A NASA-nak sikerült a nagy találkozás a Bennu aszteroidával

Fehér Buda 2020-10-21 14:56:18
A naprendszerünk keletkezését vizsgálják az amerikai űrkutatók.

Több mint 300 millió kilométernyire jutott a Földtől egy űrhajó, amit még a NASA indított az újtára. Az Osiris-Rex névre keresztelt eszköznek az volt a feladata, hogy találkozzon a Bennu nevű aszteroidával, majd mintákat gyűjtsön az égitest felszínéről. Az Osirix-Rexnek sikerült a mutatvány, néhány másodpercre az eszköz robotkarja elérte az aszteroida felszínét, írja a Metro.

A NASA egyik állomásán kitörő örömmel fogadták az űrkutatók azt az üzenetet, amit az űrhajó küldött vissza a Földre. Azt viszont egy ideig még nem tudni, hogy az Osiris-Rexnek sikerült is mintát vennie, vagy üres kézzel indul vissza a Föld felé. A kutatók azt mondják, egy hétig is eltarthat, mire visszaérnek az adatok arról, hogy sikeres volt-e a mintavétel. Ha igen, akkor az eszköz legalább 60 grammot markolt fel az aszteroidából, ezzel indul majd meg az Egyesült Államok felé.

Az Osiris-Rex előtt még nagy út áll, ha sikeres volt a manőver, akkor 2023-ra érhet vissza a Földre. A NASA kutatói azt mondják, hogy habár már 2016-ban fellőtték az űrhajót, az egész mintavétel csak néhány másodpercig tartott. Az Osiris-Rex a napokban közelítette meg a Bennut, majd órákon keresztül körözött az aszteroida körül, hogy elég közel kerülhessen a felszínhez. Amikor végül elég közel került, az eszköz kinyújtotta a 3,4 méteres robotkarját, majd magasnyomású nitrogént fújt az űrszikla felszínére. Az így felkavart port és kisebb törmelékeket pedig a következő pillanatban felszippantotta az eszköz.

Az Osiris-Rex olyan messzire jutott a NASA-tól, hogy mire visszaért az üzenet a sikeres manőverről, 18 és fél perc telt el. A sikeres mintavétel esetén az amerikai űrkutatóknak lehetősége nyílik arra, hogy tanulmányozzák a Bennu szénben gazdag összetételét, így  többet tudhatnak majd meg a naprendszerünk keletkezéséről is. 

A manőverrel az Egyesült Államok a világon másodikként érintett meg egy aszteroidát. A japán űrkutatóknak már korábban sikerült a mintavétel, az ő gépük decemberben, Ausztráliában ér majd földet. A japán űrhajó viszont csak néhány grammot gyűjtött be, az amerikaiak azt mondják, a legjobb estben akár 2 kilónyi sziklatörmeléket is felmarkolhattak. Az Osiris-Rex legkorábban tehát 2023-ban térhet haza, ha minden jól megy, Utah állam sivatagába ejtőernyőzhet majd vissza.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.