Peter Jakson egyenesen imádta a répcelaki filmrajongó videóját

Varga Mátyás 2020-06-22 19:35:00
Varga Ákost munkáit olyan hollywoodi nagyok osztották meg mint Chris Pratt, James Gunn vagy éppen Taikai Waititi.

Az eddigi interjú alanyaim közül Ákost ismerem a leghosszabb ideje. Nem csak egy általános iskolába, hanem még egy gimnáziumba is jártunk. Mindig is tudtam róla, hogy hatalmas filmrajongó, amit később akaratlanul is átragasztott rám. Jelenleg a Répcelaki művelődési ház megbízott vezetőjeként dolgozó Ákos a sárvári Tinódiban tanult, majd az ELTE-SEK-en elvégezte levelezőn az informatikus könyvtáros szakot. Élete szerves részét képezik a különböző filmek, amik ahogy a továbbiakban is láthatjuk később elképesztő elismerést is hoztak a répcelaki fiatalnak.

Kezdjük egy komolyabb kérdéssel. Mit jelent számodra a film?

Ez egy nagyon filozofikus kérdés, ami több rétegből áll össze, mert egyrészről a film történetmesélés, és minden, ami művészeten alapul, az szerintem személyes dolog, amit egy vagy több ember csinál. A filmben én azt imádom és pontosan ezért kacsintgatok a filmkészítés felé, mert egy olyan művészet, ami rengeteg művészeti ágat csoportosít, és így együtt egy egésszé forrják ki magukat. Én például azért járok sokat moziba, mert ez számomra egy közösségi élmény is egyben. Ennek pedig az a csodája, hogy mindentől függetlenül együtt élünk át több emberrel egy azonos történetet. Ez a közösségi élmény szerintem bizonyos szinten jobbá teszik a világot.

Azt már majdnem 10 éve tudom rólad, hogy érdekelnek a filmek. Mennyi ideje érdeklődsz pontosan a mozgóképek világa iránt?

Kimerem jelenteni, hogy 5 éves korom óta, mivel akkor voltam először moziban. A Jurassic Park 2. – Az elveszett világra vittek el, ami nagyon nagy hatással volt rám. Az pedig szerencsés volt, hogy egy Steven Spielberg alkotást láttam először, mert azóta ő az egyik kedvenc rendezőm. Nyilvánvalóan az embert gyerekkorában érik a legnagyobb impulzusok. Ezt még anno a régi Savaria Moziban láttam, emlékszem, hogy akkor még a bal és a jobb oldali lépcsőn is lehetett közlekedni. Azóta is sűrűn látogatom a mozit és még mindig el tud varázsolni. 

Mennyi filmet nézel körülbelül egy évben összesen és ezek közül mennyit látsz moziban?

A naplózással bajba vagyok, mert elég gyakran elfelejtem beírni a filmeket. Mindig csak halogatom, hogy beírom azokat, amiket már korábban láttam. Volt idő, amikor 470 filmet láttam egy évben. Az idei évem már most rossz statisztikailag, mert év végére maximum olyan 250 alkotásnál fogok tartani. A mozizásaimat viszont szépen vezetem, és mindegyik jegyemet elteszem, így egy tárgyi emlék is megmarad a látottakon kívül. Még a 2001-es Jurassic Park 3-ra és A majmok bolygójára szóló Cinema City Sopronban vásárolt  jegyeim is megvannak. Viszont elég sok kimaradt, de azokat újra gyártottam. De hogy a mozizásra is válaszoljak évente olyan 60-70-szer látogatok el az ország egyes filmszínházaiba. Ami még érdekes lehet, hogy talán idén léptem át az 500-adik alkalmat.

De volt olyan is, hogy Pesten néztél meg egyszerre több filmet is ugye?

Igen, vannak a Corvin Moziéjszakák, amiket bárkinek szívesen ajánlok, mert olyan, mint egy filmes fesztivál. Ez lényegében egy buli, ami mozizásba van oltva, és ebben értelemszerűen az a szórakozás, hogy különböző filmeket nézel meg. Egy alkalom során akár 5 alkotást is láthatnak az érdeklődők, amiket délután hattól, reggel hatig vetítenek. Az ebben az érdekes, hogy amint vége a filmnek futsz a következő terembe hogy beférj, mert közel sem biztos az, hogy megtudod nézni a kiválasztott alkotást. 

Egyre gyakrabban merül fel, hogy a Netflixhez és társai tönkreteszik a mozit. Szerinted milyen hatással lehet hosszútávon ezek a szolgáltatók a mozira?

Szerintem nagyon bele fognak avatkozni a mozizásba. Ezt valaki nagyon jól kitalálta annak idején. Most már a Netflix már majdnem minden ember otthonában megtalálható. Mára már annyira húzónév lett ebben az iparágban, hogy olyant tartalmat gyárt a saját műsortárába, ami felveszi a versenyt a nagy forgalmazók filmjeivel. Az embereknek nem kell kimozdulniuk az otthonukból és ez sokkal könnyebb, mint elmenni a moziba. Plusz az is hozzájárul ehhez, hogy sokan nem tudnak viselkedni, és erre inkább azt mondja az ember, hogy inkább megvárják, míg felkerül az adott film Netflixre, hogy nyugodtan megnézhesse. Az egyre szaporodó streaming szolgáltatók miatt pedig a mozik egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. 

Mit gondolsz a DVD-ről és Blu-ray-ről? Szerinted szükség van egyáltalán ezekre?

Nagyon! Fontosnak tartom, hogy a mai napig megjelenjenek fizikai adathordozón is az egyes alkotások. Így az ember bármikor megtudja nézni a filmjeit, mert bármikor leveheti őket a polcról, és ennél nagyobb kincs nincs. Az a legnagyobb baj, hogy az adott hazai forgalmazónak viszont nem biztos, hogy megéri forgalmazni DVD-n a legújabb filmeket. A Disney alkotásai közül például semmin se jelenik már meg, mert olyan számokat várnak, amiket lehet nem tud a forgalmazó teljesíteni. A Bosszúállók: Végtelen háború még megjelent lemezen, de a negyedik rész, a Végjáték már sose fog. 


Térjünk rá a svédelt videókra! Viszont mielőtt a sikereidről kérdezek elmondanád, hogy pontosan mi is a svédelés? 

2008-ban megjelent a Tekerd vissza, haver! című film, ami két srácról szól, akik egy videótékában dolgoznak. Az egyikük egy azonban egy baleset miatt mágneseződik, majd besétál a tékába és emiatt letörlődik az összes videokazetta tartalma. Ezért úgy döntenek, hogy újra forgatják a filmeket és azt adják ki a kölcsönzőknek. Az az érdekes, hogy maga a svédelés és a szubkultúra, amit elindított sokkal népszerűbb lett, mint maga a film. Én úgy definiálom, hogy házilag, direkt gagyin forgatják újra az adott művet, legyen az egy film, vagy akár egy előzetes.

Minek a hatására kezdtél bele a svédelt előzetesek készítésébe?

Annak idején láttam a Dumb Drum csapatot, akik a Tűzgyűrű előzetesét készítették így el. Önmagában fantasztikus volt amit csináltak, viszont a hírük eljutott a film rendezőjéig, Guillermo del Toroig, aki meghívta őket a premierre. A Legendary Pictures pedig felkérte a srácokat, hogy csináljanak egy svédelt reklámot a film Blu-ray lemezére. Ez többek között arra is jó, hogy az ember gyakorolja a filmkészítést, de közben eljuthat az általa kedvelt film rendezőjéig és erre később akár alapozhat is. Én például ezzel ki is tudom fejezni azt, hogy mennyire rajongok a filmek világáért. Lehet, hogy az előzetesben van egy 2 mp-es snitt, amivel több órát is dolgoztunk, de csak így lesz teljes a kész videó. És ennek ez a bája. 

Guardians of the Galaxy - Official Sweded Trailer #2

Our second Guardians of the Galaxy sweded trailer. We hope you like it. Directed and created by Ákos Varga Starring: Dávid Kiss (Star-Lord, Ronan), Dávid Pun...

Mennyi idő míg elkészültök egy ilyen videóval?
 
Az előkészítés sokáig eltart, ami már azzal elkezdődik, hogy feldarabolom az előzeteseket snittekre. Egy történetmesélős trailer olyan 250 snittből áll. Ezeket végig elemzem, hogy hol kell forgatni, kinti helyszín, vagy házibarkáccsal oldom-e meg. Aztán megnézem, hogy melyik jelenethez milyen jelmez kell, amit persze el is kell készíteni. De megnézem azt is, hogy mennyi ember kell egy adott részlethez. Ezek a legzöldebb forgatások, mert kartonból vagy papírból készülnek a jelmezek. Maga a tényleges forgatás általában 1-2 hét, az előkészület viszont akár 3 hétig is eltarthatnak. Nem ritka, hogy napi 8-10 órát forgattunk, de ezeket ugye is össze kell szervezni, hogy akikkel forgatok ráérjenek az adott időben. Az utómunka az már nekem áldás, mert itt a kis darabkákat kell csak összeillesztem. Én azt mondom, hogy az egész kábé 1-1,5 hónap.

Akkor bőven van feladat egy-egy ilyen videóval. Milyen videókat készítettetek el eddig?

A hobbit: Smaug pusztaságát, az X-Men: Az eljövendő múlt napjainak teaser trailerét, a Galaxis őrzői teaserét és mivel sikeres volt a történetmesélős előzetesét, a Star Wars VII: Az ébredő Erőt, amihez mindent még a zenét is én svédeltem, végül pedig a Thor: Ragnarököt. Utóbbinál határoztam el, hogy ez is lesz az utolsó, mert nincs rá időm és energiám már. A saját dolgaimmal is akartam foglalkozni, mert van egy rövidfilm ötletem. Viszont ha lesz egy nagyon jó előzetes, ami nagyon megtetszik, akkor mindenképp csinálunk még egyet.

Milyen visszajelzéseket kaptál a videókra?

A lehető legjobbakat. Nagy vágyam volt, hogy eljuttassam a Hobbit előzetest eljuttassam a film rendezőjéhez, Peter Jacksonhoz. Ezért a Twitteren keresztül elküldtem a lányának, aki azt válaszolta, hogy az egész család imádta, és többször is megnéztek. A Galaxis őrzőinél Chris Pratt osztotta meg először a videónkat, de például James Gunn is kitette az egyik képet az Instagramjára, amit a filmben Gamorát alakító Zoe Saldana is lájkolt. Az összes videó közül a Ragnarökre vagyok a legbüszkébb, mert a filmet rendező Taikai Waititi munkásságát is nagyon szeretem. Poénból neki is elküldtem, másnap pedig azt láttam, hogy a saját Twitterén megosztotta. Az, hogy egy kedves szöveget írt a munkánkhoz és több oldalon is tovább terjedt, az hatalmas élmény volt. Ezen a videón egyébként már több, mint 2 millió megtekintés van. 

Thor: Ragnarok - SWEDED trailer (Side by Side Comparison)

Created by Ákos Varga Cast and crew: Dávid Pungor, Dávid Kiss, Dóra Szakács, Varga Ákos Hungary 2017

Ha kicsit helyi vizekre evezünk, akkor meg kell említeni a laki művelődési ház kertmoziját. Mesélnél erről?

Az idei lesz a második éve a Kertmozinak, amit ahogy említetted is a művház egyik programja. Régi vágyunk, hogy Répcelakon legyen egy kiülős mozizás, tavaly pedig úgy gondoltuk, hogy megvalósítjuk az ötletet. Bátran kijelenthetem, hogy nagy sikereket értünk el. Mivel nyáron sok főtéri eseményünk volt, szerettük volna, ha lenne valami frissítés. Itt pedig találkozott a munkám egy szerelem projekttemmel. Idén ez tovább folytatódik, mivel a koronavírus miatt több zenés-táncos rendezvényünket is le kellett mondanunk, ezért kétszer annyi vetítés lesz. Magamon is érzem, hogy idén sehol sem volt semmi jelentős rendezvény, és az emberek ki vannak éhezve a programokra. Bízok abban, hogy sokan lesznek a filmeken, ugyanis minden korosztályt igyekszünk megcélozni és a legtöbb műfajból merítünk. 

Viszont emellett podcastekben is részt veszel. Mik ezek pontosan és hogyan definiálnád a podcastet?

Mindig azt mondom, hogy ez egy online rádió, így jobban megértik az emberek. Viszont igazából ez egy online beszélgetős műsorok, amik hangfájlként találhatók meg az interneten. Mindig is nagy podcast fogyasztó voltam, szinte mindenhez hallgattam valamit. Nagyon jó ez a műfaj, és szinte nincs témakör, amiben ne lenne valamilyen podcast. Pontosan ezért mindenkinek nagyon ajánlom. Az elején ódzkodtam tőle, és még a mai napig tartom, hogy ez nekem nem áll jól, de nagyon szeretem csinálni. Talán a legelső podcastet veled vettem fel, amikor az Acélemberről beszélgettünk. Később jött a Dupla KV, ami egy közéleti műsor volt, majd egy általam nagyon kedvelt filmes podcast csapat, a Tune Up-os srácok bevettek maguk közé. Velük nyomom 2016 óta. Ezt négyen csináljuk, főleg filmekről, premierfilmekről beszélgetünk, de vannak tematikus adásaink. A karantén alatt a fő projekt volt, hogy felolvastuk A szürke 50 árnyalatát. Szintén a karantén alatt igyekeztünk átvinni az internetre a művelődési ház programjait az internetre. A PopCoolTúra eddig két epizódot ért meg, amiben Madarász Isti, filmrendezővel és Papp Ádám, költővel beszélgettünk. 

A Tune Up ötven árnyalata: 1. fejezet

A karantén nincs jó hatással ránk... Résztvevők: Ákos, András SOUNDCLOUD https://soundcloud.com/radiotuneup SPOTIFY https://open.spotify.com/show/6g69TlNlr7j...

Ennyi dolog mellett mik a jövőbeli terveid?

Nagyon szeretnék már visszajutni moziba, mint sokan mások. Vannak távlati terveim, de örülök ha a közeli tervek megvalósulnak. Örülök ha ezen az átmeneti állapoton túljutok és elkezdhetek foglalkozni a filmemmel, de jelenleg egy jó időszakot élek meg. Már 6 éve dolgozok a művházban és az a legjobb elmondhatom, hogy szeretem a munkámat. Próbálom megtanulni beosztani az időmet, hogy több jusson olyan dolgokra, mint a vágás, az írás és a rendezés. De elkezdtem például zongorázni is. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.