A polgármester elvette, a szombathelyi közgyűlés tegnap visszaadta Molnár Miklósnak a költségvetésalkotás jogát

Farkas Bazsi 2019-03-14 15:58:00
És, hogy mi minden történt még, az a közgyűlési összefoglalónkból kiderül.

Ember legyen a talpán, aki elejétől a végéig végigülte az eddigi közgyűléseket. Mivel a feladat emberpróbáló volt, így most megpróbáljuk röviden összefoglalni mi is történt az elmúlt két hétben.

Feburár 28-re hívott össze közgyűlést Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. A legfőbb feladat a költségvetés meglakotása volt, ugye ez akkor csúszott el, amikor január 8-án Molnár Miklós (Pro Savaria) a területért addig felelős alpolgármester megszavazta az ellenzéki javaslat napirendre vételét, a Fidesz pedig már másnap árulót kiabált Molnárra, Puskás pedig végül addig ment, hogy az alpolgármester jogköreit visszavonta, a fizetését lecsökkentette, még a titkárnőjét is áthelyezte

Molnár helyett Puskás készítette költésgvetési javaslatot, ezt február 28-án napirendnek be is terjesztette a polgármester. A közben Molnárral többségbe került ellenzék azonban szépen átszabta a nap menetét, és végül 30 napirendi pontra bővítette azt. A Fidesz frakció látva, hogy itt az ő akaratuk aztán érvényesülni nem fog időhúzásba kezdtek. Végül 11 napirendi pontot tárgyaltak, a 13. lett volna a költségvetés. 

Időt nyertek, mást nagyon nem. Március 13-ra vagyis tegnapra hívta össze ismét a polgármester a közgyűlést, és mivel volt 4 olyan testületi döntés, amivel ő nem értett egyet, ezeket újratárgyalásra visszaküldte, eredetileg ezt március 14-én tárgyalták volna. Az Éljen Szombathely frakció azonban nem akarta húzni az időt, ezeket is napirendre vetette tegnap.

Amit újra kellett tárgyalni:

  • A Szombathelyi Médiacentrum helyzete, Lovass Tibort leváltották a centrum éléről, de ki nem rúgták. Ő továbbra is a Centrum gondozásában működő Szombathelyi Tévéért fog felelni. Halmágyi Miklós lett az ügyvezető, az ő feladata lesz többek között az újraélesztett városi hetilap, a Savaria Fórum főszerkesztése is.
  • Újraosztották a bizottsági helyeket a Közbeszerzési Bíráló bizottságban.
  • A polgármester kihagyásával is informálódhatnak a hivatalnokoktól a választott képviselők.
  • Minden hónap utolsó csütörtökén közgyűlést kell összehívnia a polgármesternek. Kivéve június, július, augusztus, december.

Tegnap tehát ezeket ismét elfogadta a testület. De a legizgalmasabb a költségvetés tárgyalása volt. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető azzal kezdte, hogy a költségvetés tervezetének elkészítésében csakis a kormánypárt képviselők vettek részt. Amikor pedig a Gazdasági Bizottság tárgyalta volna azt, akkor a polgármester meg sem jelent azon az egyeztetésen. 


A fideszes bizottsági elnökök mind amellett szólaltak fel, hogy ez a költségvetés az egyik legjobb, amit az elmúlt 5 évben alkotott a városvezetés. Hozzá sem kell nyúlni. Később azonban mégis csak hozzá akartak nyúlni ők maguk is, amikor az ellenzéki képviselők azt sorolták, hogy melyik utcák felújításának költségeit rakatnák bele a költségvetésbe. A “buszra” több fideszes képviselő is fel akart ülni, megváltoztatva ezzel az eredeti kiadás, bevétel oldalt. 

A költségvetés alkotását végül Molnár Miklós vette a kezébe. Gyorsan sorolta, hogy hol kellene elvenni, hol hozzátenni a számokhoz, és nyugtatott is mindenkit, hogy bőven lesz fedezet az útfelújításokra. 

Az ellenzék a polgármester által beterjesztett költségvetés tervezetet nem fogadta el. Helyette azt szavazta meg, hogy

  • 500 millió forinttal toldják meg az utak és járdák felújításának alapját,
  • a költségvetést Molnár Miklós számai alapján kell újra összeállítani,
  • március 28-ig ezt tárgyalnia kell a testületnek. 


Az Éljen Szombathely! frakció a jobbikos Balassa Péterrel és magával Molnárral  adta tehát vissza a korábban elvett jogkört. 


 

Szólj hozzá!

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.

LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat.