A politizáló Országos Bírói Tanácsba nem küld bírót a magyar bírói kar

Farkas Bazsi
2018. október 11. csütörtök, 13:16
Az Országos Bírói Tanács megmaradt tagjait felszólították a lemondásra.

Kedden választottak volna póttagokat a bírók az Országos Bírói Tanácsba, a választás azonban eredménytelenségbe fulladt, mivel nem volt jelölt, akit választhattak volna. Jelöltlista ugyan készült, de a listán szereplők közül senki sem vállalta a jelöltséget, aki pedig vállalta volna, az nem kerülhetett fel a listára. Így patthelyzet alakult ki. 

 

A bírák ma egy közleményt adtak ki, ezt mutatom is: 

 

Ítélőtáblai és törvényszéki elnöki értekezlet résztvevőinek nyilatkozata

 

A magyar bírói kar a 2018. október 9-én megtartott küldöttértekezleten kinyilvánította, hogy az Országos Bírói Tanács jelenlegi tagjainak tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja. A bíróságot átpolitizáló, értelmetlen és káros konfliktusokat gerjesztő, gyakran egyéni érdekektől vezérelt működése miatt az Országos Bírói Tanácstól a bírói kar tegnap a további támogatást megvonta és bizalmatlanságát fejezte ki azzal, hogy úgy döntött

 

- nem hajlandó sem tagként, sem póttagként a jelenlegi Országos Bírói Tanácsban szerepet vállalni, valamint

- nem küld, nem választ egyetlen további tagot és póttagot sem a jelenlegi Országos Bírói Tanácsba.

 

Csatlakozva a bírói kar döntéséhez, felszólítjuk a Magyarország Alaptörvényének szellemétől visszafordíthatatlanul eltávolodott Országos Bírói Tanács megmaradt tagjait, hogy lemondásukkal nyissák meg az utat a modern bíróság kiteljesedése előtt annak érdekében, hogy a hazai ítélkezés továbbra is nyugodt körülmények között, pártatlanul, függetlenül és eredményesen álljon a közjó szolgálatában.

 

Budapest, 2018. október 10

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás