Ideiglenes lakcímmel is lehet kedvezményes parkolóbérletet váltani, ha az állandó lakcím Győrben van

Pintér Bence 2023-03-28 11:55:00
Dézsi polgármester és Pollreisz Balázs nélkül ülésezett a győri közgyűlés kedden.

A győri közgyűlés két legnagyobb debattőre is igazoltan hiányzott a keddi ülésről: mind Dézsi Csaba András polgármester (Fidesz-KDNP), mind Pollreisz Balázs képviselő (MSZP) távol maradt, utóbbi tanúként ment a rendőrségre a Memento temetkezési cég felvásárlása miatt tett feljelentése kapcsán. Az ülést Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz) vezette, és még a szokásos AC/DC-felvezetés is elmaradt.

Az ideiglenes lakcímmel rendelkezők is igénybe vehetik a kedvezményes parkolóbérleteket, ha állandó lakcímük egyébként Győrben van

– tájékoztatta a közgyűlést Borsi Róbert (Fidesz) az első napirendi pont megvitatásának elején.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) annyit jelzett, hogy a rendelet benyújtója a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, de egy másik bizottság már a GATUBI ülése előtt tárgyalta a beadványt. Tehát előfordulhatott volna, hogy a másik bizottság egy olyan beadványt szavaz meg, amit a benyújtó bizottság mondjuk meg sem szavaz. Nagyné Dr. László Edit jegyző erre azt mondta, hogy nincs olyan szabály, ami alapján emiatt korábban kellett volna tartani a GATUBI ülését.

A napirendi pont egy másik része arról szólt, hogy kiderült: az önkormányzat nem kérhet pénzt behajtási engedélyekért, a szabályozást tehát ennek megfelelően módosították.

A közgyűlés elfogadta a Városrendészet, a Mezőőrség és a Levéltár éves beszámolóját. Kiderült: a Győri Nemzeti Színház igazgatója újabb öt évre a 2021-ben kinevezett Bakos-Kiss Gábor lesz, akivel korábban itt készítettünk interjút. A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér vezetője pedig az intézményt és jogelődjét 2003 óta vezető Horváth Sándor Domonkos maradt a következő öt évre.

Megválasztották a Győr-Projekt Kft. felügyelőbizottsági tagjait: az előző csapat maradt helyben, az az Szabó Jenő és Dr. Laczkovits-Takács Tímea fideszes képviselők, illetve Fodor Roland, az ellenzéki összefogást eláruló exjobbikos független képviselő végzik továbbra is ezt a munkát. A felügyelőbizottság elnöke Szabó Jenő, aki egyébként a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke, és legutóbbi informácóink szerint pozíciója van a Győr-Szolnál is.

Kiterjeszti aztán jogait tulajdonosként az önkormányzat a Győr-Szolnál: bekerült az alapszabályba, hogy a vezérigazgató kinevezése, visszahívása a tulajdonos jogköre. Ebbe a körbe sorolja az alapszabály-módosítás a következőket is:

(22) döntés a társaság által gazdálkodó szervezet alapításáról, vagy megszüntetéséről, továbbá a társaság által gazdálkodó szervezetben való részesedés megszerzéséről, vagy elidegenítéséről;

(...)

(24) döntés az olyan szerződés megkötésének jóváhagyásáról, amelyet a társaság igazgatósága tagjával vagy elnökével, felügyelőbizottsági tagjával, választott társasági könyvvizsgálójával vagy azok közeli hozzátartozójával köt;

(25) döntés a vezető tisztségviselővel, a felügyelőbizottsági taggal és a társasági könyvvizsgálóval szembeni kártérítési igény érvényesítéséről. 

Ezekről az SZMSZ szerint a közgyűlés, a Gazdasági és Tulajdonosi Bizottság, vagy a polgármester dönthet.

A napirend előtt osztották ki egy határozatot a változtatási tilalom legutóbbi verziója kapcsán a kormányhivatal, illetve a polgármester között folyó csörtéről. Ennek lényege, hogy a kormányhivatal szerint a Dézsi-féle változtatási tilalom negyedik verziója se felel meg a törvényeknek a kormányhivatal szerint, az erről szóló tájékoztatást a határozat alapján a közgyűlés megismerte – mi még nem láttuk, hiszen ülés előtt osztották ki –, és azzal nem ért egyet.

Az ülés végén kért szót Hajtó Péter (Fidesz-KDNP) az Iparcsatornára tervezett jachtklub kapcsán érdeklődött, mivel a helyi horgászegyesületek keresték ezzel kapcsolatban. Válasz nem érkezett erre a felvetésre.

Balla Jenő is felszólalt, mégpedig a parkolás kapcsán: elmondta, hogy nem kapott megnyugtató válaszokat arra, hogyan fogják az új fizetős zónát bevezetni, milyen alapon döntött a Győr-Szol a zónásítás mellett. A Pannon-Vízről is beszélt, mégpedig arról, hogy Rácz Attila vezérigazgató arról beszélt, hogy ha nem adják állami kézbe, akkor a cég nem tud majd fizetést sem adni hamarosan, de ő arról értesült, hogy márciusban is fizetett bért a cég – érdeklődne, milyen a cég anyagi helyzete. Válasz nem érkezett, parkolásügyben viszont Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) nekiment Ballának.

Balla egyébként azt mondta, hogy ő elötörlné az új zónákat, nem látja értelmüket.

Bárány István független képviselő a sárási csatornafejlesztéssel kapcsolatban szólalt fel, még két ügyben akart, de elfogyott az ideje, és nem is kapott többet Szeles Szabolcstól.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.