Még a hatóságnak sem árulta el a Haladás Sportkomplexum, hogy mennyiért üzemeltetik a Rohonci úti büfét

Farkas Bazsi 2023-06-01 19:08:00
Létezik egy szerződés a csarnok és a focicsapat között, ez alapján üzemel a büfé, a részletekért azonban újabb adatigénylést kellett benyújtanunk.

Lassan 5 éve üzemel Szombathelyen a Haladás Sportkomplexum, és az utóbbi évek tapasztalata mondatja, hogy ez az építmény nem a transzparencia gigantikus emlékművének készült.

A létesítmény weboldalán ugyan található “közérdekű adatok” menüpont, ám ebben aktuális adatokat hiába is keresnek az adófizetők.

Így jobbára közérdekű adatigényléssel próbáljuk megtudni, hogy milyen szerződéseket is köt, mennyi pénz folyik be és leginkább kik az üzleti partnerei a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-nek.

Közel egy éve próbáljuk kideríteni, hogy ki és mennyiért bérli a Rohonci úti, jegypénztárak melletti büfét. 

2022 júliusában még szalagvágás is volt, amikor a Haladás “család” vagyis a Sportkomplexum, a Haladás VSE és a Szombathelyi Haladás labdarúgói megnyitották az egységet.

Fotó: Szombathelyi Haladás Facebook-oldal

Ahogy arról korábban is írtunk már, a megnyitón Séllei Árpád, a labdarúgó csapatot üzemeltető cég ügyvezetője azt mondta, egy igazi közösségi teret kívánnak létrehozni, ahol a sportolók és a szurkolók kedvükre tölthetik az időt. 

Fél évvel ezelőtt, amikor Szántó Erzsinek és Homlok Zsoltnak mondtuk el, hogy üzemeltessünk saját shopot és legyen egy pub, nyitott fülekre találtunk és nem kis munka után sikerült a mai napon a megnyitót megszervezni. Homlok Zsolt a biztosíték arra, hogy a Haladás jövője rendbe lesz. Itt is nagyon sokat segített - mondta akkor Séllei.

Vagyis Séllei elmondása szerint a kávézót ők, a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti. Ezt látszik alátámasztani a bolt kirakatán is reklámozott halibolt.hu. A weblapot megnyitva elsőre szintén a focicsapatot működtető cég neve jön szembe a látogatóval.

Eddig nem is lenne semmi különös a történetben, hiszen egy kiadó üzlethelyiség bérlőre lel, az pedig legjobb tudása szerint üzemelteti, remélhetőleg hosszan és nyereségesen.

A kérdés már csak az volt, hogy ha ez ennyire pofon egyszerű, akkor miért nem adja ki a bérleti szerződést a Sportkomplexum.

Tovább fokozta a kíváncsiságunkat az, hogy 2022 őszén miért olyan kibúvó választ kaptunk, mi szerint nem üzemel a sportkomplexumban büfé, vagyis egy teljesen másik helyiségre vonatkozó adatot küldött meg nekünk az ügyvezető.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk, hogy segítsen már kideríteni, hogy ki is a bérlő és mennyit fizet a helyiségért. A hatóság válasza - a Sportkomplexummal folytatott hosszas levelezés után - pár napja (a levél ide kattintva letölthető) érkezett meg.

Akárcsak mi, a NAIH sem járt teljes sikerrel.

“A kávézóhelyiséget jelenleg a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. üzemelteti, azonban az erre vonatkozó rendelkezést a Kft. és a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. között, a Haladás Stadion igénybevételére vonatkozó szolgáltatási szerződés tartalmazza.

Tájékoztatta azonban a Hatóságot, hogy a szolgáltatási szerződés kiadása a Kft. üzleti érdekét sértené, illetve az adatigénylés tárgya nem indokolja annak kiadását.”

Nem ez az első egyeset, hogy a Sportkomplexum üzleti titkokat emlegetve bújik ki egy közérdekű szolgáltatás alól. 2019-ben a Transzparency International az állami pénzből, vagyis közpénzből épült és közpénzen üzemelő létesítmény hatástanulmányát szerette volna kiperelni, a Sportkomplexum azonban ekkor is üzleti titokra hivatkozva nem adta ki. A bíróság pedig ezt helyben is hagyta.

Visszatérve a kávézóra:

"Nincs kifejezetten és kizárólagosan a kávézóra vonatkozó hatályos bérleti szerződése a Kft.- nek. A fent hivatkozott szerződésben külön szolgáltatásként a kávézó ugyan szerepel, de az szolgáltatási díjat (bérleti díjat) külön nem tartalmaz. A szolgáltatási díj egy összegben került a szerződésben megállapításra az igénybevett szolgáltatások, használatok együttes ellenértékeként. Az érintett helységre vonatkozó bérleti díj meghatározása kizárólag a közérdekű adatigénylés teljesítése érdekében olyan új adatnak minősül, melyre a Kft. álláspontja szerint nem köteles és nem is rendelkezik a tárgyi jogviszonnyal kapcsolatos
további adattal, számítással a kávézó díjával kapcsolatban" - áll a NAIH levelében.

Hogy végre kiderüljön milyen megállapodás keretében is üzemelteti, bérli, esetleg tovább béretletei a Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. a kávézót és az ajándékboltot újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be.

Amúgy miközben mi egy nyamvadt szerződés megszerzéséért küzdünk, a büfé már elfogyasztott egy üzemeltetőt, az idő alatt, mikor egyébként, a megkapott adatok alapján a bérlő a Labdarúgó Kft. volt. 

Hálásan köszönjük, hogy 5 hónapos nyitva tartásunk ideje alatt oly sokan eljöttetek hozzánk! Köszönjük a rengeteg pozitív visszajelzést és a építő jellegű kritikákat! - írta még év elején a 1919 Pub Facebook-oldalán.

Egészen biztosan jelentkezünk még a témával. 

Szólj hozzá!

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.