2023-ra napelemessé válhat a magyar háztartások nagy része

Székely Zoárd 2020-07-09 09:50:00
Egyre többen nem akarnak villanyszámlát fizetni.

A fővárosban és vidéken is felfutási szakaszban van a napelemes megoldások használata - árulták el a szakértők. Míg korábban ez az energiatakarékos technológia úri huncutságnak számított, a pályázatoknak hála egyre megfizethetőbb a hétköznapi emberek számára is. Mennyire reális tehát, hogy napelemre váltsunk, és ezzel örökre búcsút mondjunk a villanyszámlának?

“Ez egyre elképzelhetőbb, hiszen ma már az új építésű házakat is terveztethetjük megújuló energiaforrásokkal. Ennek legegyszerűbb módja a napelem, amihez az Európai Uniós pályázatoknak hála jóval előnyösebb feltételekkel juthatunk hozzá”

- magyarázza Oláh Benjámin, a BEKO Energo Kft. műszaki igazgatója.

Ha ugyanis készpénzben fizetjük ki a technológiát, annak megtérülése akár 15-17 év is lehet. Nem így az EU-s pályázatokat igénybe véve, ahol a napelemes megoldásokhoz már akár 10 százalék önrésszel is hozzájuthatunk: ekkor 2 év alatt térül meg a bektetetésünk, hiszen soha többé nem kell villanyszámlát fizetnünk. A lehetőség nem csak a magánemberek, a cégek részére is nyitott, ők 55 százalék önrész megfizetésével pályázhatnak.

“Ez egy kamatmentes hitel, és mint tudjuk: a hiteleknél általában a kamattal van probléma. Itt azonban az EU állja a kamatot, így csak az alaptőkét kell forintban visszafizetnünk. Az egész folyamat pontos és átlátható”

- hangsúlyozza a szakember. Így egyáltalán nem merész becslés, hogy 2-3 éven belül akár a háztartások nagyrésze napelemessé válhat.

Napelemes térkő a panelek helyett

“A nagypaneles napelem ugyan elterjedőben van, de egyre többször merül fel más igény is. A panelek használatát ugyanis több tényező is kizárhatja: ilyen például, ha nem megfelelő a tetőszerkezet, esetleg a megrendelőnek mások az esztétikai elvárásai. De előfordulhat az is, hogy műemlék jellegű épületről van szó, ahol nem engedélyezett napelemet telepíteni”

- hívja fel rá a figyelmünket Oláh Benjámin.

Szerencsére már elérhető egy magyar fejlesztésű burkolatmegoldás, amivel kiválhatjuk a panelek használatát: ez a Platio Solar Paver napelemes térkő, aminek használatával a fenti problémák bármelyike elkerülhető. A térkő vízszintes felületeken, akár teraszon, járólapként is elhelyezhető - így esztétikailag is szebb megoldást nyújt és nem ütközik a műemlékvédelmi szempontokba sem.

Az újrahasznosított műanyagból, üvegből, hulladékból készülő térkő környezetbarát, így a fenntarthatóságot is támogatja. Akár 12 és fél négyzetméter elhelyezése is elegendő ahhoz, hogy biztosítsa egy teljes háztartás energiaellátását - így válhat a szolártechnológia a modern építészet organikus részévé.

“Ezek a rendszerek akár a közterületeken is használhatóak, közösségi áramtermelésre, ahol a sima napelemet nem engedélyezett kihelyezni. A Platio térkővel és tetőcseréppel ugyanakkor a világörökség részét képező épületek is energiatakarékossá válhatnak”

- zárja a szakember.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.