A PDSZ a tanárok beoltását és digitális munkarendet követel a kormánytól

Fehér Buda 2021-01-04 06:42:31
Az Oktatási Világszervezet és az UNESCO szerint is a pedagógusoknak az oltás megszervezésekor magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tanárok minél gyorsabb beoltását és a digitális munkarend bevezetését követeli a kormánytól egy nyílt levélben, amelyet a továbbiakban változtatás nélkül közlünk.

Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Kásler Miklós Miniszter Úr!
Tisztelt Palkovics László Miniszter Úr!
Tisztelt Maruzsa Zoltán Államtitkár Úr!

Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! Mind az Oktatási Világszervezet mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

Arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg,fokozni! A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe - a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja. Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára “biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai
hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel.

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát. Nem azt követeljük, hogy a pedagógusok több vagy jobb védelmet kapjanak, mint más dolgozók. Azért emeljük fel szavunkat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak. Ahol emiatt többek esnek ki munkából és szorulnak táppénzre. A felfedezett fertőzésekre pedig gyakran csak napok elteltével történik hivatalos intézkedés. A karanténban tartózkodó hozzátartozóval egy háztartásban élők több esetben szabadon mozoghatnak, a gyerekek mehetnek iskolába, óvodába.

Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme!

Az oltóközpontokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírek miatt, kérjük, válaszoljanak arra a kérdésre, honnan jut az egykori ÁNTSZ intézetéből kiszervezett Nemzetközi Oltóközpontot működtető kft. oltóanyaghoz. Meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni, hogy ez a kft. az állam által vásárolt oltóanyagokat értékesítené? Az átláthatóság és a nyilvánosság nem csak szakszervezetünknek érték, hanem a
közvélemény számára is fontos a tisztánlátás.

Tisztelettel:

a PDSZ Országos Választmánya nevében
Komjáthy Anna
OV elnök helyettes

Szólj hozzá!

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.