A havasi cincér lett az év rovara

Farkas Bazsi
2019. január 4. péntek, 06:45
Ami egyébként nem is a havasokban él.

Interneten hirdetett szavazást a Magyar Rovartani Társaság, ahol a végső győztes havasi cincér mellett, a magyar talsza (egy szöcske féle) és a kis Apolló-lepke versengett egymással. Markáns különbség született, úgy látszik a cincéreket valamiért még mindig nagyon szeretjük.

 

A havasi cincér egyébként a megtévesztés mestere, ugyanis nevével ellentétben nem is a havasokban él. A havasi cincér dombságok és középhegységek öreg lomberdeiben található meg. Közép-Európában bükkön él, délen kőrisen, dión és gyertyánon is - írja a Wikipédia.

 

Fotó: Rahmé Nikola/rovartani.hu

 

A nőstény elhalt, de napsütötte bükktörzsek meglazult kérge alá rakja petéit. A lárvák több év múlva néhány centiméter mélyen a törzs felszíne alatt bábozódnak be. Az imágók júniustól szeptemberig láthatók bükkfarakásokon, elhalt bükkfákon. A hímek a nappali forróságban különösen aktívak, és hevesen védelmezik a területüket. Ilyenkor repülnek is. A nőstények kevésbé mozgékonyak.

 

Az imágók zavarás esetén (pl. megfogásukkor) cirpelő hangot adnak ki úgy, hogy az előtor és a középtor egymást átfedő recézett felületeit összedörzsölik.

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás