35 éve volt a magyar foci egyik utolsó nagy sikere

Kovács Lilla 2020-05-22 19:49:00
1985. május 22-én a Videoton megverte a Real Madridot az UEFA-kupa döntőjében, de ez is csak az ezüstre volt elég.

Manapság már hihetetlennek hathat, hogy régebben nem csak a magyar válogatott, hanem a magyar klubfutball is mennyivel magasabb szinten állt. A '60-as években több csapat is szerepelt a Vásárvárosok Kupájának döntőjében (a Fradi meg is nyerte a Juventust legyőzve), vagy épp KEK-döntőben (ahol az MTK csapott össze a Sportinggal). A hetvenes években ez visszaesett, a '80-asban pedig inkább csak a válogatott magaslott ki – persze ezt sem úgy elképzelni mint napság, a Rába ETO-t például a Manchester United ejtette ki '85-ben az UEFA-kupa első körében.


Rába ETO-Manchester United | 2-2 | 1984. 10. 03 | MLSZ TV Archív

1984/85, UEFA Kupa, 1. forduló, visszavágó. Az első mérkőzésen 3-0-ra nyert a Manchester United, amely a tavasszal ismét Magyarországon lépett fel és a Video...



Abban az első körben, amin a Videoton is egyetlen góllal jutott tovább a csehszlovák Dukla Praha ellen, utána azonban megtáltosodott a csapat. A második fordulóban a Paris Saint-Germaint verték összesítésben 6-2-re, majd a Partizánon jutottak túl összesítésben 5-2-es győzelemmel. 

A negyeddöntőben aztán az a Machester United következett, ami korábban az ETO-t ejtette ki, itt összesítésben 1-1 lett, tizenegyesekkel azonban a fehérváriak mentek tovább. Az elődöntőben a Zeljeznicar jött. A jugoszláv csapatot először haza pályán verte a Vidi 3-1-re, de Szarajevóban a 88. percben 2-0-ás hátrányban voltak – ami az idegenbeli gólok miatt a Zeljeznicar továbbjutását jelentette. Ekkor jött azonban Csuhay József, aki védőként szerzett gólt, így jöhetett a döntő a spanyol csapat ellen. 


Videoton-Zseljeznicsar | 3-1 | 1985. 04. 10 | MLSZ TV Archív

1984/85, UEFA Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés. Ezúttal is tartalékos volt a Vidi, Májer nem tudta vállalni a játékot, helyén Gyenti kezdett és Csongrádi sem játs...



A Real Madrid gerincét akkoriban EB- és VB-ezüstérmes válogatott játékosok adták, ráadásul a Videoton ekkor kulcsjátékosok sérüléseivel bajlódott. Kovács Ferenc csapata így csak abban bízhatott, hogy a Real a sorozat alatt 5-ből 4 idegenbeli meccsét elbukta. 

Az első mérkőzést május 8-án játszották a Sóstói Stadionban, ám akkor a székesfehérváriak minden reménye elúszott, hiszen a spanyolok Michel, Santillana és Valdana góljaival 3-0-ás előnyből várhatták hazai pályán a döntő visszavágóját. 


Videoton-Real Madrid | 0-3 | 1985. 05. 08 | MLSZ TV Archív

1984/85, UEFA Kupa, döntő, 1. mérkőzés. Ezen a meccsen volt a legtartalékosabb a Videoton, amely túl nagy előny volt a világklasszisokkal felálló Real Madrid...



Május 22-én aztán jött a visszavágó, a legnagyobb kérdés pedig az volt, hogy az odavágón sérüléssel bajlódó játékosok pályára lépnek-e. Az edző végül a korábban is sikeres felállást választotta, és a  Disztl P. – Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh – Burcsa, Csongrádi, Vadász – Májer, Szabó, Novath féle csapat lépett pályára. 

Az első félidő leginkább Disztl Péter védései miatt volt látványos - nem véletlen, hogy a spanyol lapok világsztárként írtak róla a mérkőzés után. A  76. percben azonban nem tudta megfogni Santillana lövését, ám les miatt érvénytelen volt a gól. 

A 86. percben azonban Wittman elhúzott a jobb szélen, beadta a labdát és Sanchisról Májer elé pattant, aki belőtte a gólt, amivel a Vidi győztesként távozhatott Madridból – de az eredmény összesítésben így is csak az ezüstéremhez volt elég.

Real Madrid-Videoton | 0-1 | 1985. 05. 22 | MLSZ TV Archív

"1984/85, UEFA Kupa, döntő, visszavágó. ""A spanyoloké a kupa, de a fehérváriak győztek a Bernabéuban"" - summázta a finálét a Népsport, kiemelve, nagyon kev...



UEFA-kupa, döntő, visszavágó
Real Madrid – Videoton 0-1 (0-0)
Madrid, Bernabéu-stadion, 98 ezer néző v.: Ponnet (belga)
Real Madrid: Miguel Angel — Chendo, Sanchis. Stielike, Camacho — Gallego, San Jósé, Michel — Butragueno, Santillaua, Valdano (Juanito, 57.)
Videoton: Disztl P. – Csuhay, Horváth, Disztl L., Végh – Burcsa, Csongrádi (Wittmann, 57.), Vadász – Májer, Szabó, Novath (Palkovics, 51.)
gól: Májer (86.)

 

 

 

Szólj hozzá!

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.