Nagy Márton: Uniós pénz nélküli létre kell átállni

Csarnó Ákos 2023-06-06 13:32:00
Nem a legfontosabb része az uniós pénzek a magyar gazdaságnak, de akkor mi lesz pl. a pedagógusok bérnek emelésével?

Világgazdaságnak adott interjút a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az infláció leszorítását kulcskérdésnek és reális célnak nevezte, (noha már az év fele eltelt és nem látszik az infláció elleni harcnak komolyabb eredménye).

Az energiaárak hatása és az árfolyam leértékelődése együttesen 60-70 százalékban felelős az inflációért, 20-30 százalékban pedig az ár-profit spirál, de mostanra szerinte mára megszűnt ezek hatása.

A miniszter álláspontja, hogy az infláció és az élelmiszer-infláció gyorsulva fog csökkenni, a kötelező akciózásnak, az online ár-összehasonlításnak is lesz hatása hamarosan. Dönteni fognak az árstopról, ami ma már csak 1 százalék körüli inflációleszorító hatással bír. A kamatstopról beszélve azt emelte ki, hogy, azt akkor vezethetik ki, ha az infláció után a jegybanki irányadó kamatláb is egy számjegyű lesz.

Azzal, hogy az állam a szocho (13%-os betéti kamat adójával) az állampapírpiac felé tereli a megtakarításokat nem hagyják a lakosság vagyonának elinflálódását.

Mi nem adóztatjuk a megtakarításokat, hanem olyan megtakarítási formák felé tereljük a lakosságot ahol, a pénz megőrzi a reálértékét – emelte ki a miniszter.

Nagy Márton idén 1,5, jövőre 4,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A miniszter szerint az uniós forrás könnyen kiváltható

Nagy Márton azt elismerte, hogy az uniós források hiányoznak a magyar gazdaságból, de annak finanszírozásában azok nem a leg jelentősebbek, ugyanis szerinte könnyen kiváltható ez a forrás. 

Közép- és hosszú távon a magasabb fejlettség mellett úgyis EU-forrás nélkül fogunk működni, egy bizonyos fejlettségi szint felett törvényszerűen nettó befizetővé válunk.

A miniszter az EU gazdaságpolitikai kritikájáról azt mondta, hogy a kormány akármit is tesz, az úgysem jó Brüsszelnek.

Az árstopok kivezetését, amit a magyar jegybank is sürget, viccesnek tartja, mert a legfőbb árstop a rezsivédelem, ami ugyanúgy a magyar családokat védi, mint a kamatstop. Ezzel ellentmondásba került a miniszter, ugyanis az interjú elején még elenyésző, 1%-nyi arányra „lőtte be” az árstopok hatását.

 

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.