810 ezer forintot szakít a fideszes Sátory Károly egyesülete a szombathelyi március 15-i ünnepségen

Farkas Bazsi 2019-03-14 18:41:00
Amióta Sátory képviselő, 7 és fél millió forint közpénzt kapott támogatásként az egyesülete. Olyanért is pénzt tesznek el, amit korábban más ingyen csinált.

Szombathelyen két huszár hagyományőrző egyesület van. A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület. Ez utóbbinak az a Sátory Károly az elnöke, aki jelenleg városi képviselő, 2014-ben a Fidesz-KDNP színeiben nyert választást. 

Már korábban írtunk róla, hogy Sátory egyesületi elnökként annak ellenére vesz fel önkormányzati támogatást, hogy képviselőként bent ül a közgyűlésben. 

Ebben a ciklusban eddig 1 millió 300 ezer forint önkormányzati támogatást kapott az egyesülete, ami évre lebontva így néz ki:

2015. 195 ezer 800 forint
2016. 367 ezer forint 
2017. 377 ezer forint
2018. 373 ezer forint 

2019-es évi támogatást még nem tárgyalta az azt odaítélő Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság, amelynek egyébként Ágh Ernő az elnöke, aki Sátory frakció társa is egyben. 


A huszár hagyományőrzés amúgy úgy néz ki jó biznisz, legalábbis annak az egyesületnek, amelynek fideszes elnöke képviselő is. A holnapi március 15-i ünnepségen ugyanis 

810 ezer forintot kap Sátory egyesülete fellépti díjként.

Sátory Károly a közgyűlésben

Ez úgy néz ki, hogy a belvárosi lovas kíséretért 200 ezret, a Skanzenben megrendezett huszár napra 610 ezer forintot kap a Klapka György Egyesület.

Ez már csak azért is tűnik csillagászati összegnek, mert a másik huszár egyesület, a 11-es Huszár 2017-ben vonult utoljára a belvárosi ünnepségen, akkor pontosan 0, azaz nulla darab forintot kaptak.

A Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület a 2000-es évektől kezdődően volt részese a városi ünnepségeknek. Az egyesület többször is kapott a várostól támogatást, néhány százezer forintot. A városi ünnepségeken ennek fejében jelentek meg. De volt olyan év is, hogy támogatást sem kaptak, akkor lelkesedésből vállalták, hogy jelenlétükkel emelik a március 15-i ünnepség fényét. 


Ki nem találnák, hogy részvételük mikor kezdett szinte már terhessé válni a programon. De bizony, 2015-től kezdve. Ez volt ugyanis az az év, amikor Sátory már képviselőként és egyesületi elnökként vett részt az ünnepségen. Az utóbbi években aztán már annak ellenére sem hívták őket, hogy ők továbbra is ingyen vállalták volna a fellépést. 

Sátory 2014 őszén lett képviselő, ebben az évben, bár lehet, hogy jelen voltak a március 15-i ünnepségen, a közérdekű adatigénylésünkből az derül ki, hogy pénzt akkor, ezért biztosan nem kaptak. 2014-ben városi rendezvényen 400 ezer forintot kaptak, akkor a IV. Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatón szerepeltek ezért.


2015-ben aztán már a képviselő elnökölte huszárok a március 15-i ünnepségen is megjelentek. 200 ezerért vonultak, 500 ezerért a Skanzenben tartottak huszár napot. Az az évi Magyar Lovas Hadtörténeti Bemutatót sem hagyták ki, 630 ezer forintot kaptak az AGORÁ-tól. Ezeket ugyanis mind a városi fenntartású kulturális központ koordinálja. 

2016-ban a márciusi 200+500, Lovas Hadtörténeti 630 ezer mellé, még októberben is csúszott egy kicsit. Az október 23-i megemlékezésen (itt azért annyira nem tartjuk indokoltnak a huszárok jelenlétét) 99 ezer forintért léptek fel a lovasok. Bár igaz a városi megemlékezés ebben az esetben a Premontrei Gimnázium épületében szokott lenni, itt valószínű csak huszár ruhában jelentek meg a hagyományőrzők, nagyjából egy órára 99 ezerért. 

2017-ben márciusban 200 + 610 ezer, + a Lovas Hadtörténeti  650 ezer landolt Sátorynál.

2018-ban és 2019-ben a már szokásosnak mondható márciusi 200 + 610 ezer gazdagította a fideszes képviselő egyesületének kasszáját.

Igaz, nem Sátory az egyetlen, aki az egyesületben közel áll a város vezetéshez. A polgármesteri kabinetiroda sajtósa, Barki Andrea is az egyesület tagja.

Lóháton a sajtós (Fotó: szombathely.hu)


Számoljunk!

Valószínű a kedves olvasó belezavarodhatott a sok dátumba és számadatba, úgyhogy most összeszámoljuk mi, hogy mennyi, az önkormányzatra bízott, az adófizetők által összeadott közpénz is landolt annál az egyesületnél, amelynek elnöke Sátory Károly fideszes képviselő, nem mellesleg egy egyházi iskola igazgatója.


Amióta Sátory önkormányzati képviselő, összesen: 

7 millió 452 ezer 800 forint közpénzt kapott a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület.


A már korábban taglalt önkormányzati támogatást egyébként lótartásra számolják el. Sátory háza pont olyan szerencsés földrajzi elhelyezkedéssel bír, hogy kertjének hátsó kerítésre pont a lovainak otthont adó lovardához vezet. 


Hogy egyébként a Klapka György Egyesület mennyi polgárőr tevékenységet folytat, hányszor járőröznek lóháton, azt nem tudni. Az önkormányzati támogatás elszámolásához ugyanis járőrözési naplót nem csatoltak, a közterület-felügyeletnél pedig adatokat nem tárolnak arra vonatkozóan, hogy az egyesület hányszor tett bejelentést szabályszegés vagy illegális hulladéklerakó miatt. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.