertőzést kaptak. Az azonban továbbra is rejtély, hogy hogyan történhetett mindet, hiszen a Calici koszos kézzel, mocskos tárgyakkal, de leginkább emberről, emberre terjed.


A tömeges fertőzés a Parlamentben téma volt. Ungár Péter, az LMP képviselője tette fel a kérdést, Prof. Dr. Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, hogy: Mi lett az eredménye a vizsgálatoknak a fertőzés eredetére és terjedési módjára vonatkozóan?

A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Rétvári azt írja, hogy:

Tájékoztatom, hogy a Vas Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály, Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya által lefolytatott ellenőrzés, az ételminták és felülettisztasági minták, az élelmiszerek laboratóriumi vizsgálattal egybekötött nyomon követéses vizsgálata, továbbá a teljes körű étkeztetési folyamat és technológia átvizsgálások alapján az ételek fertőzést terjesztő szerepét nem támasztotta alá.


Az élelmiszerlánc felügyeletéért felelős hatóság a vizsgálatok idejére a főzőkonyha üzemeltetését azonnal felfüggesztette, és az ellenőrző vizsgálatokat követően, hatósági felügyelet mellett, több mint 1 hét múlva engedte újra üzemelni.


Mivel az ételek fertőzést terjesztő szerepét nem lehetett bizonyítani, a járvány forrása és terjedés módja ismeretlenként van nyilvántartva. A Calici vírus okozta fertőzés terjedhet közvetlen kontaktus (piszkos kéz, tárgyak) útján, aeroszollal, cseppfertőzéssel, valamint élelmiszer és víz útján is.


A tömeges fertőzés ügye az októberi, szombathelyi közgyűlésen is téma volt. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) javaslatára vizsgálóbizottság alakult az ügyben. A városi képviselők várhatóan a decemberi közgyűlésen számolnak be az eredményekről. 
 

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.