A balogunyomi polgármester azzal nyugtatott, hogy Hende Csaba vis maior keretből menti meg a meg nem épült polgármesteri hivatalt

ugytudjuk.hu 2019-08-28 06:37:00
Ezt állítólag maga Hende ígérte neki. Így van vagy sem, csupasz falak állnak Balogunyomban az új polgármesteri hivatal helyén. Immár a rendőrség is keresi a felelősöket.

Korábban az Átlátszóval közösen írtunk róla, hogy tavaly indították azt az építkezést, amivel a vas megyei Balogunyom végre új polgármesteri hivatalt és közösségi házat kapott volna. Összesen bruttó 125 millió 678 ezer 669 forintért épült volna meg az intézmény, az építkezés költségeihez a kormány is hozzájárult.


A közbeszerzést a Vasi Energetikai Kft. nyerte el. Annak ellenére, hogy a fotókon széles mosollyal alapkövet letevő cégtulajdonos, Képíró Zsolt akkor már el volt tiltva a cégvezetéstől. A balogunyomi munka áprilisban állt le, a számlákból és teljesítési igazolásokból pedig az derül ki, hogy az épületet 20%-os készültségűnek nyilvánították, a kifizetést is ehhez képest rendezte az önkormányzat: 46 millió 531 ezer 507 forintot utaltak. 
Tavaly április óta azonban semmi nem történt.


A lakóknak elsőként tavaly augusztusban tűnt fel, hogy valami nem stimmel az építkezéssel. Az egyik helyi informátorunk arról mesélt, hogy egy közmeghallgatáson jött elő az építkezés témája, és kérdezték a helyiek, hogy miért nem történik hetek, hónapok óta semmi a csupasz falakkal a nyílászárókat váró épülettel. Akkor az hangzott el, hogy beteg az építésvezető, ez a gond.


Szeptemberben a testületi ülésen már a jegyzőkönyvvezető hívta fel a figyelmét arra a képviselőknek, hogy a Belügyminisztériumtól kapott támogatás, vagyis a 65 millió forint pénzügyi teljesítési határideje 2018. december 31. Az akkori állapotok szerint tehát mindössze három és fél hónap maradt az épület befejezésére. De továbbra sem történt semmi.


November 6-ra hívtak össze újabb testületi ülést a faluban. Ennek jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Márfi Ernőné Kiss Anita polgármester ekkor már arra panaszkodott, hogy nem éri el a kivitelezőt. Megnyugtatásképpen azonban azt is hozzátette, hogy beszélt a térség fideszes országgyűlési képviselőjével Hende Csabával, aki azzal nyugtatott, hogy az építkezés befejezését a Belügyminisztérium vis maior keretéből mentik meg. 
Ezen az ülésen a műszaki ellenőr nem jelent meg, így a polgármester azt mondta, hogy a kérdéseket felé emailben tudják majd feltenni.

November 22-én aztán újabb testületi ülést hívtak össze. A rendkívüli ülésnek egyetlen témája volt, mégpedig a meghiúsult építkezés. Itt többek között az hangzott el, hogy a polgármester úgy írta alá a szerződést, hogy azt jogásszal meg sem vizsgáltatta. Hogy Horváth Tibor közbeszerzési szakember ellenőrizte a pályázó cégeket, de ő nem talált semmi rendkívülit a  Vasi Energetikai Kft.-vel kapcsolatban, így aztán győztesként kihírdethetőnek ítélete meg. Volt olyan képviselő aki azt mondta, hogy bár a polgármester folyamatosan hivatkozik Hende Csaba segítségére, a térség fideszes képviselője azonban szerinte semmit sem tudott a meghiúsult építkezésből akkor, amikor személyesen kereste fel.  
Végül Mohos Géza képviselő javaslatára úgy döntött a testület, hogy a polgármestert arra kötelezik, tegyen feljelentést az ügyben a  rendőrségen. Ehhez képest korábbi cikkünk megjelenése előtt a rendőrség még azt válaszolta megkeresésünkre, hogy az ügyben feljelentés nem történt, nyomozást ők nem folytatnak. 

Január 29-én került ismét szóba az ügy a testületi ülésen. A polgármester akkor ezt mondta a jegyzőkönyv szerint:
“A feljelentés a felderítés időszakában van, be lett adva ismeretlen tettes ellen a meghozott határozat alapján, valamint a felszámoló felé is be lett adva az igény.” 

A polgármestert egyébként korábban kerestük, akkor csak többszöri próbálkozásra, személyesen értük utol. Röviden annyit mondott, hogy nem kíván politikai csatározásokban részt venni. A rendőrségtől első cikkünk után kaptuk a tájékoztatást arról, hogy feljelentés történt, így megkezdték a nyomozást.
 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.