A legdurvább sugárzáshoz köthető halálesetet nem a csernobili atomkatasztrófa hagyta ránk

Fehér Buda 2019-07-17 15:02:00
De még csak nem is az oroszok.

Az elmúlt időszakban rengeteget hallunk arról, hogy milyen borzalmas körülmények között haltak meg néhányan, akik a csernobili atomkatasztrófa mentésén dolgoztak. Ebben nagy szerepe van az HBO sikersorozatának, a legdurvább sugárzáshoz köthető haláleset azonban nem Csernobilban, hanem Japánban történt, a Tokaimura nukleáris erőműben.

Az erőműben még 1999 augusztusában történt egy baleset, amikor egy Hisashi Ouchi nevű munkás két társával fel akart tölteni egy ülepítő tartályt. A munkások azonban túl sok folyadékot töltöttek a tartályba, ennek következtében véletlenül elindítottak egy nukleáris láncreakciót, ami hatalmas sugárzást bocsájtott ki magából.

A munkások a következő pillanatban egy kék villanást láttak, majd megszólaltak a riasztók. Hishashi volt a legközelebb a tartályhoz, ő töltötte bele a folyadékot. Az egyik munkatársa néhány lépésre volt tőle, egy emelvényen, míg a harmadik kollégája több méterről figyelte az eseményeket. Hishashi hirtelen 17 sievertnyi sugárzásnak lett kitéve, a közelben álló munkatársa pedig tíznek. A tudósok szerint már 8 is elég lenne ahhoz, hogy egy ember halálát okozzák, és normális körülmények között az erőmű munkásai egy év alatt 50 miliseviertnyi sugárzásnak lennének kitéve, Japánban ez a megengedett maximum.

A villanás után Hishashi hirtelen fájdalmat érzett, majd rosszul lett, megszédült és elhányta magát. A következő pillanatban ájultan esett össze. Habár robbanás nem történt, a láncreakció még további 20 órán keresztül bocsájtott ki magából radioaktív sugárzást. 

Hishashit ezután azonnal kórházba szállították, ott pedig kiderült, hogy a hatalmas sugárzás következtében

szó szerint szétestek a férfi kromoszómái, a vérében található fehérvérsejtek pedig szinte teljesen eltűntek. A teste nagy része megégett, a belső szerveit sem kímélte a sugárzás.

Hishashi szenvedései itt még nem értek véget, a kórházban erőnek erejével tartották életben a férfit, annak ellenére, hogy ő könyörgött, hogy hagyják meghalni. A férfi állapota a kórházba kerülése után folyamatosan romlott, a bőre teljesen lemállott a húsáról, folyamatos bőrátültetésen kellett átmennie, hogy ne vérezzen ki a testén keresztül. 

A baleset utáni 59. napon Hishashi szíve leállt, de az orvosok még ekkor sem hagyták meghalni, 49 percig dolgoztak azon, hogy felélesszék a férfit. Ez végül sikerült, Hishashit ezután a tokiói egyetem kórházába szállították. A férfi ekkor már nagyon rosszul volt, csak annyit bírt mondani, hogy nem bírja tovább, és kérlelte az orvosokat, hogy ne kezeljék kísérleti patkányként. De az orvosok még akkor sem hallgattak rá, tovább kezelték a férfit, ezzel pedig csak meghosszabbították a szenvedéseit. Hishashi végül 83 nappal a baleset után halt meg, amikor több belső szerve is feladta a küzdelmet, ekkor már a családja is azt kérte az orvosoktól, hogy hagyják békében meghalni.

Japánban úgy tartják, hogy Hishashi volt az az ember, aki a valaha mért legnagyobb radioaktív sugárzásnak volt kitéve, a szigetország tudósai szerint ekkora sugárzás csak az amerikaiak atombombájának a magjában volt érzékelhető. A hirsoshimai atomkatasztrófában elhunytak egy része hasonló szenvedésen ment keresztül, mint Hishashi, de még ők sem kaptak akkora adag sugárzást mint a japán férfi. 

A japánokat megrendítette az eset, Hishashi halála pedig arra késztette az erőművek vezetőit, hogy szigorítsanak az dolgozókat védő szabályokon. 

(Forrás: unbelievable-facts.com / Youtube)

 

Szólj hozzá!

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Kuznyecov: minden győri álma a feljutás

A második helyen álló győriek hátránya hét pont a listavezető Nyíregyháza mögött, utánuk azonban nagyon szoros a mezőny.