Fotó: Vágvölgyi Bálint

A polgármester elvette, a szombathelyi közgyűlés tegnap visszaadta Molnár Miklósnak a költségvetésalkotás jogát

Farkas Bazsi
2019. március 14. csütörtök, 15:58
És, hogy mi minden történt még, az a közgyűlési összefoglalónkból kiderül.

Ember legyen a talpán, aki elejétől a végéig végigülte az eddigi közgyűléseket. Mivel a feladat emberpróbáló volt, így most megpróbáljuk röviden összefoglalni mi is történt az elmúlt két hétben.

 

Feburár 28-re hívott össze közgyűlést Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester. A legfőbb feladat a költségvetés meglakotása volt, ugye ez akkor csúszott el, amikor január 8-án Molnár Miklós (Pro Savaria) a területért addig felelős alpolgármester megszavazta az ellenzéki javaslat napirendre vételét, a Fidesz pedig már másnap árulót kiabált Molnárra, Puskás pedig végül addig ment, hogy az alpolgármester jogköreit visszavonta, a fizetését lecsökkentette, még a titkárnőjét is áthelyezte

 

Molnár helyett Puskás készítette költésgvetési javaslatot, ezt február 28-án napirendnek be is terjesztette a polgármester. A közben Molnárral többségbe került ellenzék azonban szépen átszabta a nap menetét, és végül 30 napirendi pontra bővítette azt. A Fidesz frakció látva, hogy itt az ő akaratuk aztán érvényesülni nem fog időhúzásba kezdtek. Végül 11 napirendi pontot tárgyaltak, a 13. lett volna a költségvetés. 

 

Időt nyertek, mást nagyon nem. Március 13-ra vagyis tegnapra hívta össze ismét a polgármester a közgyűlést, és mivel volt 4 olyan testületi döntés, amivel ő nem értett egyet, ezeket újratárgyalásra visszaküldte, eredetileg ezt március 14-én tárgyalták volna. Az Éljen Szombathely frakció azonban nem akarta húzni az időt, ezeket is napirendre vetette tegnap.

 

Amit újra kellett tárgyalni:

 

  • A Szombathelyi Médiacentrum helyzete, Lovass Tibort leváltották a centrum éléről, de ki nem rúgták. Ő továbbra is a Centrum gondozásában működő Szombathelyi Tévéért fog felelni. Halmágyi Miklós lett az ügyvezető, az ő feladata lesz többek között az újraélesztett városi hetilap, a Savaria Fórum főszerkesztése is.
  • Újraosztották a bizottsági helyeket a Közbeszerzési Bíráló bizottságban.
  • A polgármester kihagyásával is informálódhatnak a hivatalnokoktól a választott képviselők.
  • Minden hónap utolsó csütörtökén közgyűlést kell összehívnia a polgármesternek. Kivéve június, július, augusztus, december.

 

Tegnap tehát ezeket ismét elfogadta a testület. De a legizgalmasabb a költségvetés tárgyalása volt. Nemény András (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) frakcióvezető azzal kezdte, hogy a költségvetés tervezetének elkészítésében csakis a kormánypárt képviselők vettek részt. Amikor pedig a Gazdasági Bizottság tárgyalta volna azt, akkor a polgármester meg sem jelent azon az egyeztetésen. 

 


A fideszes bizottsági elnökök mind amellett szólaltak fel, hogy ez a költségvetés az egyik legjobb, amit az elmúlt 5 évben alkotott a városvezetés. Hozzá sem kell nyúlni. Később azonban mégis csak hozzá akartak nyúlni ők maguk is, amikor az ellenzéki képviselők azt sorolták, hogy melyik utcák felújításának költségeit rakatnák bele a költségvetésbe. A “buszra” több fideszes képviselő is fel akart ülni, megváltoztatva ezzel az eredeti kiadás, bevétel oldalt. 

 

A költségvetés alkotását végül Molnár Miklós vette a kezébe. Gyorsan sorolta, hogy hol kellene elvenni, hol hozzátenni a számokhoz, és nyugtatott is mindenkit, hogy bőven lesz fedezet az útfelújításokra. 

 

Az ellenzék a polgármester által beterjesztett költségvetés tervezetet nem fogadta el. Helyette azt szavazta meg, hogy

 

  • 500 millió forinttal toldják meg az utak és járdák felújításának alapját,
  • a költségvetést Molnár Miklós számai alapján kell újra összeállítani,
  • március 28-ig ezt tárgyalnia kell a testületnek. 

 


Az Éljen Szombathely! frakció a jobbikos Balassa Péterrel és magával Molnárral  adta tehát vissza a korábban elvett jogkört. 

 

 


 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás